Ga naar inhoud

Deze Nederlander zorgt er met e-learning voor dat Duitsers minder ongevallen veroorzaken

Duitsland is sinds dieselgate in de ban van het terugdringen van CO2-uitstoot. De Nederlander Rob IJland heeft het daarom druk in Duitsland. Met zijn e-learning programma Prodrive Learning traint hij bedrijven om zuiniger en veiliger te rijden.

Rob IJland is sinds twee jaar op pad in Duitsland als directeur van Prodrive Learning. Met het in Nederland ontwikkelde e-learning programma biedt hij voor Duitse bedrijven een e-learningsysteem aan zodat medewerkers hun rijgedrag kunnen verbeteren.

Door de opzet en inhoud van de e-learning worden deelnemers bewuster worden van het steeds drukker wordende verkeer, leren beter te anticiperen, en gevaarlijke verkeerssituaties te herkennen. Naast grote concerns zijn ook steeds meer mkb-bedrijven geïnteresseerd en willen met de Nederlander in zee. Hij krijgt veel positieve reacties.

Dankzij Duitse taal

Hoe ben je in Duitsland terecht gekomen?

Eigenlijk speelt Duitsland al mijn hele leven een belangrijke rol. Ik ben niet zo ver van de grens geboren in Twente en opgegroeid binnen het internationale transport en logistiek met vele klanten in Duitsland, dus dan kom je vaak over de grens. Ik heb vervolgens veel gewerkt in de automotive en de leasewereld. Pas later ging ik voor verschillende werkgevers op pad in Duitsland, en deed ik er ook beroepsmatig veel ervaring op. Ik kreeg die kans vanwege mijn ervaring als pionier en businessdeveloper in de BtoB en ook omdat ik Duits schrijf en spreek. Dat helpt mij om gewoon de business daar te doen. Dat begon al in mijn jeugd, waar we vrijwel altijd naar programma’s van de ARD en ZDF keken en ik had Duits voortdurend in mijn vakkenpakket. Deze achtergrond heeft me uiteindelijk ook bij ProDrive Learning gebracht.

Hoe ging dat?

De Kamer van Koophandel organiseerde een themadag over Duitsland waar ik werd aangesproken door de vertegenwoordiger van de NBSO in Hamburg. Hij had via de ambassade in Berlijn begrepen dat een Nederlands bedrijf iemand zocht die hun Duitse tak kon opzetten. Toen dat uiteindelijk klikte, zijn we een samenwerking aangegaan. Samen met de Nederlandse founders hebben we samen een GmbH opgezet en ben ik als aandeelhouder en directeur van Duitsland verantwoordelijk voor ontwikkelingen in Duitsland.

Met e-learning veiliger rijden

Wat bied je aan in Duitsland?

ProDrive Learning Deutschland heeft als doel het aantal schades en verkeersongevallen terug te dringen. Verreweg de meeste ongevallen (95%) worden veroorzaakt door menselijk falen. Hierdoor ontstaat onnodig leed, worden files veroorzaakt en lopen de kosten voor de maatschappij ieder jaar in de miljarden. Wij bieden een schaalbare oplossing die bestuurders bewust maakt van een veiligere en zuinigere rijstijl. Een bewezen effectieve tool, die lijdt tot meer veiligheid op de weg en tegelijkertijd tot aanzienlijk lagere kosten leidt. Wij zien in de praktijk het aantal schades fors afnemen, sommige bedrijven rijden meer dan 30% minder schade binnen één jaar. Dit gaat dan gepaard met een zuinigere rijstijl waar gemiddeld tussen de 4% en 8% minder brandstof wordt verbruikt.

Een Nederlander die Duitsers komt leren autorijden, pikken ze dat wel?

Je hoort natuurlijk wel grappen over onze NL-sticker (Nur Links) en gele nummerplaten. Maar men gaat er opvallend serieus mee aan de slag, zeker omdat we goede cijfers hebben dat het echt werkt. Ook omdat de e-learning inhoudelijk getest is en vrijgegeven voor de Duitse markt. Groot voordeel is de schaalbaarheid, de eenvoudige toegang tot een verkeersveiligheid-tool dat online wordt aangeboden en voor iedereen beschikbaar is. Vergeet zeker niet de milieuaspecten, die in Duitsland belangrijk zijn.

Duitsland erg bezig met terugdringen CO2-uitstoot

Hoeveel invloed heeft dieselgate op je business?

Het zorgt er voor dat de beperking van CO2- en NOx-uitstoot een groter thema is geworden. Daarmee raak je makkelijker in gesprek over het product. Men zit daar wel mee, ook omdat in diverse Duitse steden over dieselverboden wordt nagedacht. Dat heeft meteen impact op het wagenpark van grote Duitse bedrijven. De e-learning levert direct een concrete bijdrage aan een schoner milieu en luchtkwaliteit. Naast een afname van het brandstofverbruik en CO2-uitstoot zijn deelnemers zich er ook meer van bewust om minder kilometers te rijden en meer andere vervoersalternatieven te benutten, zoals het openbaar vervoer. En zoals we allemaal weten is dit ook op de kaart gezet door het Klimaatakkoord van Parijs in 2015. Eigenlijk, los van dieselgate, zijn Duitse bedrijven steeds meer bezig hun CO2-uitstoot rondom mobiliteit in te perken.

Hoe krijg je je product aan de man in Duitsland?

Dat is nu echt pionieren. Ik ben begonnen door mijn bestaande netwerk te activeren, congressen te bezoeken en zelfs door koude acquisitie aan tafel te komen. Voor mij is een aantal beurzen belangrijk gebleken op het gebied van Wagenparkbeheer, zoals: bfp Veranstaltung aan de Nürburgring, de FuBo en in maart de beurs Flotte in Düsseldorf. Er heerst daar een klimaat waar je snel toegang krijgt en je verhaal mag doen. Ik zeg altijd ‘zien is geloven’ dus ik laat altijd een deel van een e-learningmodule zien. Er ontstaat direct interesse en dan krijg je ook de gelegenheid de voordelen en besparingen voor het bedrijf voor het voetlicht te brengen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: