Ga naar inhoud

Axel Hagedorn: Genderdiscussie draaft door

Het is komkommertijd. Dit betekent dat als de Duitse autoconcerns of de eierenindustrie geen headlines produceren opeens iets zoals genderneutraliteit hoog op de agenda staat. En die discussie gaat te ver, vindt Duitsland-expert Axel Hagedorn.

Duitsland discussieert al decennia over genderneutraliteit. Jaren geleden werden de mannelijke vormen vaak in vrouwelijke vormen omgezet om zo ook de vrouwen tot hun recht te laten komen.

Het gebruik van de mannelijke vorm ‘Leser‘ werd dus bijvoorbeeld ‘LeserInnen‘ (let op de hoofdletter i). Met de nieuwe discussie over genderneutraliteit hanteren de Duitse Groenen nu een ‘*‘. Als je in Duitsland helemaal correct genderneutraal wilt zijn, dan schrijf je dus ‘Leser*innen‘. Dit sterretje wordt een gender-star genoemd.

Inmiddels bestaat er zelfs een genderwoordenboek waarin voor 630 woorden uitgelegd wordt hoe men zich genderneutraal correct dient uit te drukken.

Gereduceerd tot een sterretje

Ik word daar persoonlijk doodmoe van, net als van de in Nederland gebruikte afkorting LHBTQAI. Waar komt de neiging vandaan om alles en iedereen maar in één woord te willen uitdrukken? In Duitsland worden nu gehele bevolkingsgroepen gereduceerd tot een sterretje. En in Nederland krijg je nu een afkorting toebedeeld waarvan de meeste mensen niet eens weten waar het voor staat, of wat het betekent.

Sterker nog, de gemiddelde Nederlander kan waarschijnlijk niet eens de juiste lettervolgorde reproduceren. Het is een ideale afkorting om mensen bij een inburgeringsexamen te laten zakken. Bovendien betwijfel ik ten zeerste dat het anti-discriminerend werkt.

Zittend plassen

Waar komt deze gelijkmakerij vandaan? Ik kan nog begrijpen dat je soms in plaats van ‘dames en heren’ ook ‘beste reizigers’ kunt zeggen.

Maar waarom moeten er ook genderneutrale toiletten komen? Wie ooit op een publieke mannen-wc is geweest, kan dit niet serieus bepleiten. Er zijn nu eenmaal verschillen. Vrouwen hebben niet zo veel aan een urinoir en zullen ook niet zo snel de behoefte hebben om te staan tijdens het plassen.

Hoe dat met de LHBTQAI is, kan ik helaas niet beoordelen en wat de Duitse gender-stars doen, evenmin. Met betrekking tot de openbare toiletten zou het pas echt een revolutie zijn als ook alle heteromannen en mannen binnen de LHBTQAI of gender-stars zittend zouden plassen. Maar daarover hoor ik niemand.

Discussie draaft door

De discussie draaft door. De eerste aanvullende vordering tot het afschaffen van de geslachtsaanduiding in het paspoort wordt ook al opgeëist. Ik ben er van overtuigd dat veiligheidsexperts de gekkigheid van zo’n betoog snel kunnen uitleggen.

Waarom ik niet meer simpelweg als man aangeduid mag worden, weet ik niet. Een van de eerste dingen die ik in Nederland leerde is dat een ‘groep’ van twee mensen al een beschermde minderheid vormt. Als de grote meerderheid van de mensen zich moet onderwerpen aan de wil van een kleine minderheid, vrees ik toch dat de gemiddelde mens er weinig meer van zal snappen.

Koester de verschillen

Ik betwijfel ten zeerste of deze gelijkmakerij een positief effect heeft. Steden als Berlijn en Amsterdam leven van hun veelvoud aan karakters en identiteiten, religies en nationaliteiten.

Wij kunnen al deze mensen gelukkig niet in één woord samenvatten, dat maakt het juist zo bijzonder. Laat ons de verschillen juist koesteren in plaats van deze doodsaaie gelijkmakerij. Juist de verschillen maken het leven interessant en onze taal verarmt als wij woorden wegens genderneutraliteit niet meer mogen gebruiken.

Laat ons de echt belangrijke onderwerpen in het leven aanpakken en niet verzanden in deze post-apocalyptische genderneutraliteit.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: