Ga naar inhoud

Hoe een klein zinnetje van Merkel over het homohuwelijk de Bondsdag op stelten zet

Hoe een klein zinnetje van Angela Merkel de Bondsdag op stelten zet. Vrijdag stemt het Duitse parlement over de openstelling van het huwelijk voor homoparen. En dat heeft grote gevolgen voor de Bondsdagverkiezingen in september.

Het werd al jaren uitgesteld, maar vrijdag stemt de Bondsdag ineens over het homohuwelijk.

Commentaren

Interessant is ook om te zien hoe de commentatoren in diverse Duitse kranten de ommezwaai van Merkel duiden.

Handelsblatt

‘Geaccepteerde werkelijkheid bereikt de Bondsdag’

Uitgever Gabor Steingart:

Met het loslaten van het ‘nee’ tegen de openstelling van het huwelijk voor homo’s, heeft de geleefde en in meerderheid geaccepteerde werkelijkheid met vertraging ook de Bondsdag bereikt. De partijen willen klaarblijkelijk niet langer de achterhoede van de samenleving vormen.

Het ‘huwelijk voor iedereen’ komt, zelfs nog voor de Bondsdagverkiezingen in september. SPD-leider Martin Schulz eiste dit gisterenmorgen, bondskanselier Merkel en CDU-fractieleider Volker Kauder hebben zijn eis ’s middags de facto ingewilligd.

Wanneer dit zo doorgaat dreigt het zogenoemde tv-duel tussen Merkel en Schulz een uiterst saai festival der herhaling te worden. Misschien kunnen de tv-bazen dat spektakel maar beter afblazen. Reden: er zijn leveringsproblemen bij de munitie.

Tagesspiegel

‘Besluit al 30 keer uitgesteld’

Chef-redacteur Lorenz Maroldt:

Om te beginnen vandaag eerst maar een kleine alliteratie: machtsmens Merkel marodeert monter verder. Haar ja-woord voor het ‘huwelijk voor iedereen’ doet de aangeslagen stadsdeelkantoren in Berlijn beven. Ze hadden dan ook slechts 25 jaar de tijd om zich op de dag XX of YY voor te bereiden.

Vrijdag is het dan eindelijk zo ver. De Bondsdag stemt over een wet, waarvan de bespreking in de huidige regeerperiode van CDU en SPD al een sensationele 30 keer is uitgesteld. Merkel heft daarvoor de grondwettelijk überhaupt niet bestaande fractiediscipline op en verklaart het votum tot ‘gewetensbeslissing’.

De volksvertegenwoordigers moeten nu dus helemaal alleen en eventueel ook nog met de ‘lieve Heer’ uitmaken, of ze dit de Berlijnse stadsdeelkantoren werkelijk moeten aandoen (pssst… Ja!!!).

Krautreporter

Geen ‘nee’ meer

Christian Fahrenbach:

Tja, daar moeten de terugblikken op de huidige Zwart-Rode coalitie nog een keer herschreven worden. Want, anders dan normaal gesproken verwacht, pakt de regering drie maanden voor de Bondsdagverkiezingen toch nog een groot nieuw thema op. Bondskanselier Angela Merkel was tot nog toe tegen gelijke rechten voor huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht. Maar nu is dat veranderd, zei ze eergisteren bij een live-interview met vrouwenmagazine Brigitte.

De SPD wil dit besluit nu snel doorzetten, ondanks tegensputterende CDU’ers die zich overrompeld voelden door de bondskanselier. Vast staat dat Merkel de fractiediscipline voor de CDU (en ook de CSU uit Beieren) heeft opgeheven, daarmee kan iedereen naar eigen geweten kiezen.

De stemmen van van SDP, Groenen en Die Linke zouden samen al voor een absolute meerderheid zorgen, maar het is omstreden of voor de openstelling van het huwelijk ook de grondwet moet worden aangepast. In dat geval is er een twee derde meerderheid nodig met minstens 101 ja-stemmers uit de fractie CDU en CSU.

FAZ

Met de openstelling voor homo’s wordt het huwelijk als instituut afgeschaft

Reinhard Müller

De partijen magen de weg vrij voor de ‘Ehe für alle’. Maar er zijn goede redenen om in het bijzonder de verbinding tussen man en vrouw te beschermen. Met dit voornemen wordt het instituut huwelijk afgeschaft.

Lees het hele commentaar

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: