Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom digitalisering voor de Duitse regering bijzaak blijft - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom digitalisering voor de Duitse regering bijzaak blijft

In het nieuwe Duitse coalitieakkoord staan veel ronkende plannen rond digitalisering. Maar experts en ondernemers verwachten dat daar weinig van terecht zal komen.

Duitsland worstelt met de digitalisering. Een grote zorg die bondskanselier Angela Merkel vaak herhaalt in haar toespraken. De vrees is dat de ruggengraat van de Duitse economie, de Mittelstand, niet kan aanhaken. Andere bedrijven worden gehinderd omdat er geen glasvezel of zelfs breedbandinternet ligt.

Vanuit het bedrijfsleven en de bevolking neemt de druk toe op de regering om actie te ondernemen. Bij de formatieonderhandelingen afgelopen najaar tussen CDU/CSU, FDP en de Groenen lag er zelfs een ‘ministerie van Digitalisering’ op tafel. Maar met het klappen van die formatie, verdween ook dat plan in de la. In het huidige coalitie-akkoord van CDU/CSU en SPD heeft het thema kennelijk aan gewicht verloren.

‘Digitalisering blijft bijzaak’

In diverse Duitse media klinkt daarom de afgelopen weken harde kritiek op de Duitse regering. Zo vindt de nieuwe directeur van de digitale conferentie Re:publica Jeanine Koch uit Berlijn dat digitalisering nu als bijzaak wordt behandeld. “Digitalisering heeft blijvende sociale en economische effecten op de maatschappij. Daarom moet dit een centraal thema zijn voor de overheid”, zegt ze in Tagesspiegel.

Het aanleggen van breedbandinternet moet volgens haar daarom geen belangrijk thema zijn, maar een vanzelfsprekendheid. “Het lijkt erop dat digitalisering een speelbal was bij het verdelen van de ministersposten.”

‘Coördinatie ontbreekt’

Johannes Ludewig is voorzitter van de de Normenkontrollrat, een overheidsinstantie die bureaucratie moet bestrijden. Hij heeft het coalitieakkoord gelezen en ziet daarin veelbelovende dingen rond digitalisering, schrijft hij in Handelsblatt. “Het woord digitalisering komt 90 maal voor in het akkoord. Of het nu gaat over het aanleggen van breedbandinternet, digitaal onderwijs en AI of landbouwpolitiek. Zelfs over het het digitaliseren van de overheid wordt gesproken, er komt een digitaliseringsbudget van 500 miljoen euro en een e-government agentschap.”

Toch is Ludewig teleurgesteld na het helemaal lezen van het akkoord. “Het belangrijkste ontbreekt, en dat is coördinatie en sturing. Er staat met geen woord wie op landelijk niveau hiervoor verantwoordelijk wordt.” Ofwel, wie gaat ervoor zorgen dat alle mooie woorden daadwerkelijk worden omgezet in daden en dat het bij elkaar past?

Dat is van groot belang, zegt Ludewig. “Wie een beetje weet hoe de regering werkt, weet dat elk ministerie zijn eigen taken zal uitvoeren.” Voor relatief concrete onderdelen zoals de aanleg van breedbandinternet of de digitalisering van onderwijs zou dat nog kunnen functioneren, denkt hij. “Maar zodra het iets wordt alle ministeries aangaat, zoals het digitaliseren van de overheid zelf – e-government. Dan heb je iemand nodig die over de grenzen van ministeries heen kan kijken.”

Petitie voor een minister van digitalisering

Intussen zijn Duitse bedrijven een petitie begonnen waarin ze een minister van Digitalisering eisen. Via digitalministerium.org worden handtekeningen ingezameld, het doel is om de 50.000 te halen.

Ook bij 4G bungelt Duitsland onderaan de lijst

Luister ook naar de podcast van magazine t3n over de Duitse overheidsplannen (Duits):

https://soundcloud.com/filterblase/digitalisierung-in-deutschland-was-die-groko-plant-folge-69

Help Duitsland digitaliseren

Diverse Nederlandse bedrijven zijn al actief in Duitsland rond digitalisering. Deel je verhaal, hoe help je Duitsland digitaliseren of welke kansen liggen er?

Mail: redactie@duitslandnieuws.nl

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: