Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over winterbanden in Duitsland

Moet de reserveband in Duitsland ook verplicht een winterband zijn? Geldt de verplichting ook voor motoren en aanhangers? Dit is deel 2 over winterbanden in Duitsland met antwoorden op veelgestelde vragen van lezers.

Winterbanden in Duitsland deel 2: omdat er veel reacties binnenkwamen op ons eerste artikel over winterbanden in Duitsland, nu een vervolg. Daarin antwoord op veelgestelde vragen.

Lees hier deel 1 (scroll naar beneden voor Deel 2):

Of het nu is omdat je dicht bij de grens woont, op wintersport gaat, of gewoon vaak voor zaken in Duitsland moet zijn, we moeten het sowieso hebben over winterbanden. In Nederland niet verplicht, maar in Duitsland wel bij winterse omstandigheden. Niet bepaald een goedkope aangelegenheid, dus daarom is het goed om te weten welke regels er in Duitsland gelden.

http://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/12/13/wat-de-nieuwe-eisen-voor-winterbanden-in-duitsland-betekenen/

FAQ winterbanden in Duitsland

Mag je sneeuwkettingen gebruiken in Duitsland?

Ja, in sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Je wordt hiervoor gewaarschuwd met met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s, tenzij anders aangegeven. Wanneer je met kettingen rijdt, mag je niet harder dan 50 km/u.

Is een winteruitrusting in Duitsland verplicht?

Verder verwacht Duitsland dat je auto voorbereid is op winters weer. Dat betekent dat je naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen voor besneeuwde bergweggetjes ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet hebben zitten. Mocht je worden aangehouden en de auto voldoet niet aan de eisen die betrekking hebben op de weersomstandigheden, dan kan je een boete krijgen.

Zijn winterbanden ook verplicht voor motoren?

Nee, de meest recente regeling winterbanden in Duitsland biedt een uitzondering voor tweewielers. Dat heeft ermee te maken dat er nauwelijks winterbanden voor motoren te koop zijn die aan de regels voldoen. Bovendien gaan motorrijders onder winterse omstandigheden nauwelijks de weg op.

Hoe zit het met huurauto’s in Duitsland?

Veel autoverhuurders bieden winterbanden als extra aan. Autoverhuurders zijn verplicht een auto ter beschikking te stellen dat verkeersveilig en rijklaar is. Dat is niet het geval wanneer je een auto onder winterse omstandigheden meekrijgt op zomerbanden. Om een eventueel geschil hierover te vermijden is het aan te raden om hiernaar te informeren bij het reserveren van de auto. Vaak verlangen verhuurders voor winterbanden extra geld. Juridisch gezien zijn er geen gronden om de winterbanden gratis mee te krijgen. Maar wanneer de verhuurder vooraf niet meldt dat er winterbanden op de auto zitten, mogen daar achteraf geen extra kosten voor worden berekend, meldt de ADAC.

Zijn winterbanden verplicht voor aanhangers?

Aanhangers hoeven geen winterbanden te hebben, de Duitse wet eist dit alleen van gemotoriseerde voertuigen. Toch raadt de ADAC nadrukkelijk aan om dit wel te doen.

Moet je reserveband ook een winterband zijn?

Wie na pech een band moet verwisselen en alleen een zomerband mee heeft, hoeft niet te vrezen voor een boete. Het is toegestaan om voorzichtig door te rijden, maar je bent wel verplicht om bij de eerst mogelijke gelegenheid er weer een winterband op te doen.

Hoe hoog zijn de boetes in Duitsland?

Om dat te berekenen heeft de ADAC deze handige tool ontwikkeld.

Oostenrijk

Zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk?

Er geldt geen algemene winterbandenplicht in de wintermaanden. Maar onder winterse omstandigheden geldt de plicht wel.

Winterbanden moeten een minimale profieldiepte hebben van 5 mm., anders gelden ze niet als winterband. ‘All seasonbanden’ gelden als winterband, mits ze een M+S-symbool hebben.

Wanneer je in Oostenrijk de weg op gaat tussen 1 november en 15 april zonder winterbanden tijdens winterse omstandigheden, hangt een boete van 35 euro boven het hoofd. Wanneer je andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt, kan de boete oplopen tot 5.000 euro.

Ook in Oostenrijk zijn aanhangers vrijgesteld van de winterbandenplicht.

Vrachtwagens boven de 3,5 ton moeten tussen 1 november en 15 april ten minste aan de wielen van de aandrijfassen winterbanden hebben. Dit geldt ook voor busjes met plaats voor meer dan 8 passagiers.

Zwitserland

En hoe zit het in Zwitserland?

Ook hier geldt geen algemene winterbandenplicht. Toch kan je tegen flinke boetes aanlopen, wanneer je een ongeval veroorzaakt doordat je de verkeerde banden hebt.

Heb je nog een vraag?

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem via de volgende kanalen en we proberen een antwoord voor je te vinden.

We zijn benieuwd, deel je verhaal via:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: