Ga naar inhoud

Waarom het niet meevalt om Nederlander in Duitsland te zijn

Ja, we houden van de Duitsers. En de Duitsers vinden ons Nederlanders ook sympathiek. Maar toch is het af en toe hard werken om de relatie een beetje leuk te houden.

We wonen en werken weliswaar in Duitsland, maar dat is niet altijd eenvoudig. Tegenover de geneugten die het leven in Duitsland biedt, staan regelmatig momenten van pure wanhoop. Ach, laten we niet overdrijven. Maar de cultuurverschillen zijn springlevend, daar zullen Duitsers die in Nederlander wonen vermoedelijk goed over kunnen meepraten.

We verzamelen een aantal columns en artikelen uit 2017 die de verschillen en overeenkomsten bespreken.

Mopperen als hobby

Mopperen op het falende stadsbestuur van Berlijn is van alle tijden. Dit echtpaar legt uit waarom we voorlopig geen verbetering hoeven te verwachten.

Dit echtpaar legt uit waarom Berlijn zo hopeloos blijft falen

Berlijn barst van de symbolen. Onder elke stoeptegel, om elke hoek, achter elke voordeur, voorbij elk binnenhofje lijkt wel een geschiedenis schuil te gaan waar je een boek over kunt schrijven.

Wat die duivelse berg met je doet

Weltmeister risico’s mijden

Risico’s uitsluiten. Duitsers zijn er een groot deel van hun leven maar druk mee. Geen volk in Europa is beter verzekerd dan onze oosterburen. Voor veel Duitsers zit het gevaar kwispelend en bijkans ook nog likkebaardend te loeren om de hoek.

Waarom menig Duitser me maar een onverantwoord roekeloze Nederlander vindt

Nederlanders polderen zich suf en gieten eindeloos water bij de wijn. Duitsers niet. Die houden wel van een stevig conflict.

Polderen? Duitsers houden veel meer van een stevig conflict

We kunnen geen papier meer zien

Papier, ik houd er van. Tenminste, dat dacht ik toen ik nog in Nederland woonde. Een verse krant of een nieuw boek brachten me altijd in een goed humeur. Het was voor mij een aangename geur van kennis. Maar sinds ik in Duitsland woon kan ik geen papier meer zien.

Hoe Duitsland mij beroofde van mijn liefde voor papier

Naaa?

Wat je vroeger op school leerde over groeten in het Duits, blijkt in de praktijk helemaal niet te kloppen…

‘Naaaaaa??’

Regel is regel

De oude rijkskanselier Otto van Bismarck zei ooit: ‘Wie weet hoe wetten en worsten gemaakt worden, kan ’s nachts niet meer rustig slapen’.

Waarom je in Duitsland vandaag maar beter niet kunt grasmaaien

Wifi-woestijn

Wanneer je honger naar wifi groter wordt dan naar een schnitzel, weet je zeker dat je in Duitsland bent.

Kilometers rijden voor een streepje wifi in de Duitse bossen

“We gaan een Hollands avondje organiseren!” Mijn nieuwe buurman sleept – terwijl hij het me toeroept – een indrukwekkende frituurpan uit zijn bestelbus. Eentje die niet zou misstaan in een middelgroot restaurant.

Zo konden we het Nederlandse imago gelukkig nog een beetje redden

Duitse humor

Hebben Duitsers humor? Menig Nederlander weet zeker van niet. Gelukkig is ‘de Nederlander’ nooit te beroerd om ‘de Duitser’ te wijzen op dit gebrek.

Lachen met de Duitsers

Een van de meest beroemde zinnen die ooit over de stad Berlijn is geschreven door de auteur Karl Schefflers en stamt al uit 1910 toen de Pruisen nog de dienst uitmaakten. “Berlijn is immer bezig te worden, en nooit te zijn.”

Berlijn: de stad die nooit af is

Inburgeren

In de wijkkrant lees ik over verkeersles voor vluchtelingen. Aan de Alfred-Randt-Straße diep in Oost-Berlijn is een speciaal parcours aangelegd waar migranten mogen keren en draaien binnen de kaders van de Duitse verkeerswet.

Fietsles

Hoe Rutte de held werd in Duitsland

De Tweede Kamerverkiezingen trok honderden buitenlandse journalisten naar Nederland, waaronder Sarah Maria Brech namens Die Welt. Ze trok door het land en volgde de verkiezingsstrijd van dichtbij. “De Turkijerel heeft Mark Rutte in één klap bekend gemaakt in Duitsland.”

Sarah Maria Brech: Sinds deze week kent heel Duitsland Mark Rutte

Pinnen? Liever niet!

Contant betalen? Nederlanders pinnen liever, ook als ze overnachten in Pension Hunaustuben in Sauerland. Maar een PIN-terminal aanleggen kost eigenaar Steven de Rudder erg veel geld. Hij vraagt zich af; is er een goedkope oplossing voor zijn probleem?

Hoe je ervoor zorgt dat Nederlanders betaalbaar kunnen pinnen in je Duitse pension

Mogen we het nog over voetbal hebben?

Vroeger was Oranje nog een geduchte rivaal voor Die Mannschaft: waarom lijken de Duitsers inmiddels onverslaanbaar? VI-journalist Pieter Zwart legt uit wat we van de Duitse voetbalrevolutie kunnen leren.

Dit kan Oranje leren van de Duitse voetbalrevolutie

Leer Duits!

Den Haag en Brussel moeten het leren van de Duitse taal actiever ondersteunen, vindt emeritus hoogleraar Harry Welters. Zijn betoog volgt op de discussie over het afschaffen van Duits als verplicht vak.

Harry Welters: Waarom Limburgers nauwelijks nog Duits spreken

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: