Ga naar inhoud

Deze Nederlanders brengen haarscherp in kaart waar Berlijn overstroomt bij extreem noodweer

Menig Berlijner heeft erg natte herinneringen aan donderdag 29 juni 2017. Op die dag werd de Duitse hoofdstad getroffen door lagedrukgebied 'Rasmund'. Deze Nederlandse ingenieurs hadden kunnen voorspellen waar het bij dit extreme noodweer mis zou gaan.

Zo’n extreem noodweer maak je zelden mee. Op donderdag 29 juni 2017 viel op sommige plekken in Berlijn binnen 18 uur meer dan 150 millimeter. Gemiddeld krijgt Berlijn jaarlijks 580 millimeter regen te verwerken, dus dat betekent dat er die dag ongeveer een kwart van de totale jaaropbrengst naar beneden kwam.

Kelders liepen onder, straten stroomden over en zelfs de drukke toegangsweg A100 werd deels afgezet vanwege het vele water. Vliegtuigen konden niet opstijgen vanaf vliegveld Tegel en de Berlijnse brandweer moest 750 maal uitrekken om de eerste schade weg te werken. Dat is meer dan een gemiddelde nieuwjaarsnacht. Tunnels liepen onder en geparkeerde auto’s dreven weg.

De hulpdiensten riepen de noodtoestand uit en adviseerden de burgers zelfs om thuis te blijven.

Deze nieuwsvideo van Welt heeft een goede impressie:

Extreem noodweer zorgt voor miljoenen schade

Het Nederlandse ingenieursbureau Nelen & Schuurmans uit Utrecht is gespecialiseerd in water en greep de case aan om een simulatie te maken van de ‘horrorregenbui’. Dit soort buien vinden zelden plaats, vertelt adviseur stedelijk water Leendert van Wolfswinkel. “Een recent ‘hoogtepunt’ uit Nederland is de bui die in 2014 Amsterdam trof. Toen viel in zeer korte tijd 80 millimeter. De schade werd achteraf geschat op 75 miljoen euro.”

Een ander bekend voorbeeld is de enorme regenbui uit 2011 in Kopenhagen. “Daar viel 150 millimeter in een paar uur tijd. Dat heeft in de stad toen veel losgemaakt. Men vroeg zich af; zijn we eigenlijk wel voldoende voorbereid op noodweer? Sindsdien wordt er bij de inrichting van de stad veel meer rekening gehouden met hoosbuien.”

State of the art waterkennis uit Nederland

Het ingenieursbureau heeft in Nederland veel ervaring opgedaan met het maken van speciale simulaties, vertelt Van Wolfswinkel. “We brengen zo’n beetje alle state of the art kennis wat we in Nederland over water weten samen in 3Di-simulaties. Je ziet hier de waterdiepte in Berlijn gedurende het noodweer. Gebaseerd op een gedetailleerde hoogtekaart laten we zien waar het water zich ophoopt en naartoe stroomt.”

Bekijk de simulatie, klik op de diverse tabbladen:

[iframe width=”800px” height=”600px” src=”https://nens.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=f62bdd3fb16046ab868036cd91acea1e” frameborder=”0″ scrolling=”no”]

De kaart is puur het eindresultaat, zegt Van Wolfswinkel. “Wat je niet ziet zijn de vele hydrologische berekeningen die de basis vormen voor deze simulatie. Omdat de meeste mensen gewend zijn aan Google Maps, kan je het zo heel tastbaar maken. We hadden hier dus vooraf aan het stadsbestuur van Berlijn kunnen laten zien waar de problemen ontstaan.”

Het bureau heeft in Nederland veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van klimaatstresstests waarin wordt gekeken in hoeverre een stad is voorbereid op noodweer. “Dit doen we voor zo’n 160 gemeenten en diverse waterschappen. We willen dit ook in andere Europese landen doen. Deze kaart laat zien dat ons werk ook interessant is voor Duitsers.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: