Ga naar inhoud

Waarom Nederlandse bedrijven Duitsland hard nodig hebben voor innovatie

Duitsland is voor veel Nederlandse bedrijven een mooie afzetmarkt. Maar om verder te komen met innovatie zijn de Duitsers nog veel crucialer, zegt Manager Business Acceleration Evelien Bras van Novel-T uit Enschede.

Tijdens de Twentse Week van de Innovatie (18 tot 23 juni) staat innoveren en nieuwe technieken als Blockchain Technology, Fotonica, AR, VR en Gamification en Big Data centraal. Een week vol met masterclasses, inspiratiesessies en workshops op het gebied van innovatie voor de ondernemer. Toch is het helemaal niet raar dat ook Duitsland in het programma staat, vertelt Manager Business Acceleration Evelien Bras van organisator Novel-T uit Enschede.

Innovatie is veel breder dan enkel techniek, zegt ze. “Naast de technische as, is businessinnovatie zoals de verbreding van je afzetmarkt minstens zo belangrijk. De derde manier om te innoveren noemen we ELS, dat zijn de ethische, juridische en sociale factoren. Dan kijk je naar welke positie je als bedrijf kiest.”

Dat is heel concreet te maken, zegt Bras. “Je zoomt in op specifieke cases van ondernemers zelf, waarbij de drie assen om te innoveren vaak samengaan.” Ze noemt als voorbeeld Facebook. “Zij hoeven nu even niet te focussen op innovatie in techniek en markt. Iedereen zal begrijpen waarom voor hen ELS nu even het belangrijkste is.”

Zoek samenwerking in Duitsland

Voor ondernemers uit Oost-Nederland is Duitsland natuurlijk interessant als afzetmarkt of arbeidsmarkt, maar een samenwerking kan nog vruchtbaarder zijn, vindt Bras. “Kijk hoe je samen sneller tot betere resultaten komt. Zeker nu er elders in de wereld steeds goedkoper wordt geproduceerd, hebben we elkaar nodig.”

Een van de belangrijkste redenen om de Twentse Week van de Innovatie te organiseren, is dat er zo al zó veel wordt georganiseerd dat je snel door de bomen het bos niet meer ziet, vertelt Bras. “Het fijne is dat je nu diverse initiatieven kunt koppelen en het doel duidelijker maakt, waardoor je als ondernemer beter kunt aanhaken.”

Het hang er maar net van af in welke fase je als bedrijf zit, zegt Bras. Het ene bedrijf zal zich volgens haar vooral op de operatie focussen en niet de noodzaak van innovatie zien, de ander ziet de noodzaak wel, maar weet niet hoe je moet beginnen. “En een derde bedrijf ziet de processtappen wel, maar zoekt hiervoor kennis en partners; met wie kan ik slim samenwerken met een laag risico?”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.