Ga naar inhoud

Freerk Faber: tijd voor een Life Science & Health cluster in Twente

Als het aan Freerk Faber van WTC Twente ligt, komt er een Life Science & Health-cluster in Twente. Met de bundeling wil hij de regio versterken. "Twente moet straks in één adem genoemd worden met clusters als Nijmegen, Eindhoven en de regio Delft, Leiden en Rotterdam."

Freerk Faber is een ruime week terug uit Stuttgart waar hij met een groep Twentse en Achterhoekse ondernemers uit de medische technologie op economische missie was. De directeur van WTC Twente moet even lachen. “En nu trap ik bijna zelf in de val waar ik anderen altijd voor waarschuw!” Na de missie moet je direct aan de slag met de follow-up. “Zodra je terug bent word je alweer snel gegrepen door de beslommeringen van alledag. Logisch ook! Maar maak je maar geen zorgen, die follow-up zal er snel komen.”

Cluster Life Science & Health

Faber is met een tevreden gevoel teruggekeerd in Hengelo. De eerste reacties van de deelnemende bedrijven zijn goed, zegt hij. “Daar gaat het ook om. We bereiden nu een enquête voor die we verspreiden onder de deelnemers. En over twee of drie weken volgt een terugkomdag.”

De directeur van WTC Twente weet al wat hij op die terugkomdag op tafel wil leggen. “Ik wil een cluster oprichten van bedrijven die actief zijn in de sector Life Science & Health. Twente moet straks in één adem genoemd worden met clusters als Nijmegen, Eindhoven en de regio Delft, Leiden en Rotterdam.”

Samen kom je wel binnen

Het cluster komt niet vanzelf van de grond, zegt hij. “Bedrijven hebben het druk, de dagelijkse zaken gaan voor. Dus je hebt een partij nodig die ondernemers mobiliseert en hen met regelmaat bijeen roept voor inhoudelijke discussies en economische missies. Wij als WTC Twente kunnen die houvast bieden.”

Zo’n cluster kan de sector in Twente vooruit helpen, denkt Faber. Volgens hem laat de recente economische missie naar Stuttgart dat wel zien. “De sector Life Science & Health is heel breed. Soms hebben bedrijven een verschillend product maar dezelfde klant.” Iedereen probeert binnen te komen bij een groot concern of ziekenhuis, zegt hij. “Dan is het veel sterker om samen op te trekken. Maar daarvoor moet je wel weten wat de ander kan.”

In Stuttgart zag Faber dit in de praktijk gebeuren. “Als eenling kom je misschien niet aan tafel, maar als je met vijf of zes bedrijven op pad bent. Dat bleek ook bij de bedrijfsbezoeken aan Philips Medizintechnik en Curetis. Dan is het voor een inkoopmanager veel interessanter om je als groep uit te nodigen.” De directeur hoopt het cluster voor de zomer op te richten, vergelijkbaar met het al bestaande cluster op energiegebied. “Het zou mooi zijn als de grotere partijen hierin het voortouw nemen.”

Zuid-Duitsland ontdekt Nederland als partner

De reis van de Twentenaren en Achterhoekers naar Baden-Württemberg was logisch, zegt Faber. “Natuurlijk, Noordrijn-Westfalen is voor Nederlanders de grootste afzetmarkt in het buitenland omdat het direct om de hoek ligt. Maar met 800 bedrijven in de medische technologie is de kans groter dat je in Baden-Württemberg de juiste partner vindt. Dit is voor deze sector echt de topregio binnen Europa.”

Van de Zuid-Duitsers wordt wel eens gezegd dat ze erg op zichzelf gericht zijn en dat het als buitenstaander er lastig tussenkomen is. Faber heeft juist de ervaring dat er veel belangstelling vanuit Baden-Württemberg is voor Twente. “Ze zijn erg bezig met internationalisering en ontdekken dat het handig is om juist ook partners buiten het eigen kringetje te hebben. Men ziet daarin Nederland als een zeer betrouwbare partner.”

Overzichtelijk gebied

Twente bestaat vooral uit toeleveranciers uit de hightech systems, smart materials en de micro- en nanotechnologie. “Dat noemden we vroeger machinebouw en textiel, de nieuwe termen laten zien dat er veel gebeurt op dit gebied.”

Een grote aandrijver hierin is de Universiteit Twente en een steeds betere samenwerking tussen onderzoek, overheid en ondernemers, zegt hij. “Voor de Zuid-Duitsers zijn wij een erg overzichtelijk gebied met hoogwaardige technologie dat wordt gemaakt door erg diverse bedrijven. Bovendien ervaart men het als verfrissend dat wij erg opereren vanuit een internationale blik.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: