Ga naar inhoud

Het volkstuintje is in Duitsland bezig aan een opmars

Met de verstedelijking neemt het aantal volkstuintjes in Duitsland rap toe. Ondanks het burgerlijke imago willen steeds meer Duitse stedelingen een eigen stukje groen.

Wie echt wil weten hoe het met Duitsland gaat, kan het beste de volkstuintjes binnenwandelen. In Oost-Duitsland was het in DDR-tijden voor velen de enige plek waar ze konden zeggen wat ze wilden. Maar ook in de rest van Duitsland geldt het als een vrijhaven waar je je tussen de plantjes en tuinkabouters je even kunt terugtrekken in je ware ‘ik’.

En de volkstuin beleeft mooie tijden, de Schrebergarten of Kleingarten lijkt populairder dan ooit. “De generatie VW Golf ontdekt de tuin opnieuw”, meldt het Bundesverband Deutscher Gartenfreunde. Duitsland telt zo’n 5 miljoen ’tuinvrienden’ en waar de meeste verenigingen worden geteisterd door vergrijzing, gaat de gemiddelde leeftijd bij de 15.200 volkstuinverenigingen juist omlaag.

En het hebben van een volkstuintje is niet bepaald ‘cool’, zoals deze journalist van Die Zeit schrijft. “Een kennis zei enigszins uit de hoogte: je hebt dus zo’n stukje gereguleerde Duitse grond met een vlag erop? Een ander moest enkel hard lachen en sloeg me op mijn schouder en draaide zich om.”

Volkstuintje het meest geliefd in Berlijn

Nergens is de Kleingarten zo geliefd als in Berlijn. Het verklaart meteen waarom in de Duitse hoofdstad de prijzen verreweg het hoogste liggen (zie grafiek). Op de wachtlijst staan maar liefst 12.000 mensen, gemiddeld moet je zo’n 3 tot 5 jaar wachten op een eigen stukje tuin.

In de grote dunbevolkte Oost-Duitse deelstaten is volkstuinieren ook populair, maar hier komen door vergrijzing en verstedelijking wel steeds meer tuinen leeg te staan. Hoewel in Oost-Duitsland (uitgezonderd Berlijn) slechts 15% van Duitsland woont, tref je hier 50% van alle volkstuinen aan. Het Bundesverband Deutscher Gartenfreunde pleit daarom ook voor meer volkstuintjes bij de grote steden.

  • Berlijn: 67.000 percelen, 738 verenigingen
  • Leipzig: 41.000 percelen; 290 verenigingen
  • Hamburg: 36.000 percelen; 311 verenigingen
  • Dresden: 23.000 percelen; 366 verenigingen
  • Hannover: 20.000 percelen; 97 verenigingen
  • Bremen: 17.000 percelen; 112 verenigingen
  • Frankfurt/M.: 15.500 percelen; 111 verenigingen
  • Maagdenburg: 15.000 percelen; 236 verenigingen
  • Rostock: 15.000 percelen; 153 verenigingen
  • Chemnitz: 14.900 percelen; 180 verenigingen

Het CBS meldde in 2009 dat het aantal volkstuintjes in Nederland afneemt.

Bron: Statista

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: