Ga naar inhoud

Met deze apps kom je het makkelijkste van A naar B in München

In een grote stad als München kan je snel verstrikt raken in alle reisopties. Daarom hierbij het overzicht met apps voor het OV, deelfietsen, deelscooters, deelauto's en taxi's.

Handig bij de voorbereiding op je zakenreis, stage, studie, of een stedentripje naar München. Nederlanders zijn snel geneigd om de afstanden te onderschatten. Hoe kom je soepel van A naar B in de hoofdstad van Beieren en welke apps zijn onmisbaar?

Net als in Berlijn groeit in München het aanbod van reisopties. Naast het OV zijn er steeds meer deelfietsen, deelscooters, deelauto’s en taxi’s beschikbaar, daarom hierbij een overzicht van handige opties.

Mis je een app? Mail de redactie, dan voegen we hem toe.

  • redactie@duitslandnieuws.nl

Vooraf registreren

Tip; zorg dat je je vooraf hebt aangemeld bij de apps. Zeker voor de scooters en auto’s moet je door een kort registratieproces waarbij bijvoorbeeld je rijbewijs moet worden ingescand, of je creditcard moet worden gekoppeld aan de app.

Over het algemeen moet je even door dit proces:

  • Registratie
  • Betaalwijze kiezen
  • Ontgrendelen
  • Rijden
  • Parkeren en op slot zetten

Apps voor het OV in München

MVV-app – Munich Journey Planner & Mobile Tickets (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Münchner Verkehrs- und Tarifverbund GmbH (MVV)
Prijs: Gratis app waarmee je ook tickets kunt kopen

Door de handige routebeschrijving, plattegronden en ticketverkoop is deze app multifunctioneel. De verschillende mogelijkheden zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk van A naar B komt. Ook kan je door middel van verschillende instellingen trappen vermijden en liften vinden.

MVG Fahrinfo München (iOS, Android)

Ontwikkelaar: SWM Services GmbH
Prijs: Gratis app waarmee je ook tickets kunt kopen

Bij de app van MVG zijn alle opties meegenomen. Met deze app kan je een routebeschrijving krijgen van A naar B met het openbaar vervoer of kan je eventueel gebruik maken van een fiets of auto. De fietsen staan verspreid door de stad en zijn te huren voor 0,08 euro per minuut of 12 euro voor de hele dag. In de app is ook een overzicht gemaakt met de deelauto’s verspreid in de stad. Deze zijn via van een plattegrond van de stad te vinden.

Apps voor deelfietsen in München

Nextbike (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Nextbike
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

De blauw/zilveren fietsen van Nextbike zijn te verkrijgen in vrijwel alle grote streden van Duitsland en dus ook in München. De fietsen van de startup uit Leipzig zijn herkenbaar doordat er een groot spatbord op de fiets zit met daarop het logo van Nextbike en ruimte voor reclame. De fietsen zijn stevig en rijden goed, alleen het afsluiten duurt een beetje lang. De huur is 1 euro voor 30 minuten en de maximale huur is 9 euro voor de hele dag.

→ Registreren is mogelijk via de applicatie van Nextbike

Call a Bike (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Deutsche Bahn Connect GmbH
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

Via de app kan je gemakkelijk de dichtstbijzijnde fietsen bekijken en van te voren reserveren. Fietsen kost voor een halfuur 1 euro en voor een hele dag ben je 15 euro kwijt.

→ Registreren is mogelijk via de applicatie van Call a Bike

O-bike (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Obike Inc
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

Obike is ontstaan in Singapore en is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste fietsdeelplatformen wereldwijd. Sinds 2017 heeft de fietsverhuurder meer dan 7.000 deelfietsen in München en is daarmee de grootste aanbieder van de stad. De fietsen zijn te huur voor 1 euro per 30 minuten. Let op, er dient vooraf een borg van 79 euro betaald te worden.

→ Registreren is mogelijk via de applicatie van Obike

Donkey Republic bike rental (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Donkey Republic bike rental
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

Wanneer je in München rondloopt, vallen de knaloranje fietsen van Donkey Republic zeker op. Je zou vanwege de kleur misschien denken dat de fietsen van Nederlandse komaf zijn, maar niets is minder waar. De fietsen komen uit Denemarken en de organisatie heeft de fietsen inmiddels verspreid over 51 verschillende Europese steden. De huur van de fiets is 1,75 euro voor 30 minuten. Een hele dag kost 14 euro.

→ Registreren is mogelijk via de applicatie van Donkey Republic bike rental

Apps voor deelscooters

Scooters delen kan nu ook in München

Emmy (iOS, Android)
Ontwikkelaar: emmy Sharing
Prijs: Gratis app, scooter huren kost wel geld

De rode scooters van Emmy zijn te huur in vier unieke soorten verspreid door München, waaronder een elektrische variant van het geliefde DDR-merk Schwalbe. Na het betalen van de registratiekosten krijg je 100 gratis minuten om te rijden. Vervolgens worden de betaal je; 0,19 euro per minuut of 0,59 per gereden kilometer.

Registreren kan hier
(De registratie voor Emmy kost eenmalig 10 euro)

Apps voor deelauto’s in München

BeeZero (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Linde Hydrogen Concepts GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Deze milieubewuste deelauto’s rijden grotendeels op waterstof. De innovatie van waterstoftechnologie met brandstofcel vermindert het verkeerslawaai en minimaliseert de uitstoot. Deze auto’s zijn te herkennen aan de donkere kleur met fel oranje strepen aan beide zijkanten. Je rijdt met een Hyundai ix35 en de auto’s zijn te gebruiken voor 5,50 euro per uur en een kilometertarief van 0,29 euro per km.

(De registratie voor Beezero kost eenmalig 19 euro).

DriveNow Carsharing (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Drivenow
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

De moderne BMW’s en MINI’s van DriveNow staan verspreid door de stad en het vliegveld. De deelauto’s hebben een speciale parkeergelegenheid bij vliegveld München Franz Josef Strauß, waardoor het gemakkelijk is om vanaf het vliegveld een auto te pakken richting het centrum. De kosten voor het huren van de auto’s gaan vanaf 0,33 euro tot 0,36 euro per minuut, wanneer je een auto wilt meenemen vanaf het vliegveld komt daar 12 euro bovenop.

(De registratie voor DriveNow kost eenmalig 29 euro).

Car2go (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Car2go Group GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Car2Go is van autofabrikant Daimler en heeft hierdoor Smart en Mercedes-Benz te bieden. In München en Hamburg hebben zij inmiddels het nieuwste model toegevoegd aan het assortiment van en is het mogelijk om in de nieuwste Mercedes-AMG CLA 45 te rijden. Afhankelijk per model betaal je van 0,26 euro tot 0,79 euro per minuut.

(De registratie voor Car2Go kost eenmalig 9 euro).

Stattauto (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Cantamen GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Stattauto is alleen te gebruiken na het afsluiten van een contract en je betaalt daarbij een borg van 500 euro en vervolgens een maandelijks bedrag van 7,79 euro. Stattauto bezit ruim 430 auto’s en busjes verspreid over 110 vaste plaatsen in de stad.

(De registratie is mogelijk via de website en kost eenmalig 55,60 euro)

Oply 

Duitse media melden dat deze nieuwe aanbieder ook in München van start gaat. Je kunt de Mazda MX-5, Ford Fiesta en Focus of Renault Trafic huren voor zowel korte als lange termijn.

Lees meer bij Bild en Abendzeitung München

Apps voor taxi’s

Uber (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Uber Technologies, Inc.
Prijs: Gratis app, een taxi nemen kost wel geld

Een wereldwijd fenomeen is Uber, de app voor het bestellen van een taxi naar keuze. Er zijn 3 verschillende opties. Het is mogelijk om de UberX, UberBLACK of de UberVan te bestellen. De auto’s vallen in verschillende prijscategorieën en dat is te verwijten aan de grootte van de verschillende taxies. De voordeligste is de UberX en deze brengt je voor 0,30 euro per minuut naar de gewenste bestemming.

Registreren kan hier

Mytaxi – Fast & Secure Taxi Booking App (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Intelligent Apps GmbH .
Prijs: Gratis app, een taxi nemen kost wel geld

Mytaxi is in 2014 overgenomen door autofabrikant Daimler en is inmiddels uitgegroeid tot een veelgebruikte taxi-app in heel Duitsland. Door middel van deze applicatie kan je makkelijk een taxi bestellen en deze live volgen totdat hij gearriveerd is. De taxi’s van Mytaxi zijn te regelen via de app en via de website. De kosten van de ritten variëren.

Registreren kan hier

Vervoersopties in één app

Free2Move (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Free2Move
Prijs: Gratis app, vervoersmiddel huren kost wel geld

Free2Move probeert zoveel mogelijk deelvoertuigen de combineren in één app. Niet alle deelfietsen staan er in, de deelscooters zijn wel compleet en ook qua deelauto’s zijn er veel mogelijkheden. Behalve de flexibele ritjes heeft deze app ook een overzicht met auto’s waarbij je de huurperiode kunt inplannen. Aanbieders zijn bijvoorbeeld Ubeeqo, Cambio, Drivy, Flinkster (Deutsche Bahn) en Stadtmobil. Bij sommige aanbieders krijg je via deze app korting op de registratiekosten, of is aanmelden helemaal gratis.

Google maps (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis

Misschien een inkoppertje, maar Google Maps is een enorm handige app voor het vinden van een locatie, of het plannen van je route. Maar je kunt er nog veel meer mee. Google Maps verzamelt op verschillende manieren informatie over de drukte op de weg. Hierdoor is de verkeersinformatie vrij nauwkeurig en hier kan je je route op aanpassen. Ook kan je een offline kaart downloaden. Deze is vervolgens 30 dagen beschikbaar.

Mist er een app?

Mis je een app of heb je een andere handige tip? Mail de redactie:

  • redactie@duitslandnieuws.nl
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDanique van der Meijs (1996) heeft een passie voor schrijven en een liefde voor Duitsland.