Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Axel Hagedorn: Tijd voor een ode aan Hamburg - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Axel Hagedorn: Tijd voor een ode aan Hamburg

Hamburg is de derde meest welvarende regio binnen de EU, blijkt uit recent onderzoek van Eurostat. Maar zo goed kennen veel Nederlanders de stad niet, merkt bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen Axel Hagedorn. Daarom vindt hij het hoog tijd voor een ode aan de havenstad.

Een groot deel van mijn leven heb ik in Hamburg mogen leven en werken. Hamburg stond aan de wieg van mijn carrière als advocaat. In Duitsland heb je na de vooral theoretische rechtenstudie aan de universiteit nog een specifieke praktijkopleiding, Referendariat genoemd.

Anders dan in Nederland is er geen aparte opleiding voor rechters en advocaten. Tijdens die periode van toen drie jaar was ik, zoals dat gebruikelijk was, in dienst bij het gerechtshof in Hamburg. Tijdens het Referendariat worden de aankomende rechters en advocaten voor telkens een aantal maanden op diverse plekken gedetacheerd. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld het kantongerecht, de rechtbank of het hof, bij de overheid, Officier van Justitie, advocatenkantoren of een keuzeplek zoals bij een orgaan van de EU of de VN. Toen is mijn liefde voor Hamburg ontstaan.

Vrijhaven

Hamburg is niet alleen heel groen met schitterende parken maar heeft ook heel veel water, hetgeen zij niet alleen te danken heeft aan de Hamburger haven en de Elbe, maar ook aan de vele kanalen die door de stad lopen. De laatste jaren is de oude ‘Speicherstadt volledig nieuw ontwikkeld en tevens aan de werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd. Vroeger was dit complex van pakhuizen die oorspronkelijk gebouwd waren op eilandjes in de rivierbedding grotendeels de zogenaamde ‘Freihafen‘ en dus douanevrij gebied midden in de stad.

In de Speicherstadt staat nu het nieuwe muziekgebouw de ‘Elbphilharmonie‘ die maar liefst 750 miljoen euro heeft gekost, maar wel een onvoorstelbaar mooi muziekgebouw is. Voor een indruk is deze dronevideo aan te raden. Ondanks alle perikelen vooraf wordt de Elbphilharmonie nu omarmd en is iedereen die er ooit binnen is geweest dolenthousiast.

Voor de kunstliefhebbers kent Hamburg tal van musea met vaak geweldige tentoonstellingen. Wie kinderen heeft, moet naar het Miniatur Wunderland met het grootste modeltreinenspoor van de wereld. Op dit moment ligt er 15 kilometer aan spoor voor modeltreinen die door diverse nagebouwde landschappen rijden. Op vaste tijdstippen wordt het normale licht uitgedaan en zit je in een geweldig verlichte sfeer. Voor kinderen maar ook voor volwassenen een bijzondere belevenis.

Fietsen tussen de fruitbomen

Voor zeilers is de ‘Aussenalster‘ aan te bevelen. Doordat het meer direct in de stad ligt, staat het bekend om verschillende winden die uit alle richtingen komen, waardoor het zeilen een echte uitdaging wordt.

Verwende fietsers uit Nederland hebben het in Hamburg moeilijker. Er zijn veel minder fietspaden en fietsen op de grote straten in Hamburg is alles behalve een aangename ervaring. Wat wel aan te bevelen valt, is een fietstocht door het Alte Land.

Hiervoor hoef je slechts de Elbe over te steken en dan fiets je direct de dijk op tussen de appel- en vooral kersenbomen. De kersen bloeien vanaf nu tot half mei en het is fantastisch om te zien. Het is er bovendien heel rustig. Het is het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied in Centraal-Europa en werd het in de 12e eeuw door Nederlandse kolonisten ingepolderd. Je beleeft hier dus ook een stuk Nederlandse geschiedenis.

Paradijs voor culinaire liefhebbers

Wie wil shoppen kan in de binnenstad terecht van de grote Mönckebergstrasse tot het hele gebied achter het ‘Alsterhaus‘. Hier zijn diverse galerieën te vinden met leuke winkels waar je ook met slecht weer prima kunt vertoeven.

Het leuke is dat de diverse stadsdelen heel verschillend zijn. Zelfs de bekende ‘Reeperbahn‘ in de wijk St. Pauli is heel gemengd qua bezoekers omdat er naast het ‘Rotlicht‘-gebeuren ook musicals van Joop van den Ende of cabaretiers in kleine komedies optreden en bekende disco’s naast diverse en vaak bekende horecagelegenheden te vinden zijn. Cuneo is al vele jaren een geliefd Italiaans restaurant met een authentieke sfeer waar men schouder aan schouder zit. Reserveren is altijd nodig.

Over eten gesproken, Hamburg is voor de echte liefhebber een heus paradijs. Kort geleden mocht ik bij Petit Amour in Ottensen eten. Een geweldig klein restaurant met een fantastische keuken. Uit eten gaan is in Hamburg sowieso vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Dus je hoeft je niet in te houden als je lekker wilt ontbijten, lunchen of dineren. Ook het nachtleven heeft genoeg te bieden.

Koffers pakken!

Hamburg stikt van de hotels, van goedkoop tot duur. De prijs-kwaliteit verhoudingen zijn doorgaans goed ongeacht of je bij een Motel One of 25hours hotel gaat overnachten of een duurder hotel gaat boeken. Het Park Hyatt direct aan de Mönckebergstrasse in het Levante Haus heeft een fantastisch ontbijtbuffet.

Ik zou zeggen: koffer pakken en een weekend genieten van deze heerlijke stad!

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: