Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Hoe de wolf oprukt naar Nederland vanuit Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Hoe de wolf oprukt naar Nederland vanuit Duitsland

Waar in Nederland al grote ophef is wanneer een wolf eventjes de grens oversteekt, lijkt de opmars van het roofdier in Duitsland niet te stuiten.
wolf

De Grote Boze Wolf, een bijna mythisch dier dat al eeuwen zeer tot de verbeelding spreekt. Hij verslond niet alleen Roodkapje, het dier was een geduchte vijand voor herders en de boeren. Zo’n 170 jaar geleden ‘won’ de mens de strijd en verdween de wolf uit Duitsland. Inmiddels is het roofdier terug en vermeerdert zich snel.

In 2000 werden de eerste welpjes in het wild geboren, nu schatten experts het aantal op zo’n 150 tot 200 wolven, verdeeld over 60 tot 80 roedels. Een roedel bestaat doorgaans uit tussen de 3 en 11 wolven. Enkele tientallen einzelgänger trekken als eenling door Duitsland, verder zijn er zo’n 20 wolvenparen.

Het aantal moet geschat worden, want het dier laat zich nauwelijks zien. Het Bundesamt für Naturschutz (BfN) en de Dokumentations- und Beratungsstelle des Bundes zum Wolf (DBBW) kunnen toch redelijk precies schatten hoeveel dieren er zijn, aan de hand van pootafdrukken, het vinden van uitwerpselen en het plaatsen van fotovallen. Uit deze cijfers blijkt dat het aantal wolven de afgelopen jaren erg snel is toegenomen.

Duitsers zijn blij met de wolf

In Nederland zorgt een enkele rondtrekkende wolf al voor grote ophef. Volgens de Wageningen Universiteit gaat het hier om wolven uit Duitsland (zie kaart). De universiteit vindt dat het hoog tijd is voor een ‘wolvenplan’.

In Duitsland is zo’n 80% blij met de terugkeer van het dier. Volgens peilbureau Forsa vindt een grote meerderheid dat het roofdier net zo thuishoort in de natuur als vossen, reeën of bevers. In totaal vindt 78% dat wolven in Duitsland mogen leven, ook wanneer dat tot problemen leidt. Een grote meerderheid vindt ook dat deze problemen overdreven worden door media. Opvallend is ook dat stedelingen blijer zijn met het roofdier dan mensen op het platteland.

Toch zijn die problemen er zeker, zoals eind april in het Schwarzwald. Meer dan 40 schapen werden gedood na een aanval van een wolf, uitgerekend op de ‘Dag van de Wolf’. De meesten werden door de wolf doodgebeten, andere zwaargewonde dieren moesten worden afgemaakt of vonden de dood toen ze uit paniek in een beekje sprongen. Berichten als deze leiden ertoe dat ook in Duitsland stemmen opgaan om het aantal wolven binnen de perken te houden. Er is zelfs protest tegen ‘probleemwolven’.

Uitbreiding richting Nederland

De Duitse publieke omroep (samenwerking RBB en MDR) maakte een mooie visualisatie van de ontwikkeling van de wolf door de jaren heen in Duitsland. Daarin is ook goed te zien hoe de wolf oprukt vanuit het oosten richting Nederland.

Klik op de kaart voor een multimediale presentatie:

Klik verder voor een datavisualisatie
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: