Ga naar inhoud

Deze Duitse experts hopen op een donorwet naar Nederlands voorbeeld

Het Nederlandse debat over de donorwet is nauwelijks verstomd, of Duitsland volgt. Door het enorme gebrek aan donoren opperen diverse experts om het voorbeeld van Nederland te volgen.

Niet alleen in Nederland is de donorwet een heikel thema, ook Duitsland worstelt ermee. Meer dan 10.000 mensen staan op de wachtlijst, tegen 797 orgaandonaties afgelopen jaar. Reden voor de minister van Volksgezondheid Jens Spahn om mensen op te roepen om orgaandonor te worden.

Steeds minder mensen in Duitsland zijn bereid om orgaandonor te zijn. De 797 orgaandonaties van vorig jaar is volgens de Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO) een dieptepunt. De roep dat er iets moet gebeuren klinkt steeds luider en daarbij wordt ook gekeken naar voorbeelden uit buurlanden zoals Nederland.

Voor- en tegenstanders Nederlandse donorwet

Zeker nu de nieuwe wet is ingevoerd waarbij iedereen donor is, tenzij je aangeeft dit niet te willen. “Dat is de ideale regeling vanuit het medische perspectief en de vele ernstig zieke mensen op de wachtlijst”, zegt voorzitter Frank Ulrich Montgomery van de artsenvereniging tegen Der Spiegel. En zorg-woordvoerder Karl Lauterbach van de SPD is het daarmee eens. “We kunnen zo vele mensen van de dood redden of een beter leven mogelijk maken.”

Toch is niet iedereen het daarmee eens. Rolf Henke is voorzitter van de artsenvakbond Marburger Bund en voorziet problemen. Volgens hem is vertrouwen erg belangrijk bij orgaandonatie, en hij betwijfeld of de Nederlandse oplossing dit ten goede komt. “Ik vrees het tegendeel”, zegt hij eveneens in Der Spiegel. Wat hem betreft moeten de huidige structuren verbeterd worden. Ook wil hij mensen beter overtuigen.

Bron: Der Spiegel

Na het orgaandonatieschandaal waarbij artsen met waarden van hun patiënten hadden gerommeld zodat ze betere kansen kregen op een orgaandonatie, hebben velen het vertrouwen in het systeem verloren. Inmiddels is het imago weer verbeterd. Zo’n 84% van de mensen staat positief tegenover orgaandonatie, blijkt uit een recente enquête.

Zo’n 36% van de Duitsers heeft een donorcodicil, tegen 22% in 2012. Zorgverzekeraars zijn verplicht om verzekerden vanaf 16 kaar elke 2 jaar een oproep te sturen.

Wat de Deutsche Stiftung Patientenschutz betreft moet het hele systeem opnieuw opgezet worden, waarbij de staat de verantwoordelijkheid moet nemen. De organisatie vindt het vreemd dat zorgverzekeraars jaarlijks miljoenen euro uitgeven aan donorcampagnes, wat voor een positiever imago zorgt. Tegelijk lijkt de bereidheid van mensen om donor te worden steeds verder af te nemen.

Nederlandse donorwet: Ja, tenzij

De donorwet van Pia Dijkstra werd afgelopen winter aangenomen door de Eerste Kamer. Daarmee veranderde de wet in: “Ja, tenzij..” in plaats van “Nee, maar ik wil het toch”… Radioprogramma Eenvandaag keek destijds hoe het is geregeld in andere landen.

Hoe heeft België, Frankrijk, Duitsland of Engeland de boel geregeld? Met Lia van Bekhoven vanuit Londen, Stefan de Vries vanuit Parijs, Ester Meerman vanuit Antwerpen en Bertus Bouwman vanuit Berlijn kijken we naar ‘hun’ landen en regelgeving over orgaandonatie.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: