Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
G20 draait om stabiliteit en daarom verandert Hamburg vandaag in een vesting - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

G20 draait om stabiliteit en daarom verandert Hamburg vandaag in een vesting

Wereldleiders en hun breedgeschouderde beveiligers, zeker 20.000 zwaarbewapende agenten en knokploegen van extreemlinks. Hamburg maakt zich op voor een roerige G20. Deze Nederlanders zijn de 'belegering' van de Hanzestad nog niet ontvlucht.

De leiders van de G20-landen zijn vandaag en morgen bijeen in Hamburg. Gastvrouw Angela Merkel praat met de staatshoofden over het oplossen van crises zoals rond migratie en andere conflicten. Ironisch genoeg verandert de Hanzestad rondom de beurshallen in een soort onneembaar fort wat wordt bewaakt door 20.000 agenten. Met name linkse activisten hebben gewelddadige protesten aangekondigd.

Duitslandnieuws belde verschillende Nederlanders die in Hamburg wonen met de vraag hoe zij de sfeer in hun woonplaats beleven. Een aantal van hen was de havenstad al ontvlucht, net als veel andere stadsgenoten. Fem Eggers en Marcel Oosten zijn er nog wel en vertellen hoe de stad deze week is veranderd.

Gespannen sfeer

Fem Eggers, blogger en vertaler. Bekend van de website Standort Hamburg

Wat merk je van de naderende G20?

Fem Eggers.

Vooral het terrein rondom de Messe waar de G20 wordt gehouden en de HafenCity zijn afgezet door de politie. Zo’n Polizeisperrung betekent veel hekken en prikkeldraad, en er hangen veel helikopters in de lucht. Gelukkig woon ik net buiten dit gebied, dus ik kan me nog redelijk vrij bewegen. Al is de demonstratieroute wel op 5 minuten loopafstand van mijn huis. In de kranten lees ik hier vrij enge dingen over.

Vertel?

Nou, dat begint al met de demonstratie met als naam ‘Welcome to hell‘. Daar zouden vele ‘Gewalltbereite‘ types op afkomen. Veel van die demonstranten volgen een blokkadetraining en dergelijke. Het belooft een vrij ongezellige boel te worden. Het stadsbestuur heeft al diverse ‘Dauerdemos’ verboden en wil niet dat er een protestcamp wordt opgeslagen. Dat maakt de sfeer nu al behoorlijk ‘Anngespannt‘.

Het gaat nergens anders over in Hamburg?

Ja, veel mensen denken: hoe kom ik vrijdag van A naar B? Veel kinderen kunnen niet naar school omdat deze in het Sperrgebied gesloten zijn. Ook daarbuiten zullen veel ouders hun kinderen thuis houden, want door alle extra controles en demonstraties verwacht ik dat het helemaal vastloopt. Veel mensen werken thuis of nemen vrij. Winkels en banken timmerden in de loop van de week al hun ramen dicht of barricadeerden de boel. Uit een peiling bleek dat een derde van de Hamburgers overweegt de stad te verlaten.

Pak jij ook je biezen?

Nou, ik kan eigenlijk niet. Want ik ben komend weekend jarig en dat wil ik in mijn eigen stad vieren. En als ik zou willen vertrekken dan ben ik ook te laat, dan had ik donderdagmorgen al weg moeten zijn. Ik denk dat alle toegangswegen zullen dichtslibben.

Dat klinkt ook als een probleem voor de Hamburgse haven!

Ja, de Hamburgse politie houdt er zelfs rekening mee dat activisten de boel willen lamleggen. Dat kan door aanvallen op de stroomvoorziening, en de haven wordt extra beschermd. Het is lastig in te schatten of het ook echt zo erg wordt. Bij eerdere demonstraties leek het uiteindelijk wel mee te vallen, maar nu Trump komt kan het wel andere dimensies aannemen.

Hoe kan het dat het zo uit de hand lijkt te lopen?

Hamburg is tamelijk links. Het gaat hier op de Schanze op 1 mei vaak al helemaal los. Nu komen veel activisten ook van buiten de stad om mee te demonstreren. Men vreest ook dat demonstranten zullen proberen om lege gebouwen te bezetten. Al is dat niets nieuws in onze stad.

En dan de deelnemers van de G20 zelf, die halen ook opvallende fratsen uit..

Ja, koning Salman van Saudi Arabië wilde eigen kamelen meenemen voor de verse melk. En een goudkleurige roltrap voor het vliegtuig. Maar eerder deze week werd bekend dat hij de reis toch heeft afgezegd. En omdat het hotel waar normaal Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders verblijven niet wilde dat Trump daar sliep, moest de president op zoek naar een alternatief. Er waren geruchten dat hij in het Adlon in Berlijn zou worden ondergebracht en dagelijks heen en weer zou vliegen, maar het laatste nieuws is nu dat hij verblijft in een villa in Hamburg; het gastenverblijf van de Hamburgse senaat aan de Binnen-Alster.

Komst Trump werkt als een rode lap

Marcel Oosten is journalist

Wat merk je nu al van de G20?

Marcel Oosten op pad met een reportagewagen van de NDR. Eigen foto

Het is overal waar je komt het gesprek van de dag. Je hoort van veel Hamburgers die de stad ‘ontvluchten’.  Ook wij gaan vandaag op familiebezoek buiten de stad. De buurt waar woon ligt op een halfuurtje van de Messe, dus op zich hebben wij er zelf niet direct last van. Wel vliegen er opvallend veel helikopters over en hoor je veel sirenes. In de HafenCity is het veel zichtbaarder.

Wat zie je daar?

Er staat al weken veel politie, gisteren werden de wachthokjes geplaatst. Agenten zijn zwaarbewapend. Mijn vriendin werkt in dit gebied in een mooi kantoorpand tegenover de Elbphilharmonie. Zij heeft van haar werkgever vrij gekregen. Normaal gesproken is het gezellig in de oude havens met veel trendy eetgelegenheden, die gaan nu allemaal dicht. Het zal ze veel omzet schelen.

De stad wordt lamgelegd?

Ja, vandaag rijden veel metro’s niet. De openbare deelfietsen worden weggehaald. Ik kom niet vaak in St. Pauli, maar deze week liep ik er toevallig. In de zijstraatjes van de beroemde Reeperbahn waren al rellen en staan al de hele week pelotons ME’ers opgesteld. De G20 wordt nu gehouden in de Messe, die ligt tussen de Sternschanze en St. Pauli in. Daar wemelt het van de linkse activisten, de ‘Autonomen’. Op hen werkt de komst van Donald Trump als een rode lap op een wilde stier.

Wat vinden de Hamburgers er van?

Ik hoor veel gemopper. Mensen vragen zich af waarom dit per se hier moet, was een locatie buiten de stad niet handiger geweest? Maar Merkel wil graag de groepsfoto bij de Elbphilharmonie maken. Dus dan gebeurt het. Hamburg is echt in ‘Ausnahmezustand‘, hoe heet dat in het Nederlands? In staat van beleg.

Mensch, wach auf !

Niet alle bedrijven hebben last van de G20. Een bekend Hamburgs colamerk dat bekend staat om het hoge aandeel cafeïne in het drankje, speelt juist in op de top.

Meer uitleg over de achtergrond van de campagne.

Nederlandse waterpolitie zegt af

De Nederlandse waterpolitie zou hun Duitse collega’s ondersteunen tijdens de G20, maar moesten op het allerlaatste moment toch afzeggen.

Reden hiervoor is dat verschillende juridische hordes niet meer op tijd konden worden opgehelderd. De Nederlandse agenten zouden door de onduidelijke rechtsbasis tijdens hun inzet onvoldoende mandaat hebben.

Protesten: van grimmig tot gezellig bier halen

De Hamburgse politie is met 20.000 man sterk en is tot de tanden toe bewapend om gewelddadige protesten neer te slaan. De havens worden extra scherp bewaakt. De veiligheidsinstanties vrezen aanslagen of blokkades van belangrijke straten en waterwegen.

Demonstraties onder de naam ‘Welcome to hell’ beloven weinig goeds voor de agenten. Dat lang niet alle activisten zin hebben in stenen gooien, blijkt uit dit overzicht. Er zijn ook dansmanifestaties en politieke discussies. Anderen gaan onder de naam ‘G20 Bier holen’, gewoon een biertje drinken.

Gewelddadige activisten

Ook zonder de G20 telt Hamburg al veel mensen die het geweld niet schuwen. Daaronder worden extreemlinks, extreemrechts en jihadisten geschaard.

Infografik: Gipfel mit hohem Konfliktpotential | Statista

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: