Ga naar inhoud

Met OostNL naar Polen: kansen in logistiek en afzet

De productie in de landbouw ligt in Polen op een zeer hoog niveau. Toen de Nederlander Ronnie Luteijn 22 jaar geleden naar Polen trok was dat wel anders. Met zijn akkerbouwbedrijf won hij vorig jaar de Pools-Nederlandse prijs voor zijn vakmanschap en succes. Toch ziet Luteijn ook bedreigingen: de Poolse landbouwpolitiek is veranderd.
http://nederlands.pracus.nl/

Doordat de Poolse landbouwpolitiek is veranderd, is Luteijn sinds 3 jaar verwikkeld in een rechtszaak. De Poolse overheid zegde zonder vooraankondiging zijn pachtcontract op. Daarmee is er een hoop onzekerheid in de dagelijkse business gekomen. Maar Luteijn klinkt strijdvaardig. “Ik blijf gewoon.”

Logistiek en afzet

Op het gebied van produceren hoef je de Polen weinig meer wijs te maken. Maar in de logistiek en afzet van Nederlandse landbouwproducten in de toeleverantie ziet Ronnie Luteijn erg veel kansen. “De Polen maken nauwelijks reclame voor zichzelf in het buitenland. Daarom is de behoefte nog bij weinig buitenlandse partijen bekend.”

Het vorig jaar gehouden Nederlands-Poolse Business Forum bracht daar verandering in. “Daar liepen erg goede partijen rond.” Alhoewel er volgens hem nog geen concrete deals uit zijn gekomen.

Exporteren naar Polen

We spreken Luteijn vroeg in de ochtend. Het is eigenlijk toeval dat hij opneemt, want hij bereidt zich voor om te gaan dorsen op zijn land, op 10 kilometer van de in het zuidwesten gelegen stad Wrocław. De jury van de Nederland-Poolse exportprijs was vol lof: “In meer dan 20 jaar heeft Hedro Farms Polska een enorme bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van hun regio. Dankzij hun ondernemerschap zijn ze zware tijden doorgekomen en nóg sterk voor de dag gekomen.”

De nuchterheid van Luteijn spreekt boekdelen, hij heeft in al die jaren genoeg ervaring opgedaan. “Altijd je zaken doen in Polen met iemand die Nederlands spreekt. Die zijn er inmiddels genoeg.”

Ook een beursbezoek is geen tovermiddel, zegt hij. “Eerst de contacten leggen, via een introductie van een wederzijdse kennis is altijd beter, maar dan een bezoek brengen aan Polen. Een klein Nederlands cadeautje doet het altijd goed.” Een geluk bij een ongeluk voor de Nederlanders zijn de spanningen in de handel tussen Rusland en Polen, weet de akkerbouwer. “De Polen kijken nu noodgedwongen meer richting het Westen. Een gunstige ontwikkeling voor een land als Nederland.”

Met OostNL naar de Agroshow #GO4Export

Hier is meer informatie te vinden over de missie en ook op de website van WTC Twente die deze reis coördineert. De handelsmissie naar de beurs voor landbouwtechniek AGRO SHOW in Pobiedziska eind september wordt georganiseerd vanuit GO4EXPORT, een stimuleringsprogramma voor export, ondersteund door de provincie Overijssel.

Uitgevoerd door de samenwerkende partners Kennispoort Regio Zwolle, MKB-Deventer, Oost NL, Verenigde Maakindustrie Oost, WTC Twente, Hogescholen Saxion en Windesheim, Novel-T en VNO-NCW Midden in afstemming met MKB-Midden, Koninklijke Metaalunie en FME en KvK.​

Jaar van oprichting 1995. Eigenaren Herbert Bos, Ed van Cleef en Ronnie Luteijn. Belangrijkste gegevens Hedro Farms

  • Product tarwe voor brood, gerst voor bier, suikerbieten voor suiker, aardappelen, uien en wortelen voor de versmarkt.
  • Omvang: 1.500 ha, koelhuizen 20.000 ton
  • Klanten: supermarktketens, groothandelaren en detailhandel in Polen. Export naar Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Rusland, Duitsland en Engeland.
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel wordt gewerkt aan het versterken van de regionale economie. Met het stimuleringsprogramma Go4Export krijgen mkb'ers een extra impuls om te exporteren.

Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.