Ga naar inhoud

In deze Berlijnse broeinesten brandt links verzet tegen de vastgoedbazen

Brandende auto's bij de G20 in Hamburg en molotov cocktails bij azc's. Linkse en rechtse activisten grijpen in Duitsland naar steeds extremere middelen om aandacht te trekken. Tijdens de Excursiereis in Berlijn laten we je zien waar het verzet broeit.
Links

Duitslandnieuws organiseert samen met Berlijn op Maat komende oktober de Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017. In de aanloop naar de verkiezingen tonen stadsgidsen Jeroen Kuiper en Tom Bergrath alvast de locaties in Berlijn die een cruciale rol spelen. Deze week: links activisme.

Burgerlijk verzet, protest en demonstraties zijn fundamentele onderdelen van een gezonde democratie. Deze opvatting is zeker in Duitsland gemeengoed. Toch roept activisme in de Bondsrepubliek keer op keer weer heftige maatschappelijke debatten op. Hoe ver mogen demonstranten gaan en wat mag de staat?

Krakers, antifascisten en autonomen in Berlijn, de anti-kernenergiebeweging, demonstranten tegen grote bouwprojecten (denk aan Stuttgart 21) en andere actievoerders zijn gestuit op het geweldsmonopolie van de staat. Vanuit de maatschappij klinkt vaak kritiek op buitensporig politie-optreden. Zo ook weer dit jaar tijdens de G20-top in Hamburg, na de ontruiming van een vreedzaam protestkamp.

Het werpen van stenen en brandbommen door militante oproerkraaiers tijdens die top heeft vooral afkeer genoten. Extreemlinkse groeperingen staan al jaren in het vizier van het Bundesamt für Verfassungsschutz, de binnenlandse geheime dienst. Hetzelfde geldt voor extreemrechtse groeperingen, die doelbewust geweld inzetten. Zie bijvoorbeeld de vele honderden brandstichtingen in asielzoekerscentra de afgelopen jaren.

Locatie 8: YAAM:

Woede van links en rechts

De vluchtelingencrisis heeft burgerwoede en engagement aangewakkerd. Op de uiterst rechtervleugel voeren Pegida en de Identitäre Bewegung actie tegen de Duitse asielpolitiek, die in hun ogen de Heimat, de Europese waarden en de lokale cultuur bedreigt. Op de linkervleugel weet het Zentrum für Politische Schönheit, als verlengstuk van de refugees welcome-beweging, met opzienbarende projecten (als het laten ‘opeten’ van vluchtelingen door een tijger) de aandacht op zich gevestigd.

Ook Brexit en het Trumpisme bepalen de tijdsgeest. In Duitsland schieten nieuwe burgerinitiatieven als Demokratie in Bewegung, Democracy lab en Demokratie vor Ort als paddenstoelen uit de grond. Zij reageren op politieke radicalisering en zetten zich in voor burgerparticipatie en vernieuwing van de democratie.

Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017

U ziet het! De Duitse protest- én participatiecultuur heeft nieuwe energie. Met de uitwassen van dien. In tijden van zinkend vertrouwen in overheden en partijen beweegt de voor Europa zo belangrijke Duitse democratie. In welke richting? Dat is de prangende vraag, waarop wij graag met u antwoorden zoeken. Meldt u aan voor onze excursiereis! Wie weet vindt u de inspiratie om in Nederland of Vlaanderen een eigen beweging op te zetten.

Voor het programma, meer informatie en aanmelden, klik op:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: