Ga naar inhoud

Podcast – Hoe je een komkommerkistenkantelaar verkoopt in Duitsland

Kees van Dam kocht een Nederlandse machinebouwer en ging serieus aan de slag met internationalisering onder meer richting Duitsland. "We hebben het vak integratie moeten leren."

Komkommers komen per 25 stuks in een bak over de lopende band. Waar vroeger een werknemer de komkommers met de hand uit de bak in de sorteermachine moest plaatsen, wordt dat werk nu overgenomen door de komkommerkistenkantelaar.

Directeur-eigenaar Kees van Dam van KOAT maakt het hele systeem voorafgaand aan de sorteermachine, maar ook het systeem erna die ervoor zorgt dat de juiste komkommer op de juiste pallet terecht komt. “Met 35.000 komkommers per uur.”

Scroll voor de podcast naar beneden

Vijf jaar geleden kocht Van Dam het machinebouwbedrijf uit Someren en begon met het uitzetten van de strategie om verder over de grens te kijken. “We hadden het veel te goed in Nederland, export hoefde niet zo nodig. We kenden jaren dat we een offerte schreven en we kregen de opdracht.” Die jaren zijn voorbij en dus kijkt Van Dam nadrukkelijk naar buurland Duitsland als nieuwe afzetmarkt. “Inmiddels hebben we een tiental grote projecten verkocht.”

Schnapps op tafel

Toch ging dat niet zo makkelijk, vertelt hij. “De eerste verkoop in Duitsland was best wel een gevecht.” Van Dam nam een oud-gediende van het bedrijf mee naar Zuid-Duitsland en bij de onderhandelingen kwam er eerst Schnapps op tafel. “Dat was wel even wennen.”

Inmiddels heeft Van Dam zijn weg gevonden in Duitsland. “De klantrelatie is belangrijk. We maken er vriendjes.” Hij gaat daarom in zee met lokale producenten van wagentjes of sorteermachines die in zijn systeem geïntegreerd kunnen worden. “Zorg ervoor dat wanneer er een project komt, dat men aan jou denkt.”

Luister naar de podcast:

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/kees-van-dam-koat

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.