Ga naar inhoud

Door Angelsaksische focus dreigen Nederlanders Duitse bedrijfsleven te vergeten

Zo conservatief zijn ze in Beieren niet, ondervond FD-journalist Pieter Couwenbergh tijdens zijn uitwisselingsproject in München. "Ik trof juist erg liberale, open en zeer beleefde mensen. Je ziet dat buitenlanders meegaan in de sterke traditie hier, aan de andere kant mogen ze ook zichzelf blijven."

Het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN) wisselt jaarlijks Nederlandse en Duitse journalisten met elkaar uit. De komende weken spreken we met diverse deelnemers.

We dreigen Duitsland te vergeten

Deze week Pieter Couwenbergh (Het Financieele Dagblad -> Süddeutsche Zeitung in München).

Waarom

Eigenlijk zou het logischer zijn geweest dat ik als journalist van het Financieele Dagblad zou kiezen voor Handelsblatt in Frankfurt am Main. Maar ik wilde juist het Zuid-Duitse bedrijfsleven leren ontdekken. Grote bedrijven als Siemens, BMW en Infineon. In zakelijk Nederland kijken we toch veel naar de Angelsaksische wereld en dreigen we Duitsland te vergeten.

Redactie

Bovendien heb ik grote bewondering voor de afdeling onderzoeksjournalistiek van de Süddeutsche Zeitung en de rol die zij bijvoorbeeld bij de Panama Papers hebben gespeeld. De chef van die afdeling is Hans Leyendecker, hij is toch wel een beetje de Godfather van de onderzoeksjournalistiek. Verder slaagt de Süddeutsche er in mijn ogen goed in verhalende journalistiek te brengen. Het verhaal is belangrijker dan het nieuws, dat is wel even wennen voor mij als nieuwsjunk.

Werk

Vaak willen journalisten bij dit stipendium zelf veel schrijven voor het Duitse medium. Ik wilde juist voor mijn eigen krant over Duitsland verhalen maken en tegelijk veel gesprekken voeren met mijn Duitse collega’s om van hen te leren. Ik heb dus wekelijks een column gepubliceerd. En werk aan een aantal grotere verhalen voor de zaterdagkrant.

Van Beieren wordt vaak gezegd dat het zo conservatief is, ik trof juist erg liberale, open en zeer beleefde mensen. München telt veel allochtonen, veel Polen en Italianen. Dat vormt de stad. Je ziet dat deze buitenlanders meegaan in de sterke traditie hier, aan de andere kant mogen ze ook zichzelf blijven.

Lees ook:

http://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/05/12/lizzy-winsen-duitse-journalisten-feliciteerden-me-wilders-grootste-was/

http://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/04/28/duitse-journalisten-reageren-enthousiast-op-creatieve-ideeen-nederland/

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: