Ga naar inhoud

Jamaica-besprekingen geklapt: Hoe het nu verder moet met Duitsland

Een historische dag in de Duitse politiek. De Jamaica-coalitie komt er niet na het opstappen van de FDP. Hoe moet het nu verder met politiek Duitsland? We houden u hier vandaag op de hoogte van het laatste nieuws.

Dit artikel wordt bijgewerkt.

https://twitter.com/TuncayOzdamar/status/932551831573663744

https://twitter.com/JeroenAkkermans/status/932389823494664192

FDP stapt op, formatiebesprekingen klappen

Na vier weken en enkele weekenden van hard doorwerken, stapt de FDP op. Net na middernacht verklaarde liberalen-leider Lindner dat er geen gemeenschappelijk vertrouwen tussen de partijen was. Hij stelde ‘liever niet te regeren dan slecht te regeren’. Daarna trad ook Merkel naar buiten en sprak van een ‘historische dag’.

Hoe dit weekend verliep, heeft de Süddeutsche Zeitung op een rij gezet.

Het opstappen van de FDP komt enigszins verrassend. Het leek er tot voor kort vooral op dat het niet tussen de CSU en de Groenen zou boteren, vooral rond de thema’s migratie en klimaat.

Onduidelijk is hoe het nu verder moet. De opties lopen uiteen van mogelijke nieuwe onderhandelingen, een minderheidsregering tot aan nieuwe verkiezingen. De SPD heeft al aangegeven niet voor een Grote Coalitie bereid te zijn.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier beslist vandaag hoe het verder moet. Om 11.00 uur vergaderen verschillende fracties telefonisch, en om 12.00 uur ontvangt Merkel de Nederlandse premier Mark Rutte.

https://twitter.com/RobertRossmann/status/931600125834813440

Spannende onderhandelingen

Voorlopig weinig nieuws. Gesprekken gaan door tot zondag.

Ook na 15 uur onderhandelen zijn de Jamaica-partijen het niet eens geworden. In plaats van harmonie, heerst wantrouwen. Rond het asielbeleid staan de beoogde coalitiepartners CSU en Groenen lijnrecht tegenover elkaar. De onderhandelaars duiken eventjes in bed en gaan dan vrijdag om 12.00 uur verder, in de blessuretijd. Klappen de besprekingen of kijken we naar pure tactiek?

De werkdocumenten van de coalitiebesprekingen lekten donderdag uit. Het document moet worden teruggebracht naar 25 kantjes, nu telt het nog 61 pagina’s vol losse eindjes en open vragen [pdf]. De twistpunten staan gemarkeerd tussen haken, en dat zijn er nog veel.

Frustratie bij Jamaica-partijen

“We zijn het nog erg oneens rond thema’s als migratie, de aanpak van de klimaatverandering, financiën en binnenlandse veiligheid. Het ontbreekt bij mij nu aan de fantasie om daar een snelle oplossing te zien”, zei de zichtbaar vermoeide vicevoorzitter van de FDP Wolfgang Kubicki, in de vroege vrijdagmorgen tegen Duitse media. Volgens hem zijn de partijen in vier weken onderhandelen weinig verder gekomen. “Mij frustreert dat enorm.”

Klappen de onderhandelingen dit weekend werkelijk, of zijn we toeschouwer van een keiharde machtspoker van politici die hun eigen partij willen bewijzen dat ze werkelijk alles hebben gedaan om standpunten binnen te slepen? Volgers van de Duitse politiek zien genoeg spelletjes, maar wijzen er ook op dat de partijen daadwerkelijk nog ver uit elkaar liggen.

Als er nieuws naar buiten komt, houden we u op de hoogte via Twitter

Eindelijk erkenning voor diploma’s?

Maar niet alles draait om de formatiebesprekingen in Berlijn. Aan de grens hebben veel Nederlanders en Duitsers er last van dat diploma’s over en weer niet of slechts na veel moeite worden erkend. Het probleem staat al jaren op vele politieke agenda’s, zonder dat er daadwerkelijk iets lijkt te gebeuren.

De nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops steunt in ieder geval de oproep van de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum om er nu echt iets mee te gaan doen. Ook vanuit Noordrijn-Westfalen zijn de signalen positief. Zou er dan toch eindelijk iets gebeuren..?

Arbeidsmarkt over de grens

Werken over de grens, daar draait het vrijdag ook om in Coevorden. Sinds de ondertekening van het ‘Pact: Arbeidsmarkt over de grens!’ in december 2015 is de grensoverschrijdende arbeidsmarkt zichtbaarder geworden én in beweging gekomen, zeggen de deelnemers van deze samenwerking.

Talrijke Duits-Nederlandse initiatieven hebben zich twee jaar lang in een Pact verbonden om gezamenlijk een sterke, transparante grensoverschrijdende arbeidsmarkten in gang te zetten. Een overzicht daarvan is te vinden op deze website.

Volgens de initiatiefnemers is er nu een eigen dynamiek ontstaan en wordt het vrijdag in Coevorden samen met de Euregio afgesloten. De bijeenkomst moet werkgevers, werknemersvertegenwoordigers en werknemers inspireren om de ingeslagen weg te blijven bewandelen.

Updates zijn te volgen op twitter:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: