Ga naar inhoud

Op dit plein in Berlijn voel je de liefde tussen Duitsland en Frankrijk weer opbloeien

Fransen en Duitsers, dat levert altijd spanning op. Maar na moeizame jaren lijkt er een nieuwe liefde op te bloeien tussen Berlijn en Parijs. Ontdek hoe de band tussen Frankrijk en Duitsland zich ontwikkelt tijdens de Excursiereis.

Duitslandnieuws organiseert samen met Berlijn op Maat komende oktober de Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017. In de aanloop naar de verkiezingen tonen stadsgidsen Jeroen Kuiper en Tom Bergrath alvast de locaties in Berlijn die een cruciale rol spelen. Deze week: Frankrijk.

Oude Frans-Duitse conflicten zijn zeer zichtbaar in Berlijn: de Siegessäule toont een veldslag tussen de vroegere aartsvijanden; de Quadriga (vierspan) bovenop de Brandenburger Tor (op de Pariser Platz) verdween als oorlogsbuit naar Frankrijk; de Französischer Dom op de Gendarmenmarkt herbergt het Hugenotenmuseum. De Brandenburgse keurvorst liet meer dan 3 eeuwen geleden enkele duizenden in Frankrijk vervolgde geloofsvluchtelingen opnemen in Berlijn. Een soort ‘Wir schaffen das‘ avant la lettre.

Een zoektocht naar tekenen van Frans-Duitse vriendschap is beduidend moeizamer; de wonden van oorlogsgeweld helen zeer langzaam. Zelfs in de euforie rondom het vallen van de Berlijnse Muur en na decennia naoorlogse vriendschap liet de toenmalige Franse president Mitterand weten liever een Oost én West te hebben dan één Duitsland. Zijn veel geciteerde uitspraak: “Ik houd zoveel van Duitsland, dat ik blij ben dat er twee van zijn”.

Locatie 7: Gendarmenmarkt:

Heropleving goede band Frankrijk

Zonder enige twijfel vormt een goed geoliede as Berlijn-Parijs de basis voor duurzame vrede en stabiliteit in Europa. Zeker de eurocrisis heeft slijtage aan het licht gebracht. De Fransen willen zich geen Duitse spaarpolitiek laten dicteren; de Duitsers op hun beurt zijn bevreesd voor Frans nationalisme. Berlijn zag in het succes van Marine Le Pen en het Front National een bedreiging voor het Europese project.

En toen was daar: Emmanuel Macron! Een hervormingsgezinde, ambitieuze jonge politicus met frisse ideeën om Europa nieuw elan te geven. Zijn verkiezingsoverwinning eerder dit jaar bracht een enorme zucht van verlichting in de Duitse hoofdstad. Merkel-Macron: het bekt bijna net zo goed als ‘Merkozy‘. Nieuwe hoop voor een heropleving van de Frans-Duitse tandem; een injectie voor de noodlijdende Eurozone?

Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017

Met zulke hoge verwachtingen, liggen teleurstellingen natuurlijk op de loer. Macron zit er nog maar net en in Duitsland is het vooral afwachten op een nieuwe coalitie. Een goed moment om de ontwikkelingen tussen beide landen eens nauwkeurig uit te pluizen, niet in de laatste plaats omdat ze voor ons in de Benelux zo belangrijk zijn nu in Europa de Britten als partner lijken weg te vallen.

Wilt u ook weten hoe het botert tussen Berlijn en Parijs, meld u dan zeker aan voor onze Excursiereis.

Voor het programma, meer informatie en aanmelden, klik op:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: