Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Jens Spahn: 'Begrijp dat Nederlanders boos zijn op Turkije' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Jens Spahn: ‘Begrijp dat Nederlanders boos zijn op Turkije’

'Oranje boven', schrijft vooraanstaand CDU-politicus Jens Spahn over de Turkije-kwestie. Mocht Geert Wilders woensdag de grootste worden bij de Tweede Kamerverkiezingen dan kan de Duits-Nederlandse vriendschapsband dat wel aan, zegt hij. "Dat kan een stootje hebben."

Jens Spahn geldt als de kroonprins van de CDU. De 36-jarige parlementair staatssecretaris op het ministerie van Financiën laat zich vaak scherper uit dan zijn minister, waardoor hij wel de pitbull van Wolfgang Schäuble wordt genoemd. Sinds 2002 is hij lid van de Bondsdag, maar weinig van zijn collega’s zitten al zo lang in het parlement.

Spahn geldt bovendien als aanvoerder van de conservatieve vleugel bij de christendemocraten en is voorzitter van de Duits-Nederlandse parlementsariërgroep. Omdat hij opgroeide in Ahaus – niet ver van de grens ter hoogte van Enschede – volgt hij de ontwikkelingen in Nederland nauwlettend en hij begrijpt de taal goed.

‘Begrijp dat Nederlanders boos zijn op Turkije’

Jens Spahn had de vragen van Duitslandnieuws al beantwoord voor de ‘Turkijerel’ ook in Nederland uitbrak. In zijn wekelijkse Facebook-chat van maandag gaat hij wel in op de kwestie in.

Spahn is fan van Nederland, zegt hij. “Mijn kiesdistrict Münsterland is ook vlak bij de grens. Daarom doet het me een beetje pijn om te zien wat daar op dit moment gebeurt. Nederland heeft het niet verdiend om met Nazi-Duitsland te worden vergeleken, zeker nadat wat men in de bezettingstijd heeft meegemaakt. Zij werden gebombardeerd door de nazi’s.”

De CDU’er vindt dat Nederland juist heeft gehandeld. “Ik vind het normaal dat de Nederlandse regering aan de Turkse regering heeft gevraagd om enkele dagen voor hun eigen verkiezingen niet naar Nederland te komen. Dat wilde de Turkse regering niet doen, ze hebben toch geprobeerd Nederland binnen te komen, de Nederlanders hebben daarop gereageerd.”

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjensspahn%2Fposts%2F10155154399074044%3A0&width=500″ width=”500″ height=”485″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true”]

Hij is daarom solidair met Nederland. “Ik sta aan de kant van de Nederlanders. De Turkse minister zou hebben toegezegd dat er geen campagne zou worden gevoerd, bovendien kwamen ze met dreigementen. Dan begrijp ik dat de Nederlanders boos zijn, het is zeker een uitzonderlijke situatie.”

De opkomst van Geert Wilders geldt als alarmsignaal voor Duitsland, zegt hij. “Wanneer je problemen bij de integratie niet bespreekbaar maakt, bijvoorbeeld dat mensen die al decennia in het land wonen nog altijd geen Nederlands spreken, dat er criminele problemen zijn die deels voortkomen uit een zeer libertaire politiek, dan zoeken deze problemen vanzelf andere radicalere oplossingen. Daarom is het goed dat Mark Rutte maar ook onze partnerpartij CDA met Sybrand Buma deze thema’s bespreekbaar maken. Alleen zo krijg je de populisten weer klein.”

Bekijk de video:

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjensspahn%2Fvideos%2F10155158040849044%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”]

Voorbode voor de rest van Europa

Jens Spahn beantwoordde schriftelijk de vragen van Duitslandnieuws.

Welke betekenis hebben de verkiezingen in Nederland voor Duitsland?

Nederland is een van onze belangrijkste buren. Wie zoals ik bij de grens is geboren, weet de openheid en de gastvrijheid van de Nederlanders zeer te waarderen. Maar ik weet ook dat de maatschappelijke conflicten in alle West-Europese landen erg op elkaar lijken. In zoverre zijn deze verkiezingen ook een soort van voorbode voor de rest van Europa.

Wat voor gevolgen heeft het dan voor Europa?

Nederland was één van de eerste landen die om goede redenen na de Tweede Wereldoorlog besloten heeft om nauwer samen te werken. Ik kan en wil een EU zonder Nederland niet voorstellen. Ik denk ook niet dat het zo ver komt. Daarvoor waarderen we allemaal te veel de voordelen van Europa: vrije handel, open grenzen tussen lidstaten. Duidelijk is ook dat dit alleen kan wanneer de buitengrenzen werkelijk veilig zijn. Wij moeten besluiten wie de Europese Unie binnenkomt, niet de mensensmokkelaars.

Onze vriendschap kan tegen een stootje

Zijn de verkiezingen belangrijker dan anders?

Sinds de Britten hebben besloten om de EU te verlaten, zijn nationale verkiezingen in het algemeen belangrijker geworden. Ons is duidelijk geworden dat de beslissing van een volk over hun regering ook alle anderen in de EU aangaat. En in dit jaar wordt er ook gekozen in Frankrijk en Duitsland.

Wat gaat er woensdag gebeuren?

Ik hoop zeer dat Nederland ook in de toekomst een zeer sterke partner in de EU blijft. Daar ben ik erg optimistisch over. Onze vriendschap bestaat al lang en kan dus een stootje hebben.

Eerdere interviews met Jens Spahn:

Interview met Jens Spahn bij zijn aantreden als parlementair staatssecretaris in 2015

Duitsland moet wennen aan de leidende rol die het speelt in Europa, met de onderhandelingen in Griekenland, een moeilijk maar noodzakelijk proces vertelt Bondsdaglid en CDU-kroonprins Jens Spahn in een exclusief gesprek. Hij is sinds begin deze maand aangetreden als parlementair staatssecretaris op het Ministerie van Financiën bij Wolfgang Schäuble.

Jens Spahn: de jonge rebel die de CDU van binnenuit opschudden wil

De CDU wordt te veel bevolkt door oude grijze mannetjes, vindt Bondsdaglid Jens Spahn. Hij wil daar zelf iets aan veranderen door zich te kandideren voor het landelijke bestuur. Zijn speerpunt is de digitalisering, waar Duitsland volgens hem nog vele stappen te zetten heeft. Uitgerekend partijnestor Schäuble heeft sympathie voor de ‘jonge rebel’.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: