Ga naar inhoud

Hoe deze Nederlanders Duitsland willen veroveren met slimme buitenverlichting

In Emmen staat de fabriek van Sustainder met als ambitie om de wereld te veroveren met slimme buitenverlichting. CEO Niek de Jonge vertelt hoe Nederlandse en Duitse klanten reageren op zijn product.

Sustainder is begin dit jaar direct begonnen met het verkopen van armaturen in Nederland en Duitsland. Dat kon omdat het bedrijf in Emmen een voormalige fabriek van Philips kon overnemen dat al ruime ervaring had in de export naar Duitsland. “Toen het oude Duitse team hoorde van onze plannen, meldden ze zich meteen”, vertelt De Jong. “Dat was voor ons een prachtige kans. Want we hebben meteen 8 mensen die de Duitse markt van binnenuit kennen en bovendien ervaring hebben op het gebied van buitenverlichting.”

Sustainder maakt LED-armaturen die meer kunnen dan alleen verlichten. Nu al bevatten ze sensors die de beheerder met GPS en een kompas informeren over bijvoorbeeld waar de lamp precies staat, of hij het doet en hoe scheef hij staat wanneer er iemand tegenaan is gereden. “Deze informatie komt digitaal binnen, zo wordt het beheren van je verlichtingsnetwerk een stuk efficiënter.”

Meer halen uit buitenverlichting

Buitenverlichting is meestal in beheer bij gemeenten, en als het aan Sustainder ligt kunnen zij in de toekomst veel meer informatie halen uit de armaturen. “Denk aan de recente rechtszaak van Milieudefensie over luchtkwaliteit in steden. Je kunt heel simpel fijnstofmeters in de lantaarnpalen hangen. Dan heb je een enorm fijnmazig netwerk om dit te meten.”

Daarom levert Sustainder de palen met een cassettesysteem waar in de toekomst nieuwe sensoren kunnen worden geplaatst. “Dan wil je bijvoorbeeld geluid kunnen meten. Of voor het opzetten van een goed 5G-netwerk heb je ook een heel dicht netwerk nodig”, zegt hij. “Dan is het fijn als er al lantaarnpalen met onze armaturen staan.”

Model Anne is geschikt voor de bebouwde kom. Foto: Sustainder

 

Sustainder heeft inmiddels patenten aangevraagd op hun cassettesysteem. “De truc is dat je zo open staat voor nieuwe technologie, zonder dat je exact hoeft te weten wat er dan nodig is. Op deze oplossing zijn we heel trots.”

Testen in Duitsland en Nederland

Het Duitse salesteam heeft er al voor elkaar gekregen dat de Nederlandse armaturen in verschillende Duitse gemeenten proefopstellingen mag neerzetten. Daarbij krijgt het verkoopteam te maken met een andere mentaliteit dan in Nederland. “Duitse klanten zijn voorzichtiger. Waar men in Nederland vooral de kansen ziet, willen de Duitsers de risico’s weten: waar komt die data te staan, wie heeft toegang?”

Toch denkt De Jong dat ook Duitse gemeenten zullen kiezen voor zijn bedrijf. “Gemeenten zien allerlei slimme toepassingen op zich afkomen. Wij bieden hen een oplossing waardoor ze kunnen investeren in een product dat berekend is op de toekomst.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: