Ga naar inhoud

Hoe Kampen ervaring van de Hanzedagen doorgeeft aan Rostock

De Hanzedagen in Kampen vormen een jaar later in het Noord-Duitse Rostock nog altijd een aanleiding om de banden met Duitsland te verstevigen.

Na de uitbundig gevierde Hanzedagen afgelopen jaar in Kampen, is het feest nu op 21 en 22 juni in het Noord-Duitse Rostock. Dat kan natuurlijk niet zonder een afvaardiging uit Oost-Nederland.

De Internationale Hanzedagen vormen een bijzonder fenomeen met allerlei verschillende invalshoeken. Cultuur, muziek, historie, nostalgie en scheepvaart zijn de elementen die in de hele stad terugkomen, elk jaar in een andere Hanzestad. Het Hanzestedenverbond bestaat uit zo’n 200 steden in 16 landen rondom de Noordzee en de Oostzee.

Na Kampen strijkt het circus dit jaar neer in Rostock. Uiteraard vertrekt er vanuit Oost-Nederland ook een delegatie naar Noordoost-Duitsland. Zij focussen zich vooral op de aloude handelsrelatie die vandaag de dag nog absoluut relevant is.

Economische delegatie uit Oost-Nederland

Er gaan tegen de 30 ondernemers en bestuurders vanuit Oost-Nederland naar Duitsland. Ze onderzoeken de marktkansen in Rostock voor deelnemende bedrijven. De provincie Overijssel wil vanuit het provinciale programma GO4EXPORT de eeuwenoude Hanze – naast toerisme – een bredere economische betekenis geven.

Naast de economische missie organiseert de provincie zelf een studiereis naar Rostock over klimaat en waterveiligheid. De deelnemende ondernemers beleven zo’n 49 pitches van bedrijven uit de sectoren: health, logistiek, toerisme, duurzame energie, agri & food, creatieve industrie en maritiem. De thema’s digitalisering, vergrijzing, mobiliteit, onderzoek, klimaatadaptie, bedrijfscultuur en beroepsopleiding binden. Verder zijn er bedrijfsbezoeken bij bedrijven zoals Liebherr en Aida.

Kennis doorgeven aan Rostock

De Hanzedagen maakten afgelopen jaar veel los in Kampen, vertelde burgemeester Koelewijn na afloop tegen lokale media. “Kampen is vanouds een wereld van eilandjes, maar iedereen heeft laten zien te kunnen samenwerken.” Hij genoot van de samenwerking in de stad tussen gemeente, hulpdiensten, ondernemers en inwoners. “Hoe houden we dit vast?”

Zijn slotwoord hield hij in het Duits, met het oog op organisator Rostock in 2018. Afgelopen najaar reisde hij samen met wethouder Geert Meijering af naar Mecklenburg-Vorpommern om de Kamper ervaringen met de Hanzedagen te delen met de nieuwe gastheer.

Banden aanhalen met Duitsland

Kampen beleefde een vol weekend tijdens de Internationale Hanzedagen. Veel Duitse gasten waren in de stad aanwezig, bijvoorbeeld om hun stad te vertegenwoordigen, ze voeren mee tijdens de vlootschouw of ze namen deel aan het Hanzecongres.

Stadsgids Reinier de Wit vertelt op Twitter dat hij de afgelopen dagen veel Duitse gasten heeft rondgeleid. “Ik heb vele Duitse groepen mogen rondleiden en gemeenschappelijke geschiedenis, heden en toekomst kunnen laten zien en ervaren”, schrijft hij. “Es war super!”

Volgens hem vonden vaste bezoekers Hanzedagen deze editie speciaal. “De gehele gemeenschap heeft zijn schouders eronder gezet, het had een echte feestelijke uitstraling.”

Hoe Nederland rond de Hanzedagen de banden met Duitsland probeert aan te halen

Lef nodig uit de Hanze-tijd

De grens mag geen excuus meer zijn voor uitblijvende oplossingen op hoofdpijndossiers tussen de Nederlands-Duitse grens, zei de toenmalig Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld afgelopen jaar. “Daarvoor hebben we het lef nodig dat we kennen uit de Hanze-tijd.”

Om echt samen te werken met Duitsland hebben we meer lef nodig, vindt Ank Bijleveld

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.