Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse formatiebesprekingen gaan over houdbaarheidsdatum van Merkel
Ga naar inhoud

Waarom de Duitse formatiebesprekingen over de houdbaarheidsdatum van Angela Merkel gaan

Zelden heb ik twee partijen gezien die zo weinig zin hebben om met elkaar te praten, zegt Linke-leider Katja Kipping over de zondag begonnen formatiebesprekingen tussen CDU/CSU en SPD. Voor de partijen staat veel meer op het spel dan enkel het vormen van een kabinet.

Ausnahmezustand!

Duitsland keek afgelopen jaar nog met een mengeling van medelijden en afgrijzen naar het regeringsloze Nederland, inmiddels is het Torentje weer bezet en zitten de Duitsers al meer dan 100 dagen zonder regering.

Daarom houden we je de komende tijd met regelmaat op de hoogte van de formatiebesprekingen die afgelopen zondag officieel een nieuwe fase zijn ingegaan, nu de SPD’ers na lang aarzelen toch aanschuiven bij de CDU/CSU van Merkel en Seehofer.

SPD praat weer met Merkel

Hoe zat het ook alweer?

Na de verkiezingsnederlaag in september peinsde de SPD er niet over om te regeren. De sociaaldemocraten wilden de wonden likken, en als grootste oppositiepartij zichzelf opnieuw uitvinden. Dat werd ineens anders toen afgelopen november de gesprekken tussen de ‘Jamaica-partijen’, klapten.

De liberale FDP liep weg van de onderhandelingstafel van CDU/CSU en de Groenen. Plotseling was de SPD weer een optie. De weg gehoonde sociaaldemocraten krijgen van Merkel de voorkeur boven een minderheidsregering of het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

En nu?

In de aanloop naar de kerstdagen stribbelden SPD-partijleden luidkeels tegen op het partijcongres, maar gaven ze partleider Martin Schulz wel toestemming om aan te schuiven bij Merkel. Na de jaarwisseling lijkt de wrevel te zijn verdwenen. Al voor het officiële begin van afgelopen weekend liet Schulz weten dat ‘het vertrouwen is gegroeid’, hoewel ‘de inhoud nog niet ter sprake is gekomen’.

De SPD houdt op 21 januari een speciaal partijcongres waar de leden mogen stemmen de SPD weer mee kan doen met een ‘Grote Coalitie’ onder Merkel.

Om de sociaaldemocraten gunstig te stemmen moet Merkel cadeautjes uitdelen, klinkt het van Duitse commentatoren. Het lijkt erop dat de SPD daarbij gaat inzetten op milieu. Er ligt een 14-puntenplan waarin onder meer gesproken wordt over het hoger belasten van fossiele brandstoffen en maatregelen voor het inperken van de CO2-uitstoot.

Houdbaarheidsdatum

Het Duitse publiek ziet vooral twee partijen die met grote tegenzin met elkaar gaan praten, zoals Linke-leider Katja Kipping het verwoordde. Het draait voor de CDU/CDU en SPD vooral om zelf te overleven. Beide volkspartijen verwachten flink te moeten inleveren wanneer er nu nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers van de ARD-Deutschlandtrend. Een krappe meerderheid van de deelnemers is tegen de Grote Coalitie van CDU/CSU en SPD, 45% ziet het wel zitten.

Een meerderheid heeft nog steeds veel respect voor Angela Merkel als bondskanselier, maar verlang wel naar nieuwe tijden. Wanneer de komende onderhandelingen op niets uitdraaien, kan dat zomaar het einde betekenen van het tijdperk-Merkel.

Bekijk de verschillende cijfers van de Deutschlandtrend-enquête:

‘Conservatieve revolutie’

Bij de inleidende beschietingen hoorde een ingezonden stuk van CSU-fractieleider Alexander Dobrindt die opriep tot een ‘conservatieve revolutie’ vanuit Beieren. Hij werd daarover stevig ondervraagd op de ZDF, het fragment van afgelopen week werd veel op sociale media gedeeld:

Reageren?

Mail de redactie:

  • redactie@duitslandnieuws.nl
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: