Ga naar inhoud

Commerciële zenders maken een wedstrijdje Bundesliga kijken steeds minder overzichtelijk

De Bundesliga begint vanavond weer. Door televisierechten aan diverse partijen te verkopen, strijken de Duitse voetbalclubs dit seizoen veel meer geld op. Maar voor de gewone voetbalfan wordt het nog een hele klus om uit te vinden waar je de wedstrijden precies kunt kijken.

Bij de Bundesliga kon afgelopen jaar de vlag uit toen de nieuwe tv-contracten werden ondertekend. De tv-inkomsten van de clubs stijgen vanaf het seizoen 17/18 met zo’n 85%.

Maar die enorme stijging moet wel betaald worden. Ten eerste is voetbal kijken voor de doorsnee fan steeds meer onoverzichtelijk. De tijd dat iedereen de tijd van het beginsignaal kon dromen is ook voorbij. Per ronde zijn er zeven verschillende speeltijden alleen al in de eerste Bundesliga. Bovendien verschilt het van dag tot dag waar welke wedstrijd precies te zien is. Ten tweede moeten mensen die alle wedstrijden willen kunnen kijken, bij meerdere aanbieders een abonnement nemen.

Tv-schema is een ondoordringbaar oerwoud geworden

De 40 wedstrijden die Eurosport heeft weten te bemachtigen, worden niet bij Sky uitgezonden. Tussen de marktleider voor betaalde tv in Duitsland en Eurosport-moederbedrijf Discovery is vlak voor het begin van het seizoen nog altijd geen oplossing gevonden. “We zijn in gesprek, maar er is nog geen overeenkomst”, aldus Duitsland-chef Susanne Aigner-Drews van Discovery in FAZ.

Eurosport toont de 30 Bundesliga-wedstrijden op vrijdag. Daarbij hoort ook de openingswedstrijd vanavond, die trouwens ook gratis te zien is op ZDF. Bij het Eurosport-pakket krijg je verder nog 5 zondagwedstrijden (13.30 uur), en 5 op maandag (20.30 uur).

Eurosport heeft nog een manier gevonden om live-wedstrijden uit de Bundesliga te vermarkten. Het voornamelijk uit vrijdagwedstrijden bestaande betaalpakket wordt ook toegankelijk gemaakt voor Amazon-klanten, zo werd afgelopen woensdag bekend.

En wie gewend was om de samenvatting de volgende morgen bij het ontbijt te zien heeft pech. ARD en ZDF mogen steeds minder vaak doelpunten uitzenden.

Duurder voor de Duitsers

Voetbalfans die alle wedstrijden live willen zien, moeten dus verschillende abonnementen kopen. Toegang tot de player van Eurosport kost minimaal 29,99 euro per jaar. Sky zendt veel meer wedstrijden uit en hier betalen klanten minimaal 19,99 euro per maand. Beide aanbieders verhogen de prijs stilzwijgend na een jaar voor klanten die hun abonnement niet op tijd stopzetten. In sommige gevallen wordt de prijs bijna verdubbeld.

In Nederland betalen mensen die de Eredivisie live willen zien een stuk minder. Klanten bij grote aanbieders als Telekom en KPN hebben Fox Sports standaard in hun pakket, klanten bij Ziggo moeten 17,95 euro per maand betalen. Zij kunnen met dit pakket bovendien ook buitenlandse competities en andere sporten zien. Iets waar Duitse kijkers jaloers op zouden zijn.

Aan de andere kant halen Duitse clubs op deze manier wel meer geld op en hebben ze budgetten waar Nederlandse clubs alleen maar van kunnen dromen.

Uitzendschema

Voor de duidelijkheid, wanneer er gevoetbald wordt (huidige stand).

Vrijdag:

 • 18.30 uur: Tweede Bundesliga (Sky)
 • 20.30 uur: Bundesliga (Eurosport, ZDF mag openingswedstrijd eerste en tweede seizoenshelft plus een wedstrijd van de 17 speelronde uitzenden)

Zaterdag:

 • 13.00 uur: Tweede Bundesliga (Sky)
 • 15.30 uur: Bundesliga (Sky)
 • 18.30 uur: Bundesliga (Sky)

Zondag:

 • 13.30 uur: Tweede Bundesliga/Bundesliga (Sky alle wedstrijden, Eurosport 5 wedstrijden per seizoen)
 • 15.30 uur: Bundesliga (Sky alle wedstrijden, Eurosport 5 wedstrijden per seizoen)
 • 18.00 uur: Bundesliga (Sky)

Maandag:

 • 20.30 uur: Tweede Bundesliga/Bundesliga (Sky/Eurosport)

Dinsdag:

 • 20.45 uur: Champions League (Sky)

Woensdag:

 • 20.45 uur: Champions League (Sky/ZDF)

Donderdag:

 • 19.00 uur: Europa League (Sky/ZDF – één wedstrijd per speeldag)
 • 21.05 uur: Europa League (Sky/ZDF – één wedstrijd per speeldag)
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: