Ga naar inhoud

Hoe je het als Nederlandse band kunt maken in Duitsland

Dromen van internationaal succes kunnen ook gewoon uitkomen in Duitsland. Roy van Veen zoekt samen met folkrockband Scrum uit hoe je als Nederlandse band succes kunt hebben over de grens.

Veel bands en artiesten hopen op internationaal succes. De dromen gaan meestal richting het westen, terwijl bij de oosterburen een enorme markt open ligt. Waar begin je aan als je de Duitse bühne op wilt?

Roy van Veen zoekt dat uit samen met folkrockband Scrum. Geen mainstream, maar in eigen land populair genoeg voor theatertours. Maar hoe vertaal je dat succes naar de oosterburen?

Als Nederlandse band extra je best doen in Duitsland

Je bent als Nederlander natuurlijk direct een beetje exotisch, zegt Derk Marseille van Duitslandnieuws die zelf regelmatig samenwerkte met Duitse labels en festivals. Toch betekent dit niet dat je er zomaar tussen komt, denkt hij. “Duitsland is enorm groot, heeft een rijke muziekcultuur. Dat maakt de concurrentie ook groter. Je moet dus extra je best doen om een beetje op te vallen.”

Een van de tips die hij meegeeft is het letten op de verschillende regio’s. “De verschillen zijn zo groot, soms is al voldoende om populair te zijn in één bepaalde regio. Het is al heel bijzonder als je op een playlist van een regionale zender komt, of op de programmering van een regionaal festival.”

Bekijk de video:

Om er tussen te komen in Duitsland kan je ook de expertise inroepen van het Nederlandse handelspostennetwerk, zoals het consulaat-generaal in München. Zeker in Zuid-Duitsland heb je gewoon goede contacten nodig, zegt consul-generaal Peter Vermeij uit München.

Daarbij helpt het om te weten bij welke festivals Nederlandse inbreng gewaardeerd wordt. “Zo heb je volgend jaar het Bodenseefestival, waar Nederland samen met België en Luxemburg partnerland zijn. Zij zoeken nog bands voor kleine podia, dat is een uitstekende kans om je in de kijker te spelen.”

Festivals in Duitsland

Scrum lukt het om op de playlist van WDR te komen, de regionale zender voor grote delen in West-Duitsland. Dat zijn veel meer luisteraars dan een landelijke zender in Nederland. Ook werd de folkrockband ‘album van de week’ in de deelstaat Saarland.

Theatertours heeft de band nog niet in Duitsland, toch speelde Scrum afgelopen jaar al een aantal keer op grote festivals in Bremen en Dortmund.

Lees ook:

Folkrockband Scrum: Duits publiek houdt van duidelijkheid

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/