Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Standaardoplossing voor grenswerkers bestaat niet
Ga naar inhoud

Standaardoplossing voor grenswerkers bestaat niet

Ondernemers die te maken krijgen met de Nederlands-Duitse grens, vinden vaak geen standaardantwoord op hun vragen over grenswerkers. Dit gratis spreekuur kan hen verder helpen.

Michiel Malewicz is adviseur bij het Grensinfopunt Eems Dollard Regio. Hij krijgt regelmatig ondernemers op bezoek met allerhande vragen rond grenswerkers. “Werkgevers willen vaak graag weten wat ze moeten regelen voor werknemers die aan de andere kant van de grens wonen. Zo weten Duitse werkgevers vaak precies wat ze voor landgenoten moeten regelen. Maar zodra ze een Nederlander in dienst nemen, is dat vaak onbekend. Andersom geldt dat natuurlijk ook.”

Werkgevers en werknemers komen regelmatig samen naar het Grensinfopunt, vertelt Malewicz. “Je kunt tegenwoordig online best veel vinden. Toch is de situatie vaak voor iedereen net even anders en kan je geen standaardantwoord geven.” Het draait om belastingen, of de werknemer een partner en kinderen heeft en waar moet je premies afdragen? “Dat kan dus per persoon verschillen, en dus is persoonlijk contact noodzakelijk.”

Personeel zoeken over de grens

Nu zowel aan Duitse als Nederlandse zijde van de grens de economie aantrekt, zijn werknemers hard op zoek naar personeel, merkt Malewicz. “En dan zoekt men nog niet standaard ook aan andere kant van de grens. Als een werkgever inziet dat er ook kansen in het buurland liggen, dan gebeurt dit ook. Wij kunnen je dan op weg helpen met vragen over wat er komt kijken bij het aannemen van iemand uit een ander land.”

Bij het Grensinfopunt komen ook veel vragen binnen van studenten die over de grens willen stagelopen. “Wat moet ik regelen, hoe zit het met mijn ziektekosten en waar draag ik mijn belasting af?” Het gebeurt regelmatig dat een stage een baan oplevert, vertelt Malewicz. “Dan zien we de werkgever vaak weer terugkomen met de vraag wat er geregeld moet worden bij de eerste baan.”

Gratis spreekuur voor grenswerkers

Geïnteresseerden kunnen terecht op de gratis en vrijblijvende maandelijkse spreekuren op drie verschillende locaties, Bad Nieuweschans, Emmen en Papenburg (D). “Het spreekuur in Emmen organiseren wij samen met medewerkers van het Bureau voor Duitse Zaken (SVB) op het kantoor van UWV aan de Verlengde Spoorstraat 2. Het eerstvolgende spreekuur op die locatie is 2 november.”

Naast de geplande spreekuren is er voor bedrijven ook de optie om op locatie een speciale presentatie te krijgen. “We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn. We zijn voor iedereen het eerste aanspreekpunt, maar we werken nauw samen met experts uit regio en kunnen dus ook goed doorverwijzen.” En van maandag tot donderdag zijn mijn GIP EDR collega’s en ik telefonisch en per mail te bereiken en kunnen we persoonlijke adviesgesprekken in Bad Nieuweschans inplannen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: