Ga naar inhoud

Podcast – Waarom Noord-Duitse steden jaloers zijn op Groningen

Nergens ter wereld wordt zoveel met de fiets gedaan als in Groningen. En dat wekt bovenmatige interesse van grote Duitse steden en bedrijven, vertelt beleidsmedewerker Jeroen Berends.

Het internationale Cargo Bike Festival komt in 2019 naar Groningen. De komst van het festival heeft volgens beleidsmedewerker Jeroen Berends van de gemeente Groningen alles te maken met de plannen voor schone stadsdistributie in 2025. Om die reden presenteren de Nederlanders zich in Duitsland.

Nergens ter wereld wordt zo veel gefietst als in Groningen vertelt Berends. “60% van de mobiliteitsbewegingen gebeurt al met de fiets, dat is uniek in de wereld.” Toch is er nog veel te winnen op het gebied van logistiek, zegt hij. “Stadsdistributie kan nog veel schoner en daarin speelt de bakfiets een grote rol.”

De Groningers werken al samen met verschillende Noord-Duitse steden om het centrum schoner te krijgen, vertelt Berends. “Natuurlijk met onze partnersteden Oldenburg en Bremen. In juni gaan we een samenwerking aan met Hamburg en ook met Berlijn zijn we in gesprek.”

In Duitsland maken de Groningers goede sier met hun fietsoplossingen, vertelt Berends. “Dit is ook een thema waar Deutsche Bahn erg mee bezig is, zij zijn erg geïnteresseerd in wat wij doen.” Tegelijk kunnen de Nederlanders ook veel opsteken van de Duitse steden, zegt Berends. “Qua fietsen zijn we misschien koploper, maar logistiek per bakfiets staat overal nog in de kinderschoenen. Daar leren we echt van elkaar, en misschien is Bremen daarin verder dan wij.”

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/cargo-bike-festival-groningen

Podcast

Groningen maakte alvast een wervende video

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.