Ga naar inhoud

Duitse reacties op Turkijerel: ‘Nederlanders laten zien hoe je met Erdogan moet omgaan’

'Nederland is een voorbeeld voor Duitsland', tot aan 'Nederland is in de val van Erdogan getrapt'. In Duitsland klinkt zowel lof als kritiek voor het Nederlandse optreden tegen Turkse ministers die toespraken wilden komen houden. Een overzicht.

Bondskanselier Angela Merkel verzekert Mark Rutte van volledige steun in de Turkije-kwestie, meldt Die Welt.

De Europese Unie moet één lijn trekken en alle campagne-optredens van Turkse minister in EU verbieden, zegt FDP-politicus Alexander Graf Lambsdorff in Die Welt. De vice-voorzitter van het Europees Parlement prijst het optreden van Nederland waarbij toespraken van twee Turkse ministers werden verhinderd. “De Nederlanders doen voor hoe het moet. De Duitse regering daarentegen is te afwachtend en voorzichtig. Zo kan Turkije het ene tegen het andere land tegen elkaar uit te spelen.”

Minister Wolfgang Schäuble (CDU) van Financiën zegt dat het Duitse kabinet het er over eens is dat de situatie niet verder mag escaleren. “We willen alleen dat de Turkije terugkeert naar bezonnenheid”, zei hij tegen ZDF. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) vindt dat je goed moet afwegen of je een ‘inreisverbod’ oplegt.

‘Nazi-vergelijking ongehoord’

Kabinetschef Peter Altmaier (CDU) mocht zondagavond in de belangrijkste tv-show van Duitsland Anne Will over de kwestie spreken. De Saarlander leerde Nederlands spreken toen hij in Brussel werkte. Vanwege de gebeurtenissen in Nederland van afgelopen weekend, sprak hij enkele woorden Nederlands:

“Ik vind het bijzonder ongehoord en bijzonder onrechtvaardig dat Nederland vergeleken wordt met Nazi-Duitsland. Nederland heeft ontzettend veel meegemaakt onder de bezetting in de oorlog. En ik vind dat Nederland altijd een voorstander is geweest van parlementarisme en democratie.”

https://youtu.be/_hBtQjptdfA?t=4m33s

Turkse politici stellen hun eigen spreekrecht ter discussie

Defensie-minister Ursula von der Leyen (CDU): “We moeten het hoofd koel houden en ons houden aan de vrijheid van meningsuiting, maar ook duidelijk maken dat met onverdraaglijke nazi-vergelijkingen sommige Turkse politici hun eigen spreekrecht ter discussie stellen. Turkije heeft dit in eigen hand.”

Commentaar kranten

Volgens Der Spiegel komt de Turkijerel zowel Erdogan als Rutte goed uit. In een commentaar van de FAZ wordt gesteld dat Nederland ruggengraat toont en dat men zich niet alles hoeft te laten te gevallen. Ook de Süddeutsche Zeitung vindt dat Erdogan een grens heeft overschreden. Die Welt schrijft dat Erdogan het internationale recht niet goed begrijpt. Die Zeit is kritischer en vindt dat Rutte in de val van Erdogan is getrapt.

Dossier Turkije

De ‘Turkijerel’ in Nederland wordt nauwlettend gevolgd in Duitsland. Afgelopen jaar waren er al diverse kwesties tussen Duitsland en Turkije. Van de vluchtelingendeal en de rel rond komiek Jan Böhmermann, tot aan omstreden campagnetours van Turkse politici en geweld tussen Turkse minderheden.

Column Roy van Veen: Moeten we willen dealen met een dictator? 

We zijn druk met onze verkiezingen, het gedrag van Donald Trump en de hobbies van Patricia Paay. Maar moeten we ons niet een beetje drukker maken om onze zuidflank?

Axel Hagedorn: Turkije na coup vergelijkbaar met machtsovername Hitler?

De mislukte coup in Turkije is als de Rijksdagbrand – de machtsovername van Adolf Hitler – voor president Erdogan. Tenminste, dat meldden diverse Nederlandse en Duitse media. Axel Hagedorn vraagt zich af of je die vergelijking wel kunt trekken.

Axel Hagedorn: Seponeren strafzaak Jan Böhmermann gevolg van behaagzucht Duitse OM

De Duitse justitie laat zijn oren hangen naar de Duitse publieke opinie die satiricus Jan Böhmermann wil beschermen en de Turkse president Erdogan in het stof wil laten bijten. Maar onrecht moet je niet met onrecht bestrijden, zo meent bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen en advocaat Axel Hagedorn.

Onrust na staatsgreep slaat over naar Turken in Duitsland

De militaire coup in Turkije zorgt voor grote spanningen onder de in Duitsland levende Turken. Erdogan-aanhangers bedreigen Aleviten, Koerden en Armeniërs. Merkel moet balanceren om de vluchtelingendeal te redden, de spanningen onder Duitse Turken te verkleinen en tegelijkertijd Erdogans zuiveringen te veroordelen.

Bondsdag neemt Armenië-resolutie aan

Bondsdag heeft de resolutie aangenomen die de moord op Armeniërs door het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog als genocide betitelt. Turkije heeft hun ambassadeur uit Berlijn teruggehaald.

Merkel wil Turkije voorlopig niet bij de EU

Formeel zijn de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Turkije nog bezig. Toch ziet bondskanselier Angela Merkel op dit moment geen reden om de onderhandelingen voort te zetten. Volgens boulevardkrant ‘Bild Zeitung’ zou Merkel dit gezegd hebben tijdens een fractievergadering van haar partij, de CDU.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Turkije ondanks arrestatiegolf

Voor het eerst sinds de mislukte coupe in juli bezoekt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier komende week Turkije. Hij bezoek komt net na een nieuwe golf van arrestaties in Turkije. De gesprekken mogen juist nu niet worden afgebroken, aldus de SPD-minister.

Omstreden bezoek Bondsdagleden aan soldaten in Turkije volgens plan

Duitse Bondsdagleden bezoeken vandaag gestationeerde soldaten in het Turkse Incirlik. De Turkse regering weigerde een bezoek aan de troepen nadat de Bondsdag in juni de Armenië-resolutie aannam. In de resolutie wordt de moord op Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog als genocide gezien.

Duitse regering opent frontale aanval op Turkije

Volgens de Duitse regering steunt Turkije al jarenlang bewust islamitische en terroristische organisaties zoals de Hamas en de Egyptische moslimbroederschap. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die aan de ARD uitlekte.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: