Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Noord-Beierse bedrijven halen inspiratie voor Industrie 4.0 onder meer uit Brabant - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Noord-Beierse bedrijven halen inspiratie voor Industrie 4.0 onder meer uit Brabant

Duitse bedrijven zijn steeds drukker met Internet of Things en zoeken hiervoor nadrukkelijk inspiratie uit buurlanden zoals Nederland. Daarom is de Integrated Plant Engineering Conference (IPEC) op 14 maart in Neurenberg bijvoorbeeld interessant voor Brainport Eindhoven en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

De helft van de bedrijven in Noord-Beieren is bezig met Internet of Things (IoT), in Duitsland Industrie 4.0 genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Handelskamers van Noord-Beieren en clusterorganisatie Automation Valley [samenvatting in pdf]. Zo’n 20% is niet op de hoogte van deze ontwikkeling.

Volgens de onderzoekers kan je stellen dat hoe groter het bedrijf is, hoe groter de kans dat begonnen is met de voorbereidingen om met IoT mee te gaan. Uit de studie blijkt dat Noord-Beieren daarmee een stuk verder is, dan andere regio’s in Duitsland waar het gemiddelde achterblijft.

Affiniteit met Industrie 4.0

Dat komt volgens de onderzoekers door de volgende redenen:

  • De regio heeft vanouds al een industrieel karakter en biedt daarom de beste condities om Industrie 4.0 te implementeren.
  • B2b-services goed vertegenwoordigd in de regio,vooral in de regio’s rond Neurenberg en Würzburg
  • Clusterorganisaties proberen het thema al meer dan 10 jaar te stimuleren

De onderzoekers lieten de sites van 2.748 bedrijven uit Noord-Beieren doorzoeken om te kijken hoeveel affiniteit er is met Industrie 4.0 en daarbij kwam de regio Neurenberg als winnaar uit de bus. Erlangen, Neurenberg en Regensburg horen bij de Top 25 steden met de meeste affiniteit met Industrie 4.0 in Duitsland.

Integrated Plant Engineering Conference (IPEC)

In deze regio wordt op 14 maart voor de vierde keer de Integrated Plant Engineering Conference (IPEC) gehouden op de IHK-Akademie Nürnberg. De organisatie is in handen van de kamer van koophandel IHK Nürnberg für Mittelfranken en brancheverenigingen VDI Bayern Nordost, VDE Nordbayern en clusterorganisatie Automation Valley Nordbayern.

Op de conferentie discussiëren meer dan 150 deelnemers van diverse techregio’s uit Europa over de toekomst van industrieregio’s in Europa. Deelnemers komen uit Nederland, Denemarken, Estland, Engeland en heel Duitsland. Vanuit Nederland zijn de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brainport Eindhoven en de Duits-Nederlandse Handelskamer betrokken.

De conferentie is erop gericht om ideeën en ervaringen uit te wisselen tussen aanbieders en gebruikers van engineering-oplossingen, langs de gehele cyclus. De Brabantse partijen zijn al enkele jaren nauw betrokken bij de conferentie. Naast een keynotespeech uit Silicon Valley, worden de digitale activiteiten uit de partnerregio’s Denemarken en Estland gepresenteerd.

Daarbij gaat het onder andere over disruptive verdienmodellen, engineering, data-analyse, en machine-learning in de cloud. Omdat deelnemers uit de VS, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Estland en Oostenrijk komen, is de voertaal Engels.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: