Ga naar inhoud

Waarom je in Duitsland vandaag maar beter niet kunt grasmaaien

De oude rijkskanselier Otto van Bismarck zei ooit: 'Wie weet hoe wetten en worsten gemaakt worden, kan 's nachts niet meer rustig slapen'.

Nu wist ik heus wel dat de Duitsers niet bekend staan om hun soepele omgang met de wet. Oogjes worden zelden toegeknepen en juridische lenigheid is ver te zoeken.

Maar aan veel regels moest ik de afgelopen jaren wel wennen.

Zo mag een fiets met een terugtraprem niet de openbare weg op. Volgens de Straßenverkehrsordnung moet een fiets verplicht worden uitgerust met twee onafhankelijk van elkaar werkende remmen. Deze voor Nederlanders wellicht vreemde regel deed me ooit bijna in de berm belanden. Remmen met je voeten of met één hand; om helemaal van in de war te raken.

Juridisch verantwoord inhalen

Nog zoiets geks, naast elkaar fietsen is in de meeste gevallen ook ten strengste verboden. Nietsvermoedende Nederlandse toeristen worden dan ook vaak direct toeterend terecht gewezen door automobilisten die het maar niets vinden, fietsers gezellig naast elkaar.

Het inhalen van een langzame voorganger mag wel, al moet je minstens anderhalve meter afstand houden. Die voorganger moet al verplicht een meter van de rechter stoeprand rijden, de inhaler zelf wordt gemiddeld geschat op een breedte van 0,6 meter en mag ook niet de linkerrand raken. Voor een juridisch verantwoorde inhaalmanoeuvre is dus al gauw een fietspad van 4 meter breed nodig. En die zijn nauwelijks te vinden in Duitsland.

Rasenmäherlärmverordnung

Waar niet-kerkelijke Nederlanders vaak op zondag hun auto niet wassen of grasmaaien uit respect voor hun christelijke medeburgers, is in de Duitse ‘Rasenmäherlärmverordnung‘ vastgelegd dat grasmaaien op zon- en feestdagen ten strengste verboden is. Op werkdagen zijn bijzonder luide tuinapparaten zoals bladblazers tijdens rusttijden (07.00 – 09.00 uur, 13.00 – 15.00 uur en 17.00 – 20.00 uur) uit den boze. Overigens kunnen de precieze regeltjes per deelstaat verschillen.

Omdat het merendeel van de Duitsers in een huurhuis woont, hebben de meeste mensen ook te maken met de regels van de huurbaas. Er zijn rechtszaken gevoerd over de vraag of wasmachines op zondag mogen draaien. Sinds enkele jaren mag dat van de rechter, wanneer de machine niet te veel herrie maakt. Maar een wasje doen na 22.00 uur kan tot problemen leiden wanneer de buren klagen. Vanaf 07.00 uur is wassen weer toegestaan.

Wereldkampioen bureaucratie

Duitsland is wereldkampioen bureaucratie en wetten maken, bevestigt ook advocaat René Neumeister uit Greifswald. Hij dook de laatste jaren in verschillende kranten op als verwoed verzamelaar van curieuze wetten en regels.

Vaak zijn het oude wetten die nooit zijn gemoderniseerd, vertelde hij onlangs in Der Spiegel. Zo is het wandelgroepen in Duitsland volgens paragraaf 27 van de Straßenverkehrsordnung ten strengste verboden om in gelijke pas een brug over te steken. De wet moest in oorlogstijden voorkomen dat groepen soldaten bewust kleinere bruggen tot instorten brachten.

Jaarlijks wordt het Duitse wetboek uitgebreid met 150 nieuwe wetten en verordeningen. Wie een nucleaire explosie veroorzaakt kan zeker voor vijf jaar in de cel belanden.

Overigens zijn er ook bijzondere regels rond imkers. Trekt een bijenvolk weg zonder dat de eigenaar er achteraan gaat, dan kan hij het eigendom verliezen. Overigens heeft de imker in zijn jacht op de bijenzwerm wel het recht om andermans grond te betreden. Wellicht een handig smoesje mocht men een verkeerde tuin binnenwandelen.

Nog een vraag die veel Nederlanders mij stellen: is een fietshelm verplicht in Duitsland? Het antwoord is: nee. Veel Duitsers nemen gewoon liever geen risico.

Deze column verscheen eerder in het RD.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: