Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom Duitsland kampt met een tekort aan verloskundigen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom Duitsland kampt met een tekort aan verloskundigen

Het groeiende tekort aan verloskundigen in Duitsland wordt steeds problematischer. Lezers delen hun ervaringen en Paul Hadrossek van Kinderheldin vertelt welk hulpmiddel zijn startup inzet.

Duitsland heeft een tekort van duizenden verloskundigen. Hoeveel het er precies zijn, is lastig te becijferen. Daarom houdt de Duitse bond voor Verloskundigen (Deutscher Hebammen Verband) op een landkaart bij waar een tekort aan verloskundigen wordt ervaren. De teller staat op bijna 20.000 meldingen in het hele land. De bond gaat er vanuit dat het werkelijke tekort nog veel hoger is.

Klik op de kaart voor de interactieve versie

Er zijn diverse redenen voor het tekort, merkte journalist Ulrike Nagel die zowel in Nederland als in Duitsland zwanger was en daarom de situatie goed kan vergelijken. Haar ervaringen verwerkte ze in blogs op Duitslandnieuws.nl. “Er zijn steeds minder zelfstandige verloskundigen. De meesten die dit beroep nog kiezen, werken in vaste dienst van ziekenhuizen. Er zijn amper meer praktijken met verloskundigen zoals in Nederland, omdat ze het geld voor de verzekering niet meer kunnen opbrengen.”

Dat is ook één van de redenen die de brancheorganisatie zelf aangeeft. “Tussen 2002 en 2017 zijn de premies bijna tienmaal zo hoog geworden. Intussen moet een zelfstandige verloskundige meer dan 8.000 euro betalen, alleen voor hun beroepsrisicoverzekering.”  Dat hoorde Nagel ook in de praktijk. “Een deel krijgen ze sinds 2015 terug van de ziektekostenverzekeraars, maar dat is niet genoeg vinden de verloskundigen zelf.”

Ook verloskundigen die in vaste dienst werken hebben het zwaar. “De helft van de verloskundigen moet tegelijkertijd 3 vrouwen verzorgen, en 4 vrouwen is geen uitzondering meer. Twee derde moet regelmatig invallen, moeten pauzes overslaan en maken steeds meer overuren.”

Daarnaast is er landelijk nog een probleem, vertelt Nagel. “Overal in het land (en vooral óp het platteland) sluiten geboorteafdelingen van kleinere ziekenhuizen. Over de gehele linie sterven er in Duitsland nog steeds meer mensen dan er worden geboren, en dus willen en kunnen veel ziekenhuizen dure geboorteafdelingen niet meer bolwerken.”

Online advies rond de geboorte

Tijdens de Dutch Digital Health Night van de NBSO Stuttgart gehouden op de Nederlandse ambassade in Berlijn, vertelde Paul Hadrossek van Kinderheldin GmbH welk hulpmiddel zijn startup wil inzetten om jonge ouders te helpen.

“Wij zijn het eerste ‘online spreekuur’ waar zwangere vrouwen binnen enkele minuten vakkundig advies kunnen krijgen. Door het grote tekort aan verloskundigen is het vaak lastig om goede raad te krijgen. Veel jonge ouders zijn dan overgeleverd aan informatie op internetfora en blogs waarvan de inhoud niet per se klopt.”

Kinderheldin is ontwikkeld samen met verloskundigen, ouders en artsen om zo de behoeften en zorgen van ‘wordende’ ouders te leren kennen. “De behoefte aan vakkundige, betrouwbare informatie is enorm, ook buiten de bestaande structuren om. Daar doen we dus iets aan.”

 

Redacteur Bertus Bouwman kreeg via Twitter bovendien waardevolle informatie van lezers die ervaring hebben met het tekort aan verloskundigen

Klik op de tweet om het complete ‘draadje’ te lezen

De branchevereniging uit Nederland komt met cijfers over dat ook in Nederland het aantal thuisgeboortes daalt. (klink op de tweet voor het ‘draadje’.

Wat bevalt beter?

Wat bevalt beter, Nederland of Duitsland? Journalist Ulrike Nagel deed ervaring op in beide landen

Zwanger in Nederland of Duitsland: waar bevalt het beter?

Ze vertelt uitgebreid over de verschillen tussen beide landen. In Duitsland is een thuisbevalling bijvoorbeeld niet normaal. “Ik gun iedere vrouw een Nederlandse kraamverzorgster, een uniek beroep.” Toch kan Nederland nog genoeg van Duitsland leren, vindt ze.

Bevallen in Nederland of Duitsland deel 2: we kunnen veel van elkaar leren

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: