Ga naar inhoud

Stad München op economische missie naar Amsterdam en Utrecht

Nadat ondernemers uit de stadsregio's Amsterdam en Utrecht begin dit jaar op economische missie waren in Beieren, komt er nu een tegenbezoek vanuit München naar de Randstad.
Bezoek uit Beieren naar Amsterdam en Utrecht.

De stad München van 29 november tot 1 december op economische missie naar Amsterdam en Utrecht. Het is een vervolg op het bezoek van de Nederlandse steden aan de hoofdstad van Beieren eerder dit jaar. Hoofdthema’s zijn de creatieve industrie en urbane mobiliteit. De Zuid-Duitse delegatie bestaat uit rond de vijftig vertegenwoordigers van bedrijven, wetenschappelijke instellingen en de politiek.

Het grootste deel van de delegatie uit München komt voor mobiliteit en is geïnteresseerd in nieuwe vormen van carsharing, innovaties in het openbaar vervoer, autonoom rijden, ‘mobility as a service’ en verkeersmanagement.

De groep uit Beieren bezoekt onder meer de Amsterdam ArenA en de Zuid-As, waar thema’s als de ‘autovrije stad’, fietspolitiek en stadsplanning centraal staan. Ook zijn er workshops over elektrische mobiliteit en logistiek binnen de stad.

De dag erop neemt de delegatie de trein naar Utrecht om daar de onlangs geopende grootste fietsenstalling ter wereld te bekijken. In de middag wordt er een bezoek gebracht aan LomboXnet, een project rond elektrisch rijden en innovaties in het stroomnet.

München bezoekt Amsterdam en Utrecht

Veel Duitse steden hangt een dieselverbod boven het hoofd, dat houdt ook milieuwethouder Stephanie Jacobs van de stad München zeer bezig. Het ligt gevoelig in de thuishaven van autofabrikant BMW, maar de stad trekt tegelijkertijd 60 miljoen euro uit om elektrisch rijden en het OV te verbeteren.

Om ervoor te zorgen dat München niet meer lijdt onder slechte licht zijn er twee dingen belangrijk, zegt Jacobs deze maand in de lokale krant Merkur. “De fabrikanten moeten dieselauto’s niet alleen op papier, maar ook in het echt schoner maken. En de nationale regering moet het vignettensysteem vernieuwen, zodat we de succesvolle milieuzone in München verder ontwikkelen kunnen.”

Bij het bezoek van Amsterdam en Utrecht aan München ontving ze de Nederlandse delegatie. “We mogen hier wel intuïtiever ageren, dat kunnen we van de Nederlanders leren.”

Bij het bezoek aan Beieren dit voorjaar vertelt Martin Brüll van Continental wat de stad Regensburg kan opsteken van Amsterdam en Utrecht.

De Nederlanders werken samen met grote toeleveranciers zoals Bertrandt. Stephan Maier legt uit met welke innovaties het bedrijf bezig is.

Loco-burgemeester Josef Schmid van München vertelt waarom München en Amsterdam en Utrecht goed bij elkaar passen.

München geïnteresseerd in Nederlandse aanpak

Nederlandse netbeheerders bestormen autobolwerk Duitsland als het gaat om elektrisch rijden en laadpaleninfrastructuur. Baerte de Brey van ElaadNL vertelt waarom grote steden als München wel oren hebben naar de Nederlandse aanpak.

http://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/02/01/baerte-brey-stad-munchen-erg-geinteresseerd-nederlandse-aanpak/

Bekijk het liveblog terug van het Nederlandse bezoek aan Beieren:

Meer dan 80 ondernemers, vertegenwoordigers van wetenschappelijke instellingen en overheden uit Amsterdam, Utrecht en Amersfoort waren maandag en dinsdag op economische missie in Beieren.

http://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/02/13/economische-missie-amsterdam-en-utrecht-dwars-beieren/

Utrecht zoekt samenwerking met pionier Regensburg

Duitsland is nog niet zo ver met laadpalen als Nederland. Regensburg in Beieren geldt als een van de voorlopers in Duitsland, dat is de reden dat Utrecht hier op zoek is naar samenwerking, vertelt wethouder Jeroen Kreijkamp.

Ondanks of juist door de achterstand in Duitsland in de ict-infrastructuur, ziet Ronald Kouvelt van de studentenapp Stucomm grote kansen bij de oosterburen.

Voor de lange termijn

De kiem voor deze missie werd begin dit jaar gelegd tijdens een kickoff-bijeenkomst in de burgemeesterswoning in Amsterdam.

Beieren telt meer auto’s dan heel Nederland, en dus is de regio een interessante markt voor de Amsterdamse autoschade-app Fixico. De startup gaat daarom deze maand mee op de economische missie van de steden Amsterdam, Utrecht en Amersfoort naar München. Derk Marseille vraagt business development manager Boris Koster naar zijn strategie.

http://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/02/04/podcast-amsterdamse-autoschade-app-fixico-op-missie-naar-regio-munchen/

Hoe Zuid-Duitse partijen naar Nederland kijken, werd ook duidelijk tijdens twee grote beurzen rond elektrisch rijden in Stuttgart en München:

De eMove360° Europe 2017 is de tweede Zuid-Duitse mobility-beurs in korte tijd waar veel Nederlandse ondernemers op af komen. Ze komen op het moment dat grote Duitse spelers oren hebben voor Nederlandse oplossingen.

http://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/10/12/emove360-duitsers-willen-nederlandse-specialisten-voor-emobility-zien/

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: