Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Met een Duitse bril op ziet Nederland er fantastisch uit - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Met een Duitse bril op ziet Nederland er fantastisch uit

Nederlanders zeuren graag over eigen land. Maar met een Duitse bril op, ziet het er helemaal niet zo slecht uit.

Nederlanders zijn goed in zeuren op hun eigen land, schreef ik onlangs. En als je van een afstandje de Nederlandse media volgt, dan lijkt het soms wel alsof er helemaal niets meer deugt. Ik mopper ook graag, maar de komende tijd wil ik wat positieve kanten belichten die ik dankzij vijf jaar wonen in Duitsland heb geleerd. Met een Duitse bril op ziet het gras er bij de Nederlandse buren behoorlijk groen uit.

Nu som ik zomaar een paar punten op die Nederland vanuit Duits perspectief enorm aantrekkelijk maken. Die lijst is redelijk willekeurig en niet volledig. Zie het als een beginnetje van een serie waarin ik deze voordelen verder wil uitdiepen. Iedereen is ook welkom om met aanvullingen te komen of juist punten ter discussie te stellen.

En mocht er een Duitser zijn die vanuit Nederland de mooie kanten van zijn of haar Heimat – ik weet het, tegenwoordig een beladen woord – wil maken.. wees welkom! (zie onderaan)

Duitse bril

Ik begin maar met een cliché. Nederlanders zijn zo lekker losjeslocker – zoals de Duitsers zeggen. De nadelen ken ik, maar wat is het heerlijk om losjes te zijn. Wie een tijdje in Duitsland woont snakt soms naar iets meer lichtheid en minder rechtlijnigheid. Sommige dingen in het leven mogen gepaard gaan met een glimlach, gelukkig wel.

Eventjes langs een Nederlandse kassadame of -heer, kan al een verademing zijn. Service is belangrijk in Nederland en dat merk je niet alleen in winkels, maar ook in contact met hulpvaardige ambtenaren kan dat soms al aanvoelen als een warm bad. Nederlanders schelden vaak op de fiscus, maar de manier waarop de belastingdienst met je meedenkt, is vrij uniek.

Dat vloeit voort uit een pragmatisme. In Nederland hoor je naar mijn gevoel minder vaak dat dingen nu eenmaal zo gaan omdat het zo is. Of omdat het zo in de wet staat. Werkt het niet? Dan zeuren we net zo lang totdat het sneller en beter gaat. Met elkaar polderen klinkt misschien gezapig, maar Duitse instanties zijn erg benieuwd hoe Nederlanders zich toch door lastige politieke besluitvormingsprocessen weten te worstelen.

Het heeft er ook mee te maken dat Nederlanders vaak nieuwsgierig zijn naar wat er buiten het land gebeurt. Je moet ook wel met zo’n klein landje dat voor de helft onder de zeespiegel ligt. We lachen misschien altijd om die ene oom die altijd weer de nieuwste gadget koopt, maar onze ‘Innovationsfreude‘ zorgt er wel voor dat ontzettend veel dingen wel erg gladjes, digitaal en eenvoudig werken.

Dan moeten we het toch even over het internet hebben. Wifi is talrijker aanwezig in Nederland, het 4G-netwerk is er sneller. Zeker, ook in Duitsland komt de digitalisering nu krakend op gang. Maar waarom moet er zo lang de kat uit de boom worden gekeken, voordat er iets in gang wordt gezet? Buurlanden als Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Nederland zijn op tal van terreinen sneller met het omzetten van innovaties. Steeds vaker hoort ook Polen in dit lijstje thuis. Veel Duitsers hebben nog weinig vertrouwen in de nieuwe minister van Digitalisering.

Ook de fysieke infrastructuur in Duitsland heeft veel te wensen over. Bruggen vertonen barsten, Autobahnen brokkelen af, sluizen blijven steken en megaprojecten mislukken of slepen zich op een kostenverslindende manier voort. Dan is de infrastructuur in Nederland een enorme verademing. Ja, we hebben de Noord-Zuidlijn, maar kijk eens hoe prachtig zo’n beetje de rest van het land erbij ligt? En hoe soepeltjes de meeste bouwprojecten worden afgerond?

Duitsland is een beetje in zichzelf gekeerd. Het zal het lot zijn van grote landen. Wie zo groot is heeft misschien genoeg met zichzelf te stellen om bij de buren op de koffie te gaan. Bij zoveel problemen en uitdagingen zou het zoveel beter zijn om eens te kijken of wellicht iemand anders al het wiel heeft uitgevonden. Daarom is het erg hoopvol dat de nieuwe regering in Noordrijn-Westfalen zichzelf steeds vaker uitnodigt in Nederland, om bijvoorbeeld te kijken hoe Rijkswaterstaat projecten plant.

Nu moet je niet denken dat het allemaal bar en boos is in Duitsland, maar soms zou een vleugje Nederlandse invloed fijn zijn. Het beste uit twee werelden laat zich goed verenigen, vertelt Gabi Helfenstein heel mooi. Daarom de komende tijd een verdere uitdieping van dit aanlokkelijke Nederlandse gras.

Aanvullingen

En mocht u een aanvulling hebben of juist kritiek leveren, dan kan dat via de mail

  • redactie@duitslandnieuws.nl
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: