Ga naar inhoud

Waarom het Nederlandse en Duitse leger de samenwerking met burgers opzoeken

Zonder civiele organisaties gaat het niet, vertelt luitenant-generaal Michiel van der Laan, commandant van het 1ste Duits-Nederlandse Legerkorps in Münster. Deze week oefenen daarom militairen samen met ngo's. Niet op de hei, maar in een conferentiehotel in Berlijn.

Geen strategische troepenbewegingen op de hei, maar een week lang praten in een conferentiehotel in Berlijn. Toch is de oefening ‘Common Effort‘ minstens zo belang, zegt luitenant-generaal Michiel van der Laan, de commandant van het 1ste Duits-Nederlandse Legerkorps en mede-organisator van de oefeningsweek in de Duitse hoofdstad. “We kijken hoe we met civiele organisaties zoals ngo’s en andere instanties nu al beter kunnen samenwerken voordat we in een conflictgebied terecht komen. En als we in een conflictgebied komen, bekijken we hoe we elkaar dan het beste kunnen aanvullen.”

Samenwerken voordat de crisis begint

Het is niet nieuw dat militairen en ngo’s samenwerken, maar volgens Van der Laan is er nog veel winst te behalen door vooraf samen te werken. “Dus elkaar leren kennen voordat er een crisis opdoemt.” De ruim 40 civiele organisaties zoomen samen met de militairen deze week in op het conflict in Irak. “We wisselen hierover ideeën uit. Hoe zou je dit moeten aanpakken? Dat leidt tot een beter begrip voor elkaar en een beter begrip van de situatie.”

Bekijk het hele interview:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: