Ga naar inhoud

Deze Nederlandse topman van pizzabezorger Lieferheld krijgt extra geld in de strijd met Thuisbezorgd

De Nederlandse topman Ronald Jan Schuurs gaat vrijdag met Delivery Hero naar de Duitse beurs. Met extra geld in kas kan hij nog feller de strijd aan met de grote concurrent uit Nederland Takeaway (Thuisbezorgd.nl).

De baas van Thuisbezorgd.nl Jitse Groen zal vrijdag met grote belangstelling naar Duitsland kijken. Rivaal Delivery Hero gaat naar de Duitse beurs voor vers kapitaal. De strijd onder de marktplaatsen voor het thuisbezorgen van eten is heftig. En het is ook nog een strijd tussen twee Nederlanders. Want aan de Duitse zijde leidt Ronald Jan Schuurs voor Delivery Hero de belangrijke merken Pizza.de, Lieferheld.de en Foodora.

Derk Marseille zocht Ronald Jan Schuurs op in Berlijn:

‘Geen kaartenhuis’

Critici noemen de businessmodellen van Takeaway en Delivery Hero wel eens een kaartenhuis. Volgens Schuurs is dat allerminst zo. “Als je kijkt naar de andere spelers zoals Just Eat, dan zie je dat er wel echt een gedegen business achter zit. In Duitsland is de markt nog minder volwassen en daar groeit het ook hard.”

De strijd in de bezorgwereld is hard: Takeaway.com (het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl) en Delivery Hero zijn geduchte concurrenten. Schuurs: “Er moet er uiteindelijk eentje de bovenliggende partij zijn. Natuurlijk denken wij dat wij dat zijn, en daar hebben we ook goede redenen voor, maar ik begrijp ook dat Takeaway hetzelfde denkt.”

Miljard euro

Beursanalisten verwachten dat het slechts zes jaar jonge Delivery Hero vrijdag een miljard euro kan ophalen: “Dat extra geld is mooi, maar als je het verkeerd besteedt, heb je er niks aan. Dus we moeten er echt wat mee doen.”

Wanneer vrijdag het miljard wordt opgehaald, dan is het tot nog toe de grootste beursgang in Duitsland van dit jaar. Grootaandeelhouder Rocket Internet dat afstand wil doen van een deel van zijn aandelen, zal mee profiteren. Bij Delivery Hero werken wereldwijd 6.000 mensen, de Berlijnse startup is in 40 landen actief en wordt op een waarde geschat van 4,5 miljard euro.

De omzet van Delivery Hero groeide afgelopen jaar van 166 naar 297 miljoen euro. Tegelijk leed het bedrijf in 2016 ook 195 miljoen euro verlies, na een min van 253 miljoen euro het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de omzet groeien, en daalden de verliezen.

Reportage BNR Nieuwsradio

Komende zaterdag een extra lang gesprek met topman Ronald Jan Schuurs in onze podcast.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.