Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom Duitsland te weinig fysiotherapeuten heeft - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom Duitsland te weinig fysiotherapeuten heeft

Het tekort aan fysiotherapeuten is een steeds groter probleem in Duitsland. Deze startup uit Tübingen kan de pijn enigszins verzachten.

Het tekort aan mensen in de zorg in Duitsland wordt steeds nijpender. Dat blijkt al uit het gebrek aan verloskundigen, ook in de fysiotherapie heerst grote ontevredenheid, meldt ZDF. Zowel bij studenten, de therapeuten zelf, als bij de patiënten. De zender portretteert fysiotherapeut Heiko Schneider die veel steun heeft gekregen voor zijn brandbrief over de situatie. De therapeut uit Frankfurt fietst zelfs vanaf 25 mei uit protest 550 kilometer naar Berlijn om aandacht voor de kwestie te vragen.

Volgens Schneider zijn de werkomstandigheden voor fysiotherapeuten ernstig verslechterd waardoor het beroep ernstig onder druk staat. Niet alleen zijn de studiekosten hoog, het blijkt überhaupt lastig om nog rond te komen voor de therapeuten. Volgens de beroepsgroep zijn de vergoedingen de afgelopen jaren steeds lager geworden en is het door regels steeds lastiger om patiënten optimaal te helpen bij hun revalidatie.

Steeds minder Duitsers willen fysiotherapeut worden

De fysiotherapeuten hekelen de praktijk dat zorgverzekeraars vaak slechts vergoeden voor een behandeling van 15 tot 25 minuten, terwijl voor bepaalde gevallen veel meer tijd nodig is volgens hen. “Zeker als je bedenkt dat er ook tijd nodig is voor afspraken maken, het noteren van de behandeling en dat mensen zich bijvoorbeeld moeten omkleden”, zegt therapeut Andreas Heimer tegen ZDF.

De therapeuten vinden het daarom niet gek dat steeds minder jongeren in Duitsland ervoor kiezen om fysiotherapeut te worden. “De politiek, zorgverzekeraars, therapeuten en de brancheorganisaties moeten met elkaar aan tafel”, zegt Schneider. “Dat is het doel van mijn fietstocht.”

Hulp voor fysiotherapeuten

Tijdens de Dutch Digital Health Night op de Nederlandse ambassade in Berlijn presenteerden diverse startups hun oplossing voor Nederlandse en Duitse investeerders en professionals uit de Duitse gezondheidszorg.

Anika Ochsenfahrt van VRehaGO uit het Zuid-Duitse Tübingen heeft zich juist op het tekort aan ergo- en fysiotherapeuten gestort. “Veel mensen lopen bij hun revalidatie vertraging op.” De startup heeft daarom trainingen ontwikkeld die mensen thuis met behulp van een VR-bril kunnen uitvoeren.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QZjPKv2Ygug?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent]

Dutch Digital Health Night

Te veel ziekenhuisinfecties, te weinig fysiotherapeuten en een tekort aan vroedvrouwen. Startups delen op de Dutch Digital Health Night op de Nederlandse ambassade in Berlijn hun innovatie om de Duitse gezondheidszorg te verbeteren.

Deze problemen in de Duitse gezondheidszorg willen startups aanpakken

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: