Ga naar inhoud

Door toenemende vraag kan deze Brabantse fabrikant uitbreiden in Duitsland

Neways Electronics breidt uit in Duitsland. Dat past in de strategie die de fabrikant uit Brabant enkele jaren heeft ingezet om te groeien in de automotive.

Neways Electronics uit het Brabantse Son groeit in Duitsland door de productielocatie in Neunkirchen uit te breiden, meldt De Telegraaf. De producent van elektronische componenten begint al snel met de bouw van het nieuwe gebouw, de oplevering staat gepland voor halverwege 2018.

Het extra productie- en kantorenoppervlakte is circa 1000 vierkante meter. Daarmee krijgt de locatie een totaaloppervlakte van 5.500 vierkante meter.

De uitbreiding is een direct gevolg van groeiende vraag en nieuwe klanten bij Neways. In Neunkirchen in Saarland worden vooral onderdelen gemaakt voor de automotive-industrie.

Brabantse fabrikant hamert op empathie en respect

Het Nederlandse Neways nam in 2014 een grote productielocatie tussen Leipzig en Dresden over en wist de omzet met 35% te laten groeien. Eerder vertelde topman Huub van der Vrande al aan Duitslandnieuws hoe hij te werk gaat in Duitsland: ‘ga met empathie en respect’.

Het beursgenoteerde Neways Electronics International uit Son geldt als één van de vijf grootste producenten in Europa dat geavanceerde elektronica produceert. Het bedrijf uit het Brabantse Son maakt bijvoorbeeld besturingsonderdelen voor een MRI-scanner van Philips Medical, of een volledig aansturingskabinet met duizenden chips en verbindingen als onderdeel van een machine van ASML, die microchips belicht.

Van der Vrande over hoe je een Duits familiebedrijf overneemt:

Hoe gaat zoiets?

Bij BuS bijvoorbeeld spreek je af op neutraal terrein, in dit geval op een vliegveld. Dat is echt kennismaking. Zij willen weten, ‘wat is Neways, wie is de topman en wie is die Huub, wat wil hij? Die Nederlanders zijn misschien wel hele snelle jongens, maar zijn ze ook te vertrouwen?’

Emotionele kwestie

Hoe ga je zelf zo’n gesprek in?

Besef heel goed dat je met een eigenaar in gesprek komt voor wie dit een heel emotionele kwestie is. Het is op zo’n moment dat je de signalen oppikt die daar achter schuilgaan.

Kan je een voorbeeld noemen?

Op een gegeven moment kwam bijna terloops de vraag over wat we met de naam van het bedrijf gingen doen. Ik merkte dat dat een hele belangrijke vraag van de oude eigenaar was. Ik kon hem verzekeren dat we niet de volgende dag het bord met de naam BuS van het dak zouden halen. Daarom is empathie en respect erg belangrijk op zo’n moment.

Lees verder:

Neways-topman Huub van der Vrande: ga naar Oost-Duitsland met empathie en respect

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: