Ga naar inhoud

Hoe Berlijn weer de ‘stad van de spionnen’ wordt

Berlijn is een stad van de spionnen. Welke rol die spionnen nu rond de Bondsdagverkiezingen spelen, ontdekt u tijdens de Excursiereis in Berlijn.

Duitslandnieuws organiseert samen met Berlijn op Maat komende oktober de Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017. In de aanloop naar de verkiezingen tonen stadsgidsen Jeroen Kuiper en Tom Bergrath alvast de locaties in Berlijn die een cruciale rol spelen.

Duitse spionagediensten genieten in eigen land geen beste reputatie. De Verfassungsschutz, de binnenlandse geheime dienst, is de laatste jaren in opspraak geraakt vanwege dubieuze informanten en falen in het opsporen van extreem-rechtse terroristen. De Bundesnachrichtendienst (BND), de buitenlandse geheime dienst, is diep verstrikt in de affaire rondom de Amerikaanse NSA na de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden.  

Het vertrouwen van de Duitsers in de kunde van zijn spionnen is laag. Dat is niets nieuws. De voorloper van de BND, de zogenaamde Organisation Gehlen, gold in de jaren vijftig als zowel als een verlengstuk van de Amerikaanse spionagediensten als een carrièremogelijkheid voor ex-nazi’s. Een oude nazi-nederzetting in het afgelegen Beierse Pullach is sinds die tijd de basis van de BND; de West-Duitse regering hield het inlichtingenapparaat waar het zelf twijfels bij had, liever op afstand.

Locatie 6: BND-Zentrale:

Spionnen komen terug

Nog altijd heeft de BND dat imago van onderdanige hulpdienst voor de Amerikanen niet afgeschud. Wel is de verhouding tussen de dienst en de Duitse regering nu een stuk beter. Duitsland opereert zichtbaar onafhankelijker in de wereld dan ten tijde van de Koude Oorlog; bij die nieuwe internationale rol van Duitsland past een meer zelfbewuste geheime dienst.

De regering Merkel heeft onlangs een pakket maatregelen genomen om de BND slagvaardiger te maken. Met veel te weinig ruimte voor democratische controle, aldus de critici.

Ook de nieuwe BND-Zentrale in Berlijn heeft voor tumult gezorgd. De bouw van dit spectaculair grote bouwwerk verliep verre van vlekkeloos: gestolen bouwplannen, waterschade van miljoenen euro’s door sabotage en een gaslek.

Vanaf dit najaar verhuizen 4.000 medewerkers van Pullach naar het nieuwe onderkomen, pal aan de oude grens tussen Oost en West met uitzicht op Merkel’s Bundeskanzleramt. Een prominent teken van de toegenomen macht en invloed van de BND?

Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017

Wordt Berlijn weer Hauptstadt der Spione zoals in tijden van de Stasi? Meldt u zich aan voor onze Excursiereis in oktober, aanschouw de imposante architectuur van de Zentrale en beoordeel het zelf.

Voor het programma, meer informatie en aanmelden, klik op:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: