Ga naar inhoud

Met OostNL naar China

Je voorbereiden op het zakendoen in China en Duitsland verschilt nauwelijks. Deze tips van China-experts in Duitsland helpen je eerste stappen te zetten op weg naar het Verre Oosten.

Overijsselse ondernemers gaan in september op handelsmissie naar de Chinese provincie Liaoning. De handelsdelegatie staat onder leiding van gedeputeerde Eddy van Hijum.

Groot thema in China is milieu. Met aanpassingen in de milieuwetgeving en verschillende nationale actieplannen wordt er hard gewerkt aan het aanpakken van milieuverontreiniging en het verbeteren van productieprocessen. Er is nog veel ruimte voor verbetering in deze sectoren en dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven uit de maakindustrie en milieutechnologie om hun producten, engineering, diensten en deskundigheid te introduceren.

Mysterieuze wereldspeler

Ruim een jaar geleden liep Janneke Koster stage bij Duitslandnieuws in Berlijn. Ze had toen al een halfjaar in Guilin in het zuidoosten van China gestudeerd en rondgetrokken, over een maandje vertrekt ze weer. Nu blijft ze er minimaal twee jaar voor een master China-studies.

Waarom trok China jou in eerste instantie aan?

Het mysterieuze. In Nederland word je vooral geïnformeerd over de westerse wereld zoals de VS. Mij trekt het onbekende. En de documentaires die ik tijdens mijn middelbare schoolperiode over China zag, vond ik niet zo diepgaand. Ik dacht, dit land moet veel interessanter zijn dan me hier wordt voorgespiegeld. Het is een wereldspeler op zoveel terreinen, daar moet veel meer achter zitten. Nu heb je trouwens wel interessante docu’s zoals de serie Langs de Oevers van de Yangtze.

Je verwacht een cultuurshock, hoe was dat voor jou de eerste keer?

Het land is zo groot, elke regio is echt verschillend. Ik vind het juist een leuke uitdaging om te leren omgaan met die verschillen. Eerst waren dat vooral basisvragen zoals: hoe maak ik duidelijk dat ik een bepaalde bus zoek? Als je er iets langer zit, word je vooral benieuwd naar de achterliggende reden van bepaalde gewoontes. Waarom groeten mensen elkaar bijvoorbeeld met ‘吃饭了吗?'(heb je al gegeten?). Dan kom je erachter dat zulke kleine dingetjes sterk samenhangen met de geschiedenis. Persoonlijk vond ik de cultuurshock groter toen ik weer terug naar Europa kwam en naar het ‘standaardleven’ moest terugkeren. Ik denk dat ik me bij aankomst in China al meteen instelde op het langere verblijf. De shock is denk ik groter wanneer je er maar een paar dagen bent. Dan is het eerder slikken bij het beeld van de nog levende en geslachte dieren op een markt en bij het gebruiken van de Chinese ‘gat’ wc.

Wat zou je andere Nederlanders aanraden wanneer ze naar China gaan?

Leer een paar basiswoordjes Mandarijn. Veel mensen doen net alsof ze geen Engels verstaan, totdat jij je best doet om hun taal te spreken. Als ze jouw gestuntel horen, schamen ze zich niet meer zo voor hun eigen gebrekkige Engels. Op die manier kom je heel ver.

Tijdens je stage bij ons heb je ook naar de zakelijke band tussen Duitsland en China gekeken. Is het handig voor Nederlanders om daar bij aan te haken?

Qingdao, de miljoenenstad waar ik twee jaar ga wonen, is een voormalige Duitse kolonie aan de oostkust. De Duitsers hebben daar vroeger in geïnvesteerd en mede daardoor is het uitgegroeid tot een grote havenstad. Tijdens mijn stage in Berlijn merkte ik extra goed hoe belangrijk Duitsland is in China. Niet meer de VS, maar China is nu de belangrijkste handelspartner van Duitsland. Veel grote bedrijven als Daimler, VW en Siemens zijn er actief. Andersom denken veel Chinezen snel dat je Duitser bent. Wat dat betreft is Duitsland een goede springplank voor Nederlanders naar China, want de Duitse industrie staat er heel goed bekend.

Of kan je beter zelf direct zaken doen?

Nederlanders zijn overal, dus ook in China. Ik heb contact met Lon Weijers, een Nederlander die in Qingdao als manager mee heeft geholpen de voetbalclub Red Lions op te richten. De nieuwe trainer is Gert Heerkens, voormalig coach van Heracles Almelo. Hun doel: in de Chinese eredivisie meespelen. Lon Weijers heeft al aangeboden om me te helpen en heeft al een aantal tips gegeven. Zo kan je elkaar goed helpen.

Handelsmissie

Go4Export organiseert de handelsmissie naar noordoostelijke provincie Liaoning in China van 17 tot en met 23 september. Aanmelden kan nog tot 31 juli

Dossier China

Lees artikelen over China van Janneke Koster:

China poetst imago op door steeds meer ‘made in Germany’ te kopen

Chinese investeerders staan met zakken geld klaar voor Duitse familiebedrijven

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: