Ga naar inhoud

Duitsland nieuwsgierig naar innovatieve ouderenzorg in Nederland

Vergrijzing, tekort aan personeel en verouderde verpleegtehuizen. De Duitse ouderenzorg krijgt veel uitdagingen op zich af en zoekt hiervoor actief inspiratie in Nederland.

Geen land in Europa vergrijst zo snel als Duitsland. En wereldwijd is de situatie enkel in Japan nog ernstiger. Binnen één generatie zal elke 15e Duitser afhankelijk zijn van zorg. Nu telt Duitsland 1,5 miljoen mensen met dementie, in 2050 zal dat naar verwachting verdubbeld zijn naar 3 miljoen. De ouderenzorg staat voor enorme uitdagingen.

Nu is er een tekort aan 20.000 verpleegkundigen. Het nieuwe Duitse kabinet heeft geld vrijgemaakt voor 8.000 extra mensen. Dat is veel te weinig, de situatie is om te huilen, schrijft deze commentator in Süddeutsche Zeitung. “Dat is net een halve verpleegkundige per verpleeghuis.”

Belangstelling voor innovatieve ouderenzorg

De Duitse zorg staat voor grote uitdagingen en daardoor wordt steeds vaker gekeken naar hoe buurlanden als Nederland deze problemen aanpakken. Deze studiereis van dit voorjaar wordt aangeprezen met lovende woorden. “In Nederland worden steeds weer innovatieve projecten in de zorg voor dementerenden ontwikkeld. Daarom kan men terugblikken op vele jaren ervaring met het duurzaam implementeren van dergelijke maatregelen.”

Ook Duitse media hebben aandacht voor projecten uit de Nederlandse zorg. Zo trok een project uit Deventer veel bekijks, waarbij studenten huisgenoot worden van senioren. En het project ‘De Hogeweyk’ uit Weesp waar voor demente ouderen een heel dorp is nagebouwd, krijgt navolging tot in Zwitserland.

Dementerenden komen in beweging met de Tovertafel

Ook het Nederlandse Active Cues mocht al op verschillende plekken komen praten over hun product de Tovertafel. Dat is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen boven de eettafel van de zorginstelling. Hierin zitten onder andere een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, luidspreker en processor waarmee de spellen op tafel worden geprojecteerd. De kleurrijke projecties reageren op hand- en armbewegingen. Zo kunnen de bewoners zelf spelen met het licht. Inmiddels is er ook een variant voor mensen met een verstandelijke beperking.

Founder Sjoerd Wennekes vertelde onlangs op de Nederlandse ambassade tijdens de Dutch Digital Health Night hoe het met de zaken gaat in Duitsland.

 

Dutch Digital Health Night

De Dutch Digital Health Night was opgenomen in het programma van ehealth-beurs ConhIT in Berlijn en werd georganiseerd door NBSO Stuttgart op de Nederlandse ambassade. De bezoekers werden ontvangen door Wepke Kingma, de ambassadeur voor Nederland in Duitsland.

Deze problemen in de Duitse gezondheidszorg willen startups aanpakken

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: