Ga naar inhoud

Welke Nederlandse topsporters in Duitsland moeten we spreken?

Nu het nieuwe sportseizoen gaat beginnen, duiken weer veel Nederlandse topsporters op in Duitsland. Arjen Robben en Peter Bosz kennen we natuurlijk wel. Welke Nederlandse topsporters moeten we wat u betreft benaderen?

Veel sportcompetities staan op het punt van losbarsten. Met regelmaat spreken we Nederlandse topsporters die op het hoogste niveau in Duitsland actief zijn. Ze moeten zich razendsnel aanpassen aan de nieuwe cultuur om een echte teamplayer te zijn en goed te kunnen presteren. Heel herkenbaar voor iedereen die voor werk of privé actief is in Duitsland.

Voor het komende seizoen zijn we daarom op zoek naar sporters die we nog niet hebben gesproken. Alle sporten mogen, bekende en onbekende namen: we zijn erg benieuwd naar uw suggesties.

  • Wie moeten we absoluut spreken?
  • En wat wilt u van ze weten?

Mail uw suggesties naar: redactie@duitslandnieuws.nl

Gertjan Verbeek: Als trainer heb je autoriteit vanwege je functie

In Nederland lag voormalig bondscoach Danny Blind al vóór zijn eerste wedstrijd zwaar onder vuur. ”Dat zou hem in Duitsland nooit gebeurd zijn”, denkt Verbeek. “In Duitsland heb je als trainer al autoriteit omdat je de trainer bent. Dat hoort bij je functie. Duitsland is meer hiërarchisch ingesteld. In Nederland moet je dat – zoals dat in het Duits zo mooi heet – ‘bekämpfen‘.”

Gertjan Verbeek kan uit eigen ervaring vertellen wat het verschil is tussen ontslagen worden in Nederland en in Duitsland. “Duitsers komen heus wel met kritiek, maar formuleren het minder direct. Een Nederlander komt met ‘flikker op, hoe kom je erbij’, een Duitser zegt ‘misschien is het beter dat..’. Duitsers zijn gewoon hoffelijker.”

Met de Duitse pers heeft Verbeek een haat-liefdeverhouding. Berucht is de persconferentie van een paar maanden geleden waar hij een Bild-journalist uitmaakte voor ‘Arschloch’. “Ik zegt wat ik denk. Maar daar moet je mee oppassen in Duitsland, daar heb ik wel mijn hoofd mee gestoten. Zo’n scheldwoord bleek veel te confronterend. En als trainer heb ik een voorbeeldfunctie, dat moet ik dus niet meer doen.”

Overigens staat hij nog wel achter zijn uitbrander tegenover de journalist. “Bild benadert alles altijd negatief. Het glas is meestal halfleeg.” Hij kreeg er vanuit Duitsland veel lovende reacties op. “Dan ben je ineens die gekke Nederlander, een vreemde eend in de bijt. Zoiets waren ze hier niet gewend.”

Lees het hele interview:

Gertjan Verbeek: Oranje kan van Duitsland leren hoe het zichzelf opnieuw uitvond

Michelle Goos blij met Duitse winnaarsmentaliteit

Tijdens de Olympische Spelen in het bruisende Rio de Janeiro van 2016 beseft handbalster Michelle Goos dat ze nog nooit bij een buitenlandse club heeft gespeeld. Een week later begon de 26-jarige Nederlandse aan een avontuur in het Nedersaksische dorpje Buxtehude. Verrassend, want ze wilde nooit weg uit Nederland.

Ook de sfeer in het Duitse team is anders. “In Nederland is het lang leve de lol en we zijn allemaal vriendinnen, hier is het professioneler, zakelijker. Je hoeft niet altijd vriendelijk tegen iedereen te zijn, je wilt allemaal winnen.”

Goos denkt dat ze de mentaliteit in het Duitse team meer waardeert. “Een wedstrijd winnen lijkt wel een kwestie van leven of dood. Ze gaan hier nog net even iets verder, trainen nog net even iets harder.”

“Als ik hier na de training geen blauwe plekken heb, is dat een wonder. In Nederland had ik na de training nergens last van. Ik zweette niet eens.”

Lees het hele interview:

Handbalster Michelle Goos: in Duitsland is winnen een ‘kwestie van leven of dood’

Marlies Wagendorp: ‘Er wordt meer van je verwacht’

Volleybalster Marlies Wagendorp (22) speelt in de Bundesliga voor de Rote Raben uit Vilsiburg.

De sportmentaliteit is professioneler dus er wordt meer van je geëist. In Nederland wilden we ook alles winnen en deden we echt ons best, maar nu wordt er toch wat meer van je verwacht. Aan die Duitse mentaliteit moet ik nog steeds een beetje wennen, het is strenger, veeleisender.

Lees het hele interview:

Volleybalster Marlies Wagendorp: Bundesliga is stap dichter bij Nederlands team

Jarl Hengstmengel is de enige biatlon-prof van Nederland

Nederland geldt als een exoot in de biatlonwereld. Jarl Hengstmengel is de enige Nederlander die de zware wintersport op prof-niveau beoefent. Hij vertelt over zijn leven als biatleet en zijn olympische droom.

Lees het hele interview:

Jarl Hengstmengel is de enige biatlon-prof van Nederland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: