Ga naar inhoud

Heracles Almelo krijgt kijkje in de keuken bij hypermoderne voetbalclub Hoffenheim

Voetbaltalent Justin Hoogma verkaste deze zomer naar de vooruitstrevende club Hoffenheim. Zijn vader Nico-Jan Hoogma is directeur van Heracles Almelo en denkt interessante voetbalinnovaties naar Overijssel te kunnen halen.

In Hamburg is hij een held. Tussen 1998 en 2004 speelde Nico-Jan Hoogma (48) maar liefst 177 Bundesliga-wedstrijden voor HSV. Hij was de eerste Nederlander ooit bij de club, toch schopte hij het tot aanvoerder in de Hanzestad.

En ze zijn hem niet vergeten in Hamburg. Toen HSV vorig jaar verlegen zat om een sportdirecteur, klonk zijn naam. Maar Hoogma die al meer dan 10 jaar algemeen directeur is bij Heracles Almelo, bleef uiteindelijk liever in Overijssel. Te veel gedoe bij zijn oude geliefde club in de havenstad.

Nog altijd volgt hij de verrichtingen van HSV op de voet. Maar sinds afgelopen zomer moet hij zijn aandacht voor het Duitse voetbal verdelen.

Zoon Justin (18) werd gekocht door TSG 1899 Hoffenheim. Sinds november vorig jaar kwamen ze hem 15 maal bekijken door in totaal 7 verschillende scouts. Onder de indruk van de professionele aanpak van Hoffenheim mag Justin naar Baden-Württemberg vertrekken. Toen de Duitse media daarop vroegen waarom de talentvolle verdediger niet naar Hamburg ging, hield vader Hoogma zich op de vlakte. “Men weet voor welke club mijn hart slaat.”

Hoffenheim enorm vooruitstrevend

Toch zullen veel Nederlanders de club Hoffenheim niet zo goed kennen. De ‘dorpsclub’ groeide mede dankzij geld van software-ondernemer en clubvoorzitter Dietmar Hopp uit tot een gevreesde tegenstander in de Bundesliga. Dit jaar speelt de vereniging zelfs Champions League.

Dat de club het succes niet bouwt op grote aankopen, maar vooral met het inrichten van een hoogwaardig sportklimaat was één van de redenen voor Hoogma om in te stemmen met de transfer. “Hoffenheim is enorm vooruitstrevend. De hele trainingsstaf is jong en er wordt gewerkt met de meest moderne trainingsfaciliteiten.”

Ook is Hoogma erg te spreken over de 30-jarige trainer Julian Nagelsmann. “Zijn visie op voetbal en opvatting over hoe je moet spelen spreken me erg aan.” Ook Almelo kan profiteren van de innovaties uit Duitsland, denkt Hoogma. “Onze trainers vroegen al of we vanuit Heracles met zijn allen kunnen gaan kijken in Hoffenheim. De afspraak moet nog gemaakt worden, maar het gaat zeker gebeuren. Ik ken hun directeur goed. ”

Taal enorm belangrijk

Nu het seizoen begonnen is, is Hoogma nog altijd erg blij met de transfer van zijn zoon, vertelt hij tegen Duitslandnieuws. “Fantastisch mooi dat zo’n jonge jongen zo’n kans krijgt.” Ondanks dat vader bijna 20 jaar geleden dezelfde weg bewandelde als zijn zoon, geeft hij hem nauwelijks advies. “Wij praten elke dag al met elkaar over voetbal. Extra tips hoef ik hem niet te geven.”

Toch heeft hij zoon Justin op het hart gedrukt om vooral leergierig te zijn. “Dat is hij ook wel, maar het is erg belangrijk om verder te komen.” Hoogma wist destijds snel te integreren in Duitsland. “Je moet je verstaanbaar kunnen maken en goed meekrijgen wat er gezegd wordt. Dus taal is heel belangrijk en laat zien dat je heel betrokken bent.”

Eigen cultuur

Hoogma volgt dit seizoen nog een derde club bij de oosterburen. Bij Borussia Dortmund heeft oud-Heracles-trainer Peter Bosz een assistent meegenomen die geboren is in Almelo: Hendrie Krüzen. Onder Nederlandse leiding staat de club nu bovenaan. “Ik denk dat ze zeker een kans maken om kampioen te worden.”

In Almelo is er dus een speciale band met Duitsland. Maar of Heracles daar een stukje Duitser van wordt? “Ik waardeer heel erg de werkhouding in Duitsland, de discipline. Dat proberen we in Almelo ook zeker om te zetten. Maar uiteindelijk hebben we wel onze eigen cultuur.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: