Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Rechter in Duitsland mag nu wel beelden van dashcam gebruiken - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Rechter in Duitsland mag nu wel beelden van dashcam gebruiken

Een opvallende gerechtelijke uitspraak in Duitsland: deze week bepaalde het gerechtshof dat beelden van dashcams mogen worden gebruikt als bewijsmiddel in de rechtszaal. Toch blijft het een grijs gebied.

Beelden van camera’s die in een auto zijn gemonteerd mogen worden meegenomen als bewijsmiddel in de rechtszaal om de veroorzaker van een ongeval aan te wijzen. Dat bepaalde deze week het Bundesgerichtshof (BGH).

Daarmee hechten de rechters meer waarde aan de belangen van een slachtoffer, dan de privacy van de tegenpartij. Het gebruik van beelden van de dashcam is volgens het oordeel mogelijk, omdat beide partijen na een ongeval sowieso de plicht hebben om hun kant van het verhaal te vertellen. Ze moeten bovendien hun naam en adres en verzekering aan elkaar uitwisselen.

Niet per se groen licht voor dashcam

De zaak is op gang gebracht door een automobilist uit Saksen-Anhalt die een schadevergoeding van 1.330 euro eist na een ongeval. Twee auto’s sloegen op een tweebaansweg tegelijkertijd linksaf en botsten daarbij op elkaar. De bestuurders wezen allebei de ander aan als schuldige en achteraf kon niet worden vastgesteld wie er van zijn wegvlak was afgeweken. Een van de automobilisten had een dashcam aan boord en daarmee beelden van het ongeval.

Omdat ook getuigen niet eenduidig een schuldige konden aanwijzen, eiste de man dat zijn beelden in het proces zou worden gebruikt. De rechtbank in Maagdenburg weigerde dat om de privacy van de tegenpartij te beschermen, maar moet dit van het Hof nu toch meenemen in het oordeel.

Dat betekent niet dat er per se groen licht is voor het gebruik van de dashcam. Permanente opnames zonder aanleiding, zijn nog altijd onverenigbaar met de privacywetgeving in Duitsland, omdat de betreffende personen in de video geen toestemming voor de opname hebben gegeven. Zelfs als het gaat om personen op de openbare weg, kan dat in Duitsland nog altijd een boete opleveren. In dit concrete geval heeft de rechter vooral een belangenafweging gemaakt waardoor de video nu mag worden gebruikt, schrijft Deutsche Welle.

Duitsers staan open voor gebruik dashcam

Duitsers staan open voor het gebruik van van dashcams in de auto, blijkt uit een peiling van Bitkom Research begin dit jaar. Hoewel de juridische regels toen nog onduidelijk waren, heeft 8% al een dashcam en 13% is van plan eentje te gebruiken. Nog eens 25% kan zich voorstellen een camera in de auto te plaatsen. Slechts 9% is er op tegen.

Het toestaan van dashcams in het verkeer verschilt in Europa per land. De afbeelding laat zien in welke landen het volgens de ADAC geen probleem is om een camera in te zetten (groen), in andere landen heb je een vergunning nodig (oranje) en in landen als België en Zwitserland raadt de ADAC het gebruik van de dashcam af. Het kaartje is gemaakt voorafgaand aan de gerechtelijke uitspraak in Duitsland waardoor er meer duidelijkheid is gekomen.

 

De automobielclub ADAC snapt dat veel mensen een dashcam willen hebben, maar waarschuwt dat de beelden ook tegen de automobilist kunnen worden gebruikt. “Het gebruik van de dashcam blijft omstreden. Het is in geen geval toegestaan om altijd en overal te filmen. Tegelijkertijd wordt het nu toch toegestaan als bewijsmiddel in een rechtszaak.”

Deel je ervaring

Heb je ervaring met dashcams in Duitsland? Deel je verhaal met de redactie:

  • redactie@duitslandnieuws.nl
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: