Ga naar inhoud

Deze Nederlanders openen dankzij blockchain technologie een coworking space in Berlijn

Door het lanceren van een eigen cryptomunt kan het Nederlandse Primalbase 5 coworking-kantoren over de hele wereld openen. Na Amsterdam in oktober, volgt vrijdag Berlijn als tweede locatie. Oprichter Ralph Manheim legt uit hoe het concept werkt dat draait op blockchain.

Coworking spaces – gedeelde kantoorruimtes – schieten als paddenstoelen uit de grond in Berlijn. Komende vrijdag opent het Nederlandse Primalbase een coworkingruimte in de Duitse hoofdstad aan Potsdamer Platz.

Anders dan andere aanbieders van dergelijke kantoren, vonden de oprichters Ralph Manheim, Dmitry Faller en Dmitry Tokarev een heel nieuwe manier om hun project te financieren. Ze kozen afgelopen zomer voor het lanceren van een eigen cryptovaluta. De 1000 Primalbase Tokens (PBT) waren binnen een dag uitverkocht.

Met een deel van de totale opbrengst wil Primalbase 5 locaties openen. In oktober begon de startup in Amsterdam, komende vrijdag volgt Berlijn. Investeerders in de cryptomunt mogen met de token onbeperkt gebruik maken van de werkruimte van Primalbase. Na Berlijn moeten in 2018 locaties in Londen, New York en Singapore volgen.

Ecosysteem voor blockchain

Voorafgaand aan de opening Skypen we met oprichter Ralph Manheim:

Wat is je doel met Primalbase?

We willen een ecosysteem voor blockchain-technologie ontwikkelen. Dat doen we door over de hele wereld plekken te creëren voor mensen die met deze technologie werken waar ze zich comfortabel voelen. Vaak zijn het ontwikkelaars die voor grote bedrijven klussen uitvoeren. Zij voelen zich daar misschien niet zo thuis, daarom bieden we een omgeving waar je lekker kunt werken en je mensen tegenkomt die dezelfde drive en interesses hebben.

Hoe kwam je op het idee?

Blockchain is nog relatief nieuw en ik hoorde er voor het eerst over via vrienden. Ik werkte hiervoor in de sportmarketing en digitale televisie, dat is natuurlijk heel iets anders. Maar ik volg altijd de laatste tech-ontwikkelingen en begon het zo’n 8 maanden geleden pas echt serieus te volgen.

De locatie in Amsterdam is in oktober geopend. Foto: Primalbase

Wat maakte je zo nieuwsgierig?

We leven in een wereld die draait om geld. Tegelijk zijn er 2 miljard mensen zonder bankrekening die dus geen transacties kunnen doen. Hoe kunnen zij ook toegang krijgen tot deze wereld? De technologie van blockchain maakt hen dat mogelijk om peer to peer – zonder tussenkomst van een bank. Het disruptieve aspect is echt een inspiratie voor me.

Wanneer begon het te leven?

Een jaar geleden was ik op een conferentie in Moskou. Bij de afterparty dacht ik, nu zal wel iedereen aan het bier gaan. Maar ik zag mensen zo gepassioneerd praten, dat ze om half één ’s nachts hun laptop erbij pakten om hun codes te vergelijken. Zoveel passie, dat trof me. De blockchain-mens is wel een geval apart!

Kennishub voor blockchain

Wat maakt Primalbase anders dan andere coworking spaces?

Als je binnenkomt moet je het gevoel hebben: ja! Hier wil ik werken. Dus, comfortabele werkplekken en gratis drinken en snacks. Een meetingroom, plekken waar je rustig kunt bellen en een fijne lounge. Tot zover misschien nog niets nieuws. Misschien het meest onderscheidende is dat we een auditorium hebben waar we events en learning classes rond blockchain organiseren. Dat organiseren we samen met Binary District. Zo presenteert bijvoorbeeld de cryptomunt Waves deze week nieuwe features bij ons. En je komt hier like minded mensen tegen.

Nog voor de eerste locatie opende waren jullie binnen dag uitverkocht. Hoe verklaar je het enthousiasme?

We waren natuurlijk aangenaam verrast daarover. Veel mensen gaven als feedback dat ze het prettig vinden we een fysieke locatie hebben. Anders dan bij andere cryptovaluta zijn wij tastbaar, je kunt hier binnenlopen. En mocht de waarde ooit dalen, dan kan je hier altijd nog komen werken. Dus je hebt er altijd iets aan.

Berlijn heeft aantrekkingskracht

Amsterdam is nu open, hoe is de eerste feedback?

Onze tokenholders begrijpen dat we eerst moeten bouwen aan de locaties voordat ze het voordeel echt gaan merken. Het is een investering voor de lange termijn, in tegenstelling tot de meeste beleggingen die voor de korte termijn gaan. Men is op zich tevreden, maar kan tegelijkertijd niet wachten totdat we ook in de andere landen openen. Het fijne is dat de tokenholders onderling ons bespreken en goede feedback geven nadat ze bij ons hebben geboekt.

Waarom is Berlijn het tweede kantoor dat opent?

Berlijn is een heel interessante stad met een geschiedenis waarbij het zich altijd weer opnieuw heeft moeten uitvinden. Hier is ruimte voor innovatie, voor disruptie. Berlijn heeft met grote spelers als Zalando en Rocket Internet aantrekkingskracht op innovatieve mensen. Het is dus cultureel en zakelijk voor ons een heel interessante stad.

Wanneer ben je tevreden met Berlijn?

We focussen ons er eerst op om een goede gastheer te zijn. Daarnaast is de ontwikkeling als kennishub voor blockchain erg belangrijk.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: