Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Sieger Dijkstra: Nederland en Duitsland moeten elkaars talenten beter benutten - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Sieger Dijkstra: Nederland en Duitsland moeten elkaars talenten beter benutten

Nederland en Duitsland moeten elkaar helpen in de strijd tegen het tekort aan vakmensen. Tijdens de Duits-Nederlandse Handelsdag op 5 juni in Papenburg vertelt honorair consul Sieger Dijkstra waar hij kansen ziet liggen.

Bijna een jaar is Sieger Dijkstra nu honorair consul voor Duitsland in Noord-Nederland. Dat betekent dat hij naast zijn gewone baan aanspreekpunt is voor Duitse overheden, organisaties, burgers en bedrijven in het noorden.

De ervaringen uit dat eerste jaar deelt hij op de Duits-Nederlandse Handelsdag op 5 juni in Papenburg. “Er liggen zoveel kansen. Als Nederland en Duitsland elkaar beter weten te vinden, dan zijn we samen onoverwinnelijk.”

Tekort aan vakmensen in zowel Nederland als Duitsland

We spraken u een jaar geleden, wat is er sindsdien gebeurd?

Het was een jaar van veel nieuwe mensen leren kennen. Je hebt echt tijd nodig om een goed beeld te krijgen bij wat er allemaal tussen Nederland en Duitsland gebeurt. Er zijn zoveel organisaties, veel bestuurders en bedrijven die allemaal iets doen. Alleen al door het kennismaken kon ik een aantal mooie verbindingen op gang brengen.

Vertel!

Ik mocht een zeer bescheiden bijdrage leveren aan de samenwerking tussen het UMC Groningen dat nu een lab opent in het ziekenhuis in Leer. Erg mooi dat die banden ontstaan.

Wat speelt er nu op de grens van Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland?

Een jaar geleden hadden we nog grote verschillen in werkloosheid. Maar de arbeidsmarkt in Nederland is enorm aangetrokken in korte tijd. Daarmee komt de hele problematiek over een baan zoeken in Duitsland in een ander daglicht te staan. Tegelijk hebben Nederland en Duitsland nu allebei het probleem dat er een tekort is aan vakmensen.

Zijn we daar concurrenten van elkaar?

Nee, het is een gedeeld probleem waar we elkaar kunnen helpen. We hebben te weinig mensen, dus moeten we processen stroomlijnen. Hiervoor kunnen we gebruik maken van elkaars sterke punten, zoals de productiecapaciteit in Duitsland en de innovatiekracht uit Nederland.

Dat moet lukken, toch?

Als we op de juiste manier onze krachten weten te combineren, dan zijn we samen onoverwinnelijk. Toch merk je dat verschillen in taal en cultuur dat proces hinderen.

3.000 Duitse studenten in Groningen

Vorig jaar zei u; we komen elkaar minder tegen..

Ja, en tegelijk gebeurt er al veel. We komen graag als toerist bij elkaar over de vloer. En we hebben 3.000 Duitse studenten in Groningen. Ik ben afgelopen jaar zoveel Duitse ondernemers tegen gekomen die me vertelden dat hun zoon of dochter in Groningen studeert.

Zitten de Duitsers eigenlijk wel te wachten op Groningen?

Ja! Neem nu de ouders van al die studenten. Zij komen een keer naar de Bloemetjesmarkt, en gaan dan ook nadenken over business in Noord-Nederland. Aan mij vragen ze dan; bij wie moet ik zijn?

Hoe zit het andersom, hebben Groningers Duitsland wel nodig?

Natuurlijk. In tijden van Groot-Friesland was het noorden ook bestuurlijk één gebied, het liep vloeiend in elkaar over. Die culturele verbinding is er nog steeds. De eerste rector-magnificus van de universiteit van Groningen kwam uit Oost-Friesland. Dat was toen normaal, dat moet het nu ook zijn.

Welke boodschap heeft u op 5 juni in Papenburg?

Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland liggen zo dicht bij elkaar, we delen zoveel. Daar moeten we nog veel meer uit halen. Ondanks dat er al veel gebeurt, liggen er nog zoveel kansen die niet worden gepakt. En dan heb ik het vooral over het gebruik maken van elkaars talenten.

Aanmelden Duits-Nederlandse Handelsdag Papenburg

Het ‘zuiden’ kent al 8 jaar een Duits-Nederlandse Handelsdag in Mönchengladbach, het ‘noorden’ organiseert dit jaar op 5 juni voor de 4e keer een Duits-Nederlandse Handelsdag in het Duitse Papenburg.

Lees ook

Doordat Nederlanders en Duitsers elkaar steeds minder in het dagelijkse leven tegenkomen, dreigen ze elkaar uit het oog te verliezen. De nieuwe honorair consul in Noord-Nederland Sieger Dijkstra wil daar iets tegen doen met een simpel plan: “we moeten tegen elkaar voetballen”.

Leer de Duitsers beter kennen: Dan gaan we toch tegen ze voetballen?

Armaturenfabriek Sustainder uit Emmen is binnen een jaar succesvol met ‘slimme buitenverlichting’ in zowel Nederland als Duitsland. Op de Duits-Nederlandse Handelsdag op 5 juni in Papenburg vertelt het bedrijf welke strategie daar achter zit.

Hoe Sustainder uit Emmen slimme buitenverlichting verkoopt in Duitsland

Te vaak zit de grens ondernemers nog dwars, vertelt Rikus Stuut van de Kamer van Koophandel. De Duits-Nederlandse Handelsdag in Papenburg op 5 juni is een goede manier om daar verandering in te brengen.

Duits-Nederlandse Handelsdag Papenburg: ’te vaak staat de grens je business in de weg’

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoNederlandse bedrijven hebben volop kansen over de grens. Met het netwerk en de dienstverlening van KVK ligt de wereld aan jouw voeten.