Ga naar inhoud

Hoe toeleverancier Nijdra Group werd uitgekozen voor prestigeproject audiofabrikant Sennheiser

Dankzij een prestigeproject voor de Duitse audiofabrikant Sennheiser haalt de Nederlandse hightechtoeleverancier Nijdra Group uit Middenbeemster nieuwe klanten binnen. Robbin van Zanten vertelt hoe het bedrijf de Duitsers wist te overtuigen.

Het Duitse familiebedrijf Sennheiser uit Wedemark-Wennebostel bij Hannover staat bekend als één van de vooraanstaande audiofabrikanten ter wereld. De beide ceo’s Daniel en Andreas Sennheiser begonnen daarom enkele jaren geleden een prestigeproject om de beste koptelefoon en versterker te willen maken, de HE 1. Hiervoor zocht de fabrikant toeleveranciers die de hoge kwaliteitseisen konden bijbenen.

Tegelijkertijd richtte Nijdra Group uit Middenbeemster zich steeds meer op de Duitse markt. Het Nederlandse familiebedrijf is toeleverancier van fijnmechanische onderdelen en mechatronische modules voor de hightech industrie en haalt inmiddels de helft van de omzet uit Duitsland.

Directeur en mede-eigenaar Jeroen Nije zag enkele jaren geleden in een weekend het programma ‘How it’s Made‘ op Discovery Channel langskomen. Daarin was te zien hoe Sennheiser voor microfoons de meeste fijnmechanische delen in eigen huis fabriceerde. Een mooi moment om eens naar Duitsland te bellen, dacht het bedrijf. Het leverde enkele eenmalige projecten op.

Sennheiser komt op bezoek in de Middenbeemster

Dat veranderde in 2015 toen vertegenwoordigers van Sennheiser verder in gesprek raakten tijdens de Hannover Messe, waar beide bedrijven niet ver van elkaar al jaren een stand hebben. De Duitsers kwamen vervolgens op bezoek naar Middenbeemster, vertelt accountmanager Robbin van Zanten van Nijdra. “Dat heeft hen echt over de streep gehaald.”

Daarbij hielp het dat de Nederlanders al eerder kleinere projecten zoals bepaalde knopjes hadden gemaakt, zegt Van Zanten. “Voor dit project moesten we delen maken van de band om het hoofd, tot aan diverse kleine mechanische onderdelen.” Nijdra moest voor dit project de ervaring op het gebied van hoogwaardige verspaning laten zien, om zo diverse mechanische delen reproduceerbaar te maken. In tegenstelling tot reguliere koptelefoons bestaan de onderdelen dit model uit aluminiumdelen die door middel van een 5-assige bewerking uit volmateriaal worden gefreesd.

Geen krasje

De Duitsers zagen op bezoek in Middenbeemster hoe de ingenieurs van Nijdra een eigen technisch centrum hebben in het hart van de machinefabriek, om direct contact te hebben met de operators van de machines.

Pas na dat bezoek begint het echte werk. Nijdra krijgt de technische tekeningen binnen, die vervolgens intern door de ingenieurs worden gecontroleerd, waarna ze met wijzigingsvoorstellen komen voor de klant. Kunnen bepaalde hoekjes anders? “Dat meedenken, het doorontwikkelen en optimaliseren van het product, dat is heel belangrijk.”

Nijdra werkte mee aan dit prestigeproject van Sennheiser, de HE 1. Foto: Sennheiser

 

Pas als er groen licht komt van Sennheiser, volgt er een proefserie uit Middenbeemster die de Duitse fabrikant vervolgens uitgebreid gaat testen. “Het moet echt superkwaliteit zijn, want veel van onze onderdelen zitten aan de buitenkant van de koptelefoon. We laten de machines extra rustig lopen, er mag geen krasje opzitten.”

Nieuwe klanten dankzij project Sennheiser

Daarmee werd het prestigeproject van Sennheiser ook een grote uitdaging voor Nijdra. “Je moet aan ontzettend veel eisen voldoen.” Maar de grote investering van Nijdra in dit traject dat 1,5 jaar duurde, werpt nu al de eerste vruchten af, weet Van Zanten. “Puur en alleen omdat wij voor Sennheiser werken, halen we ook andere klanten binnen. Zij zeggen, als Sennheiser met hen tevreden is, dan weten wij genoeg.”

Mooie praatjes helpen dan niet meer, zegt hij. “Ze testen je echt uit en laten zich pas overtuigen door wat je uiteindelijk op tafel neerlegt.”

De samenwerking geeft Van Zanten goede moed richting de komende Hannover Messe. “Ook dit jaar komt Sennheiser bij ons op bezoek. Zo krijgt een bakje koffie doen een bijzondere status.” Nijdra wil graag laten zien dat het in de tussentijd niet heeft stilgezeten, zegt hij. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe machines, veel machines zijn geautomatiseerd en we hebben nieuwe robots. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden bij volgende projecten.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: