Ga naar inhoud

Hoe de ooit grootste drogist van Europa nu achter de tralies dreigt te verdwijnen

Een van de grootste mediarechtszaken van Duitsland nadert de ontknoping. Dan hoort de ooit grootste drogist van Europa Anton Schlecker of hij en zijn kinderen achter de tralies moeten.
Schlecker

Ooit gold hij als drogistrijkoning van Duitsland. Nu hangt Anton Schlecker en zijn kinderen een gevangenisstraf boven het hoofd. Komende maandag oordeelt de rechter.

Als het aan het OM ligt, verdwijnen Anton Schlecker en zijn kinderen Lars en Meiken de kerstdagen al achter de tralies. Tegen Anton is 3 jaar gevangenisstraf geëist, zijn zoon Lars 2 jaar en 10 maanden, dochter Meike 10 jaar en 8 maanden.

Alleen Christa, de vrouw van Anton, gaat vrijuit. Zij stond in eerste instantie ook in het beklaagdenbankje. Zij beloofde afgelopen voorjaar al om 60.000 euro te betalen aan een goed doel. Dat is het bedrag dat ze in juni 2012 kreeg van twee firma’s uit het Schlecker-imperium voor ‘advies’. Schlecker was destijds al lang failliet.

‘Schlecker, waarom doe je zoiets?’

Bij de rest van de familie gaat het anders. De officier van justitie ging er hard in tegen Anton Schlecker: “Waarom doe je zoiets?” In februari 2011 was de crisis voor iedereen te merken, en toch verhoogde Anton Schlecker de kosten voor zijn bedrijf.

Het waarom. Om die vraag draait het proces. Niet om het faillissement zelf waarbij 50.000 medewerkers in heel Duitsland in één klap hun baan kwijt waren. Het gaat niet eens om de vraag of het uiteenvallen van Europa’s grootste drogisterijketen met 14.000 filialen vermijdbaar geweest was.

16 miljoen euro

Anton Schlecker wordt ervan beschuldigd miljoenen uit het bedrijf te hebben weggesluisd naar zijn kinderen en kleinkinderen. Justitie schat dat het om 16 miljoen euro gaat. Het geld hebben Meike en Lars in 2013 terugbetaald.

Maar de lijst van de aanklager is langer. Hier gaat het om 48.000 euro voor een vakantie van de Schlecker-kinderen op Antigua en 800.000 euro voor de vier kleinkinderen. Geld dat volgens Justitie bestemd was voor de schuldeisers. Schlecker zijn private en zakelijke vermogen niet gescheiden en is daarom persoonlijk aansprakelijk.

Bewust bankroet

De 73-jarige drogist wordt er van verdacht zijn imperium moedwillig om zeep te hebben geholpen. Zijn kinderen worden onder andere aangeklaagd wegens medeplichtigheid. De ervaren zakenman en enig directeur had volgens de aanklagers al jaren van tevoren kunnen zien dat het de verkeerde kant op ging. Al sinds 2009 zou het er in het bedrijf alleen nog maar om zijn gegaan om ‘gaten op te vullen’. Destijds zouden er al grote financiële problemen zijn geweest.

Maar Schlecker ontkent dat en zegt dat hij het ‘niet had zien aankomen’. “Ik ben ervan uitgegaan dat ik mijn rekeningen altijd zou kunnen betalen”, zo tekenden Duitse journalisten op. De eis valt al iets milder uit. De drogist heeft intussen al 4 miljoen euro betaald en het OM houdt ook rekening met de hoge leeftijd van Schlecker.

De familie hoopt dat de rechter de grote media-aandacht als verzachtende omstandigheid meeneemt. Maandag is de uitspraak.

Lees ook:

Voormalige drogistenkoning van Duitsland Anton Schlecker wordt 70 jaar

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: