Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duits-Nederlandse Handelsdag Papenburg: 'te vaak staat de grens je business in de weg' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duits-Nederlandse Handelsdag Papenburg: ’te vaak staat de grens je business in de weg’

Te vaak zit de grens ondernemers nog dwars, vertelt Rikus Stuut van de Kamer van Koophandel. De Duits-Nederlandse Handelsdag in Papenburg op 5 juni is een goede manier om daar verandering in te brengen.

Het ‘zuiden’ kent al 8 jaar een Duits-Nederlandse Handelsdag in Mönchengladbach, het ‘noorden’ organiseert dit jaar op 5 juni voor de 4e keer een Duits-Nederlandse Handelsdag in het Duitse Papenburg. Het concept is ‘afgekeken’ van het zuiden en werkt ook in het noorden erg goed, vertelt Rikus Stuut, adviseur internationalisering bij de Kamer van Koophandel.

Het idee achter de handelsdag is om ondernemers uit beide landen beter aan elkaar te koppelen op een laagdrempelige manier, zegt Stuut. “Te vaak bestaat nog de indruk dat het afzetgebied stopt bij Bad Nieuweschans. Zonde, want wanneer je een cirkel trekt van zo’n 150 kilometer rond je bedrijf met potentiële partners en je stopt bij de grens, dan mis je echt heel veel.”

Matchmaking op Duits-Nederlandse Handelsdag Papenburg

De noordelijke handelsdag wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden in de Alte Werft in Papenburg, Duitsland. Er is een infomarkt in een nieuwe opzet waar bedrijven uit beide landen zich presenteren, waaronder veel dienstverleners zoals grensoverschrijdende accountants, advocatenkantoren en andere organisaties. Verder zijn er workshops over de zakencultuur die over de grens net even anders is waardoor je ook anders moet communiceren.

Maar de handelsdag draait volgens Stuut vooral om de matchmaking. “Een heel mooi instrument om bedrijven direct aan elkaar te koppelen. Je maakt van tevoren je eigen bezoekersprofiel met een goede omschrijving. Dan matchen wij je aan passende bedrijven waarmee je dan 20 minuten kunt spreken.”

Nederlanders en Duitsers vullen elkaar aan

Op basis van de voorgaande jaren merkt Stuut dat Nederlanders en Duitsers elkaar vaak goed aanvullen. “Om maar een voorbeeld te noemen; wij zijn sterker in fijnemechanica, Duitsers meer in de grotere mechanica.” Verder ziet hij steeds meer samenwerkingen ontstaan rond bijvoorbeeld windenergie. “Maar ook het tekort aan vakmensen speelt in beide landen, dat zorgt ervoor dat we elkaar wel moeten helpen om verder te komen. Door zo’n dag houd je elkaar goed op de hoogte van wat er speelt.”

De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel, en juist het informele gedeelte moet je niet onderschatten, vindt Stuut. “Dat zijn heel waardevolle momenten waar de basis voor vertrouwelijke relaties wordt gelegd. We organiseren best veel ontmoetingen en dat merken we keer op keer.”

Aanmelden

Aanmelden kan tot 5 juni, via deze website

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoNederlandse bedrijven hebben volop kansen over de grens. Met het netwerk en de dienstverlening van KVK ligt de wereld aan jouw voeten.